LORPEN troslojne nogavice

LORPEN troslojne nogavice

LORPEN TROSLOJNE NOGAVICE – Nogavice, ki jih lahko obujete znova in znova


Lorpen, proizvajalec nogavic iz baskovskega dela Španije, je svojo pot začel kot majhen proizvajalec tehnično izpopolnjenih nogavic. Ustanovitelji podjetja so želeli narediti inovativne, funkcionalne, predvsem pa vzdržljive nogavice za pohodniške navdušence. Danes je njihova proizvodnja locirana na dveh kontinentih in oskrbuje pohodnike 56-ih držav po vsem svetu.

Nič nenavadnega ni, če se njihovi oblikovalci v dopoldanskih urah odpravijo na potepanja po bližnjih hribih, popoldne pa pridobljeno znanje že s pridom integrirajo v nove kreacije. To so podrobnosti, ki ločijo Lorpen od konkurence. Strast in želja po vrhunskosti je neposredni rezultat življenja in dela v naravnem okolju.

V zadnjih nekaj letih so veliko vlagali v razvoj in naredili, po mnenju mnogih strokovnjakov, najboljše nogavice na trgu danes. Paradni konj je njihova troslojna linija (običajne gorniške nogavice so sestavljene iz 2 slojev). Troslojna tehnologija je evolucija v udobju in učinkovitosti športnih nogavic. Tehnologija temelji na kombiniranju treh plasti, ki odlično delujejo skupaj in zagotavljajo tri glavne koristi; boljše odvajanje vlage, več udobja in dolgotrajno vzdržljivost. Rezultat je nogavica, ki opravi svoje delo na ravni, ki jo potrebujete znova in znova.

Sloj 1 – sloj, ki je neposredno v stiku z vašo kožo je sintetičen (poliestrska vlakna Coolmax, Primaloft). Sintetična vlakna so v primerjavi z naravno prejo učinkovitejša v odvajanju vlage proč od našega telesa. Odvečna vlaga se od stopal odvaja v sloj 2.

Sloj 2 – srednji sloj je iz naravnih materialov (merino volna, celulozna vlakna – Modal, Tencel®). Naravna vlakna so hidrofilna, kar pomeni, da imajo veliko sposobnost absorbiranja vlage in dejansko vežejo nase odvečno vlago, ki se je nabrala v prvem sloju. Vlakna imajo sposobnost hitrega sušenja. Rezultat, stopala tako ohranimo suha dalj časa.

Sloj 3 – zunanji sloj je zopet sintetični in sicer iz najlona (Lycra, Polycolon). Zunanji najlon je posebno tkan in pripomore k trpežnosti nogavic, predvsem na predelih, kjer je trenje in posledično obraba največja (prsti in pete). Na teh predelih so nogavice drugače tkane. Stopala so še dodatno zaščitena, zato zagotavljajo udoben in natančen korak. Oblazinjenje na peti in prstih blaži sunke in preprečuje nastanek žuljev. Omeniti velja še kanale za zračenje, ki hkrati služijo za boljše odvajanje vlage in hitrejše sušenje.