5 stvari, ki ne smejo manjkati v pohodniškem nahrbtniku


Junija povsod v slovenskem visokogorskem svetu odprejo planinske koče, zato je to vsekakor primeren čas, da vas opozorimo na nekaj poglavitnih stvari, ki jih morate tudi v poletnih mesecih nositi v nahrbtniku, saj vam lahko ob morebitni nesreči pridejo še kako prav. V hribih lahko človek sreča ljudi, ki nosijo vse v premajhnem, 20-litrskem nahrbtniku, pa tudi tiste, ki pretiravajo in nosijo na enodnevne izlete gromozanske »treking« beštije. In kaj je primerno?

_19R2200_Klaus Fengler_Sarcatal_MidRes

Vsak obiskovalec gorskega sveta bi moral imeti dobro organiziran nahrbtnik, v katerem ne bi smeli manjkati tudi:

1. Prva pomoč – žulji, piki kač ali žuželk, odrgnine, opraskanine, izpahi, zlomi … Vse to (in še več) se da (seveda, ob ustreznem znanju) primerno oskrbeti z majhno oranžno torbico, ki nam v nahrbtniku navadno ne zaseda več prostora kot kak »trotlzihr«.

2. Dovolj oblačil – tudi poleti naj bodo v nahrbtniku kapa, rokavice, dodaten toplotni sloj in še lahka vetrovka. Čeprav je morda v dolini pasja vročina in je napovedano sončno vreme, so za naše gore značilne poletne vročinske nevihte, ki v najboljšem primeru prinesejo močan dež, v najslabšem pa celo sneg. Temperature se v obdobju nekaj ur lahko spustijo tudi za več 10 stopinj, kar pomeni, da vas bo brez dodatnih oblačil ujela huda podhladitev.

3. Astrofolija – to je velika, povsem tanka folija srebrne in zlate barve, ki odlično zadržuje toploto in je tako izredno primerna ob podhladitvah. Ker ne zasede skoraj nič prostora, je pravzaprav presenetljivo, da ni našla mesta v paketih prve pomoči, ki so pripravljeni za pohodnike.

4. Čelna svetilka in paket rezervnih baterij – če dovolj pogosto obiskujete gorski svet, se vam bo prej ali slej zgodilo, da vas bo na nekem izletu ujela noč. Razlogi so lahko zelo različni, od slabe priprave na turo, slabe kondicije, izgube orientacije, nesreče, ali česa drugega. Brez čelne svetilke je daleč najbolj varno, da noč preživite na istem mestu, kjer vas je ta ujela, kar v resnici pomeni nenačrtovani bivak. Nenačrtovani bivaki so znani po tem, da vas vso noč trese od mraza, da ne zatisnete očesa in da se morate celo ves čas premikati, da obdržite telesno temperaturo. Vsemu temu se pogosto da izogniti, če lahko tudi v temi sestopite v dolino in pri tem uporabite svetilko.

5. Kompas, zemljevid– kadarkoli se odpravljate v neznani konec, kjer še niste hodili, morate s seboj obvezno imeti zemljevid območja, kompas, pa tudi orientacijsko znanje, kako lahko določite svojo lokacijo s triangulacijo. V Sloveniji smo kar malo razvajeni, saj imamo na voljo ogromno markiranih planinskih poti, toda tudi v naših gorah je kar veliko predelov, na katerih so markacije slabo vzdrževane in zbledele. Avtor članka lahko prizna, da je tudi na znanih slovenskih gorskih transverzalah že večkrat iz dobro uhojene poti zataval v brezpotje; pogosto je dovolj, da se z družbo med hojo zaklepetate, saj takrat ljudje hitro izgubimo občutek za orientacijo.

Seveda je stvari, ki morajo biti poleti v nahrbtniku vseh, ki gredo v visokogorje, več kot 5. Ne pozabite tudi na čelado, sončno kremo, sončna očala, dovolj tekočine in nekaj rezervne hrane (tudi če nameravate za prehrano poskrbeti v kočah).

Za #igluteam napisal outdoor navdušenec Luka Murn