3 čudoviti pohodi za jesenske dni

3 čudoviti pohodi za jesenske dni

Draga Slovenija, na katere tvoje vrhove bi se podali to jesen? Zbrali smo nekaj predlogov različnih težavnosti, ki vam lahko služijo kot navdih za naslednji pohod, ali pa ustvarite čisto svojo pot.

 Tekst: Ana Vehovar

 

1. Fužinske planine (Koča na Planini pri Jezeru in planina v Lazu)

Bohinjske, Fužinske in Pokljuške planine so čudovit raj za raziskovanje. Ta predlog je primeren tudi za tiste, ki niste pripravljeni na zahtevne ture ali si želite samo lepega popoldanskega sprehoda. Koča na Planini pri Jezeru je sicer od začetka oktobra že zaprta, pa nič zato. Planina in njeno jezero sta še vedno vredni obiska, na njej lahko v tem času najdete še več miru in tišine kot sicer. Do omenjene planine z jezerom nas od Planine Blato, kjer lahko parkiramo, loči le slaba ura lahkotne hoje (naredimo 300m višinske razlike).

Lahko pa naredimo lepo krožno turo in sicer se od Planine pri Jezeru odpravimo proti Planini v Lazu (1h) in nato od tam sestopimo nazaj na Planino Blato.

Možnosti je sicer ogromno; lahko obiščemo še Planino Dedno Polje (30min), Planino Viševnik (1h) ali Planino Krstenica (2h).  Naj vas pohajkovanje med starim planšarskimi kočami ponese v preteklost, kjer niso poznali stresa današnjih dni!


2. Rodica – na meji med Bohinjem in Primorsko

Takšnih razgledov ne boste deležni kjerkoli! Če se na Rodico (1966m), sicer najvišji vrh grebena na južni strani Bohinja, odpravite na jasen dan, boste imeli težavo, kam gledati na vrhu, saj se pogled odpre do morja, preko Krna, Triglava do Kamniških Alp itd. Pred vami pa leži še Bohinjsko jezero.

Izhodišč je več. Lahko se povzpnete iz Bohinjske strani ali pa iz Baške grape (Rut). Lahko pa se z nihalko odpeljete na Vogel in se na Rodico odpravite iz vrha Vogla (3h hoje, 400m višinske razlike in krasni razgledi).

 

3. Bovški Gamsovec (2392m) – najlepši pogled na Triglav

Še nekaj za bolj zahtevne planince in dokler vreme dopušča, seveda. Bovški Gamsovec je čudovita gora v bližni Triglava, iz katere lahko morda najlepše občudujemo Triglav in njegovo mogočno severno steno.

Mi smo se nanj podali v dveh delih in sicer iz Zadnjice do Kriških podov, kjer smo prespali v zimski sobi, nato pa naslednji dan po zahtevni poti do vrha Bovškega Gamsovca in nato sestopili čez Luknjo nazaj v dolino. Nanj pa se lahko povzpnemo tudi iz doline Vrat – bodisi čez Luknjo (4h 30min) ali čez Sovatno (4h 45min). Po imenu gore lahko sklepate, da boste morda ob poti srečali kakšnega veličastnega kozoroga.

 

Srečno pot in varen korak!

Uporabljena oblačila za varno in udobno pot:

Mammut jopica iz flisa

Pohodniški nahrbtnik Gregory

Ternua puli iz flisa

Ortovox Melange beanie zimska kapa