5 razlogov, da se včasih sami odpravite v naravo

5 razlogov, da se včasih sami odpravite v naravo

Si želite na pohod v naravo, pa ne najdete družbe? Nič hudega, včasih vam lahko celo bolj koristi, če se kam odpravite sami.

Tekst: Ana Vehovar

Pohajanje v družbi je velik užitek in čudovit način za povezovanje z ljudmi, a včasih potrebujemo pot in razgled samo zase. Če boste vedno čakali samo na druge, boste velikokrat ostali doma. Če pa vzamete nahrbtnik in se odpraviti na pot tudi kdaj sami, boste bolj aktivni in tudi mnogo več doživeli.

Na pohod v naravo sami s seboj. Zakaj?

1. Sami svoj gospodar

Ni se vam potrebno prilagajati. Uživate in hodite v svojem tempu, lahko se ustavite, hodite počasi ali tečete, lahko se premislite in greste drugam, lahko se obrnete…  Med pavzo pa vam ni potrebno z nikomur deliti prigrizkov!

2. Povezani s seboj 

Le, ko ste v tišini in sami s seboj, lahko dobite odgovore na vprašanja, ki vas mučijo. Takrat se ne ukvarjate z drugimi. To je čas samo za vas. Morda se bodo pojavili spomini, zanimive ideje, težave pa se ne bodo zdele več tako strahotne. Misli se bodo zbistrile in kar naenkrat boste morda dojeli nekaj, kar vas že dolgo muči, vendar v kaosu in hrupu tega niste bili zmožni slišati. Lahko se tudi zjočete, jezno mečete kamne v reko ali zavriskate. Karkoli vam paše oz. kakršnakoli čustva ste zadrževali pred drugimi, lahko sedaj mirno sprostite na plano.

3. Povezani z naravo  

Ko ste sami, lahko pozorno opazujete svet okoli sebe in se bolj povežete z naravo. Če vam prija, lahko sedite uro ali več ter občudujte cvetlice, živali, drevesa, potok, ptice in nebo. Nihče vas ne bo preganjal.

4. Adijo strahovi

Vam je babica vedno govorila, da nikar ne hodite sami na okoli? Vas je strah iti nekam sami? Pa veste, da se najboljši občutek pojavi takrat, ko premagate strahove in dvome? Okrepilo se bo vaše samozaupanje ter samostojnost. Naučili se boste, da se zanesete sami nase, pa tudi, kako uživati sami s seboj. Ta moč pa vam bo izredno pomagala tudi pri drugih izzivih v vsakdanjem življenju.

5. Tišina + narava = zlato

Kombinacija tišine, samote in narave blagodejno vpliva na vaše psihično zdravje. Vsakdo potrebuje svojo dozo tišine, tudi najbolj družabni ljudje.

Seveda pa solo hoja v hribe ni enako varna kot hoja v družbi. Zato izbirajte bolj lahkotne in varne poti. Ne potrebujete sami na dvatisočake. Dovolj je že, če se povzpnete na bližnji hrib ali greste na sprehod v gozd. Bolj zahtevne podvige pa prihranite za družbo.

Še nekaj nasvetov za solo pohode v naravo:

-          Držite se znanih poti, kjer ni nevarnosti, da se izgubite.

-          Če se želite počutiti res varno, izbirajte malo bolj obljudene poti.

-          Izbirajte lažje terene, kjer ni očitne nevarnosti za nesreče.

-          Vedno imejte s seboj telefon s polno baterijo.

-          Izbirajte poti, kjer je signal.

-          Nekomu sporočite, kam greste.

No, vedno pa obstaja "nevarnost", da boste prav na solo pohodu tudi koga spoznali in se ne boste vrnili sami nazaj. 

Sedaj pa obujte pohodne čevlje in pot pod noge.