5 spomladanskih “outdoor” aktivnosti

5 spomladanskih “outdoor” aktivnosti

 Tekst: Ana Vehovar

Pomlad trka na vrata, 20. marca, ko nastopi spomladansko enakonočje, pa bomo tudi zares praznovali prihod pomladi in novega življenja narave. Pomlad kliče po več aktivnostih v naravi, po prebujanju in akciji. Če potrebujete malce inspiracije, vam ponujamo nekaj idej za ta čas.

1. SPOMLADANSKA TURNA SMUKA

Spust iz Šitne glave (2087m), ki se nahaja nad Vršičem poleg Male Mojstrovke

Letošnja zima bo v hribih očitno dolga, zato bodo turni smučarji imeli pogoje za smuko še celo pomlad. Ne pozabite na dobro staro modrost: spomladanske turne smuke je treba začeti zelo zgodaj zjutraj! Vsi, ki se podajate v zimske razmere, preberite intervju z gorskim vodnikom o varnosti v gorah.

 

 

 

2. SKRIVNI PIKNIK V NARAVI

Na toplejši dan si z družino ali prijatelji privoščite piknik v naravi. Pa ne v sosednjem parku sredi mesta. Pojdite v hribe, ob jezero, reko ali potok. Naj vam bom cilj najti skrit kotiček, ki bo samo vaš. Najdite kakšno skrito jaso, pogrnite piknik odejo in si privoščite piknik! Lahko hrano pripravite že doma ali pa vzamete s seboj nekaj pripomočkov: gorilnik, plinsko kartušo, posodo za kuhanje, nekaj krožnikov in skodelic, jedilni pribor in skuhate kar v naravi, morda bo tako še bolj pristno doživetje.

 

 

3. NABIRANJE PRVIH SPOMLADANSKIH ROŽIC ZA ČAJ

Ko se stopi sneg, v dolini Krma zacveti spomladanska resa

Ko se sprehajate po naravi, lahko že naberete prve cvetlice za čaj. Prve spomladanske rožice nam pomagajo pri čiščenju telesa, nas razstrupljajo in tako dajejo zagon za naše “outdoor” aktivnosti. Trobentice med drugim blažijo kašelj in glavobole, vijolice nas pomirijo, pljučnik blagodejno vpliva na pljuča, lapuh pomaga pri izkašljevanju, marjetice pomagajo pri prehladu in spomladanska resa razkužuje sečila. Tudi čemaž prihaja, iz katerega lahko ustvarite odlične jedi.

4. ČAS ZA KOLO IN TEK V NARAVI

Kolesarjem ali tekačem seveda ni potrebno posebno svetovati, naj se ob prvih toplih dneh odpravijo na kolo ali na tek. Tisti, ki ne kolesarite ali tečete redno, pa si lahko prav sedaj privoščite malo spremembe v svoji športni rutini. Če nimate kolesa, si ga izposodite za kakšen dan, ali pa se odpravite na gozdni tek. Prav tako je to tudi čas za osvežitev športne opreme, ste že preverili našo novo kolekcijo?!

5. GREMO SPET V SKALO!

In seveda je to čas, ko spet z veseljem poprimemo za skalo, ki se počasi ogreva. Morda se prav sedaj odpravite v pogorje Nanosa, kjer se nahaja Gradiška tura in dve ferati, ki vodijo na vrh; Furlanova in Otmarjeva pot. Zadnja je novejša in zahtevnejša. Nato pa se lahko odpravite še na plezanje v plezališče Vipavska Bela ali Vipava. Ob tem pa naberete še šparglje za kosilo!

Če vam manjka kakšen kos plezalne opreme, ga najdete tukaj.

Karkoli boste počeli to pomlad, upamo, da boste čim več časa preživeli v prebujajoči se naravi.

Pesnica Margaret Altwood je dejala, da bi “spomladi ob koncu dneva morali dišati po zemlji.” Naj bo tako. :)