5 stvari o puhovkah

5 stvari o puhovkah

Ker se jeseni temperature lahko spustijo precej nizko, prihaja čas, da odpremo omaro in pobrskamo, ali je naša garderoba pripravljena na prihajajoče obdobje! Zato vam bom natančneje predstavil toplotni sloj oblačil za hladnejše mesece v letu – puhovke.


1. Kaj sploh je puh? Puh je plast peres, ki ga ptice nosijo ob telesu; za razliko od zunanjega sloja, ki ima zaščitno vlogo, je puh primarno toplotni izolator in ptice ščiti pred mrazom. Puhasto perje ima izredno redko strukturo in zaradi tega lahko zadržuje relativno velike količine zraka, kar pomaga pri izolaciji in ohranjanju toplote. Ne preseneča, da je človek že dolgo časa nazaj odkril te lastnosti puha in jih začel uporabljati pri krojenju toplih oblačil. Danes je največ puha v tekstilni industriji gosjega in račjega izvora, najbolj kakovosten puh – ki se ga uporablja za najbolj tople puhovke – pa izhaja iz polarnih rac, ki se jim reče gáge.

2. Katera puhovka je primerna zame? Proizvajalci danes ponujajo tisoč in en model puhovk, vendar se – vsaj v gorniških krogih – v grobem delijo na tanke in debele. Tanke puhovke se običajno uporabljajo kot nekoliko toplejši izolacijski sloj, primeren tudi za pomlad, poletje in jesen, medtem ko so debelejše puhovke resnično namenjene mrzlim zimskim dnem v ekstremnih razmerah, ko so temperature pod lediščem. V zadnjih letih so puhovke našle pot tudi v vsakdanjo, ulično rabo, za kar so vsekakor bolj primerne tanjše puhovke – te so pogosto tudi že do neke mere modno krojene.

3. Kaj pa sintetične puhovke? Sintetične puhovke »striktno rečeno« pravzaprav niso puhovke, saj ne vsebujejo puha, temveč poliestrska vlakna, ki so stkana tako, da čim bolje posnemajo puh. Za razliko od puha imajo poliestrska vlakna nekoliko slabše toplotne lastnosti (potrebno je več poliestra, da bo dosegel enako toplotno izolacijo kot puh). Zakaj bi potemtakem kdo sploh želel kupiti sintetično puhovko? Razloga sta dva; prvi je nedvomno vlaga: moker živalski puh izgubi vse svoje dobre izolativne lastnosti in je praktično neuporaben, medtem ko umetna vlakna precej bolje prenašajo vlago (grejejo tudi, ko so mokra) in se hkrati precej hitreje sušijo. Drugi razlog pa je preprosto cena. Puh je redka dobrina, saj je za dober kilogram puha potrebno v povprečju »oskubiti« od 50 do 60 ptičjih gnezd, medtem ko so umetna vlakna cenejša alternativa.

4. Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo puhovko? Ob pregledu ponudbe puhovk bomo hitro odkrili, da je skoraj pri vsaki navedeno razmerje med puhom in peresi (npr. 90/10). Žal to nikakor ni dobro merilo za samo kakovost izdelka! Peresa so namreč dodana, ker se puh s staranjem pogosto preveč posede. Boljša mera, ki je precej bolj povezana z izolativnimi lastnostmi puhovke, je t.i. cuin. Podrobnosti presegajo okvire tega članka, vendar velja, da višja, ko je ta številka – 600, 700, 800 – boljše toplotne lastnosti ima uporabljen puh. Ta številka, v kombinaciji z dejansko težo puha v oblačilu, nam poda kar dobro idejo o toplotnih lastnostih puhovke. Druga pomembna stvar je zaščitni material; zaradi zgoraj omenjenih problemov z vlago so sicer dandanes na srečo skoraj vse puhovke sešite iz vodo-odbojnih materialov, ki puh do neke mere ščitijo pred mokroto. Nenazadnje – tako kot pri vseh drugih oblačilih – moramo tudi pri puhovkah izbrati tak model, ki se bo čim bolj tesno prilegal našemu telesu, hkrati pa mora izpolnjevati morebitne druge zahteve (za pravo alpinistično puhovko je npr. zelo pomembno, da ima kapuco, ipd.).

5. Kje vse lahko nosimo puhovko? Puhovka je danes primeren kos oblačila za vsakogar, saj se jo lahko nosi tudi kot samostojno modno oblačilo. Pri tem avtor članka pozdravlja nov preporod živih barv, kjer imajo puhovke vsekakor častitljivo mesto. Puhovke pridejo prav tudi med jesenskimi in spomladanskimi obiski primorskih plezališč, odlično pa se bojda obnesejo tudi pri ribolovu, pri vseh zimskih aktivnostih, med odpravami na Arktiko, in verjetno še marsikje drugje.

Za #igluteam napisal outdoor navdušenec Luka Murn