6 nasvetov za veselo in udobno kampiranje

6 nasvetov za veselo in udobno kampiranje

Prihajajo vroči poletni dnevi, ko je največji užitek počitnikovati v naravi.

Tekst: Ana Vehovar

Ni težko biti vesel tabornik, saj nas osreči in sprosti že samo to, da smo zunaj in stran od vsakodnevnih rutin. Pa vendar smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, ko se odpravite kampirati. Da se vaše bivanje v naravi slučajno ne sprevrže v še eno stresno dejavnost, katerih imate že tako ali tako dovolj.

1. Dovolj velik šotor

Če ne želite pretirane gneče v šotoru, raje kupite šotor za več oseb, kot jih bo dejansko spalo v njem. Torej, če želite šotor za 2 osebi, raje vzamite šotor za 3 ali 4 osebe. Če potrebujete šotor za 4 osebe, raje izberite šotor za 6 oseb itd. Ne pozabite tudi na majhno kladivo za zabijanje klinov. Če še nimate šotora, si ga lahko izberete tukaj.

 

 

2. Najdite najboljši prostor pod soncem oz. v senci

Če le mogoče, pridite v kamp bolj zgodaj in najdite najbolj optimalno lokacijo zase. Ne pozabite izbirati lokacije glede na podlago, ki naj bo čim bolj ravna in mehka za zabijanje klinov, bodite pa pozorni tudi na sončno lego.

 

3. Spalnica

Bistvo pri kampiranju je, da se odrečete luksuzu hiše, a si kljub temu ustvarite udobne pogoje za spanje, saj je to vendar čas, da si zares odpočijete. Za to, poleg šotora, potrebujete še dobro podlogo ali blazino za spanje in dobro spalko, v kateri vas ne bo zeblo oz. vam ne bo prevroče. Še ena skrivnost za udoben spanec pa je, da s seboj vzamete svoj domači vzglavnik.

 

Lahko poskrbite tudi za visečo mrežo, v kateri boste lahko opravili popoldansko siesto ali prebirali knjige.

 

4. Kuhinjski pripomočki

Za kuhanje potrebujete nekaj pripomočkov: dober gorilnik, rezervno plinsko kartušo, posodo za kuhanje, nekaj krožnikov in skodelic, jedilni pribor, leseno kuhalnico, desko za rezanje, večnamenski nož, detergent in gobo za pomivanje posode ter kuhinjsko krpo. Ne pozabite tudi na sol, poper in olje.

 

5. Naravna zaščita pred komarji

Ob večerih vas lahko presenetijo nadležni brneči gostje, ki pa naj vas ne odvrnejo od opazovanja zvezd. V ta namen se zelo dobro obnese eterično olje limonske trave, poprove mete, sivke ali evkaliptusa - iz njih lahko naredite naravni repelent tako, da v oljčno ali jojobino olje zmešate nekaj kapljic enega od omenjenih eteričnih olj.

 

6. Zapišite si, kaj potrebujete

Da ne boste ničesar pozabili, je najbolje, če si pred pakiranjem naredite seznam stvari, ki jih potrebujete za kampiranje in jih nato odkljukate.

 

Primer seznama potrebščin za kampiranje:

-          šotor in spalna vreča + vzglavnik

-          posoda za kuhanje, krožniki, skodelice, jedilni pribor in nož

-          gorilnik

-          dovolj vode

-          hladilna torba, hrana in prigrizki

-          dovolj oblačil - za hladne noči in peklensko vroče dni

-          pripomočki za osebno higieno in brisača

-          papirnate brisače

-          zložljivi stoli in miza

-          pohodniška oprema

-          družabne igre, dobra knjiga

-          prva pomoč

-          potovalni polnilec za telefon

-          čelna in viseča svetilka

 

Brez slabe vesti pa pozabite doma vse vsakodnevne skrbi in strese. V naravi bodite kar se da preprosti in prilagodljivi.

 

Še zadnji nasvet: Poskusite med kampiranjem čim manj časa preživeti z elektronskimi napravami. Ne boste ničesar zamudili, če ne boste ves čas pregledovali družbenih omrežij. Raje uživajte v umirjenjem tempu taborniškega življenja s svojimi bližnjimi in se povežite z materjo naravo.

 

Vse, kar potrebujete za taborjenje najdete tukaj.