6 razlogov, zakaj tako radi nosimo Ortovox oblačila

6 razlogov, zakaj tako radi nosimo Ortovox oblačila

Tekst: Ana Vehovar

Ortovox, znamka, ki se je leta 1980 rodila na jugu Münchna, si je v svojih 40 letih delovanja pridobila poseben sloves v pohodniških, gorniških in smučarskih vodah. Skeptikom se morda zdi, da gre zgolj za nekakšen luksuz, zvesti uporabniki pa njihovih oblačil in opreme ne bi zlahka zamenjali. Ortovox je namreč razvil (in še naprej izpopolnjuje) zanesljive produkte iz visokokvalitetnih materialov, s katerimi ščiti gorske navdušence v vseh mogočih razmerah. Poleg kvalitete pa se ponašajo s svojimi trdnimi vrednotami.

Njihova želja je motivirati ljudi, da iščejo čudovite izkušnje v naravi in sledijo svojim globokim strastem ter to počnejo na kar se da odgovoren, etičen in trajnosten način. 

Poglejmo si nekaj razlogov, zakaj imamo radi Ortovox:

  1. Ni jim vseeno za okolje 

Njihov cilj je, da postanejo klimatsko nevtralni do leta 2024 - kar velja za celotno podjetje in za vse njihove produkte. To pomeni, da bodo zmanjšali ogljični odtis na minimum (pri porabi energije, vode, toplote, papirja in tudi pri načinu prevoza zaposlenih). 

  1. Podpirajo ogrožen deževni gozd

Ščitijo deževni gozd Tarkine v Tasmaniji, kjer je doma ORTOVOX merino ovca. Tasmanija velja za eno bolj nedotaknjenih, vendar tudi bolj ogroženih pokrajin na svetu. Ortovox donira 5 eur od vsakega nakupa iz njihove spletne trgovine fundaciji Bob Brown, ki se zavzema za zaščito omenjenega gozda. Prav tako sponzorirajo lokalne okoljevarstvene ekipe z nahrbtniki in oblačili. 

  1. Velik delež oblačil je izdelanih v Evropi 

Trenutno je 56% oblačil izdelanih v Evropi, njihov cilj je ta odstotek povečati na vsaj 60%, medtem ko se 40% produktov izdela v Aziji. 

  1. Brez strupenih kemikalij 

Trudijo se, da pri proizvodnji ne uporabljajo nevarnih kemikalij. Do leta 2024 imajo cilj prodajati zgolj “PFC-free” produkte (brez floura). PFC so nezaželjene kemikalije v nepremočljivih vodoodbojinih jaknah, ki sicer zagotovijo nepremočljivost, a škodujejo ljudem in okolju. Trenutno se osredotočajo na nahrbtnike in volnena izolacijska oblačila, ki bodo “PFC-free” že do leta 2021.

  1. Pravična oblačila

Svoje dobavitelje izbirajo glede na smernice fundacije “fair wear”. To pomeni tudi, da zaposlenim v proizvodnji omogočajo dostojne plače ter varno in zdravo delovno okolje. 

  1. Kaj pa volna in ovce? 

Ortovox prisega na volno (in ne na perje). Njihova obljuba glede volne, ki jo uporabljajo, zagotavlja najvišje standarde. Od leta 2011 uporabljajo švicarsko volno, ki je tako celotno procesirana v Evropi in ne potrebuje dolgih prevozov. V Švici imajo 26 točk, kamor lahko svojo volno prinesejo tudi najmanjše kmetije v zameno za pošteno plačilo. Švicarska proizvodnja volne je bila že skoraj obsojena na propad, vendar je ponovno oživela prav zahvaljujoč Ortovoxu

Njihova merino volna pa prihaja iz Tasmanije. V Tasmaniji imajo ovce na voljo odlično klimo, hranilno hrano in skoraj neomejeno svobodo. Od leta 2010 Ortovoxova merino volna prihaja iz šestih kmetij v Tasmaniji. S kmeti imajo dobre odnose, kar omogoča maksimalno transparentnost. Tak primer je družina Bennett, ki vodi Ashby kmetijo, na kateri se nahaja okoli 900 ovc, ki imajo na voljo 2800 hektarjev zemlje na odročnih travnatih širjavah. So zagovorniki trajnostnega in ekološkega kmetijstva, za kar so prejeli tudi nagrade. Prav tako prisegajo na volno brez ti. bolečega “mulesinga” (postopek mulesinga pomeni rezanje kože, kar je izredno boleče za ovce).

Kot pravi kmet Will, ovce potrebujejo veliko trave, veliko prostora za tekanje naokoli in nežno skrb. Strižejo jih profesionalci, ki zaslužijo približno 2,60 dolarja na ovco. Za eno ovco potrebujejo med 3 in 5 minut, da jo ostrižejo. Striženje ne povzroča bolečin ovci. Ovce pa se striže enkrat ali dvakrat na leto. Ena ovca prinese približno 6 kg volne. Volno nato spravijo v bale, ki tehtajo do 200 kg. Vzorce se pošlje v laboratorij, ki določi končno kvaliteto ter koliko denarja je volna vredna. Nato najboljšo volno prejme Ortovox, ki iz nje naredi športna oblačila.

Oblačila iz visokokakovostnih trajnostnih materialov morda res niso najcenejša, saj so v ozadju daljši in dražji postopki, v katerih so ljudje dostojno plačani za svoje delo in kjer se z okoljem in živalmi dela etično. Vendar bistvo je, da imamo doma nekaj kakovostnih oblačil (in ne ogromno cenenih), s katerimi podpremo dobre zgodbe, in ki nam bodo s svojo kvaliteto še dolga leta omogočala brezskrbno raziskovanje narave.

Poglejte si njihove izdelke TUKAJ.