7 napak začetnikov turnega smučanja (nikar ne počnite tega!)

7 napak začetnikov turnega smučanja (nikar ne počnite tega!)

Tekst: Ana Vehovar

Turno smučanje spada med naj športe letošnje “covid zime”. Veliko ljudi je (ali še bo) to zimo kupilo svoje prve turne smuči, zato smo se odločili, da začetnike opozorimo na nekaj klasičnih napak, ki se jim je dobro izogniti.

1. “Lavinski trojček bom kupil kasneje.”

Prvo pravilo se glasi: nikoli na turno smuko brez lavinskega trojčka (žolne, lopate in sonde). Seveda pa se je opremo potrebno naučiti uporabljati! To se bomo naučili na tečajih, plazovnih delavnicah ali v spremstvu gorskih vodnikov.

2. “Juhu, sneg pada, gremo smučati! Kamorkoli, samo gremo!”

Ključnega pomena je izbira terena glede na razmere in nevarnosti plazov. Po svežem snegu počakamo, da se razmere stabilizirajo oz. izbiramo manj nevarne, gozdne terene. Prav tako je pomembno, da vsak sam pri sebi realno oceni, kako zahtevne in kako dolge ture je sposoben izpeljati. Vsevedni ego pri turnemu smučanju žal ne koristi nikomur. Realna ocena samega sebe, previdnost, ponižnost in strahospoštovanje do narave so bolj zaželjene lastnosti.

Morda vam pride prav tudi Veliki turnosmučarski vodnik.

3. “Oblekel bom svoja najljubša bombažna oblačila!”

Bombažno perilo ali vaša najljubša bombažna jopica? Pustite to doma. Športna oblačila so z razlogom izdelana iz hitrosušečih materialov, ki odlično odvajajo vlago. Čeprav je hladno, boste po poti navkreber zelo verjetno “zakuhali”. Najbolj pomembno je, da se oblečete v plasti, ki jih prilagajate po potrebi ter da vas zgornja plast varuje pred vetrom. Dobro je imeti s seboj tudi dva para rokavic.

Preglejte izbor športnih oblačil TUKAJ.

 

4. “Dan se že daljša, tako da imam dovolj časa, grem lahko malo kasneje.”

Kasneje v dnevu lahko zaradi toplote prihaja do plazov na južnih pobočjih, zato je vseeno potrebno že zjutraj v pogon! In seveda: vedno preverite trenutne razmere in spremljajte vremenske napovedi (temperaturo, veter, vidljivost, stanje nevarnosti plazov, stanje snežne odeje).

5. “Grem pa sam!”

Na turno smuko se ne odpravljamo sami, saj nam, v primeru, da se karkoli zgodi, ne bo mogel nihče pomagati. Ko pa smučamo v družbi, presmučamo strma pobočja posamezno.

6. “Potrebujem veliko prtljage!”

Vsak zase kmalu ugotovi, koliko prtljage zares potrebuje na turni smuki. In ugotovi tudi, da se morda njegova najljubša čokolada na mrazu spremeni v kamen. Najbolj pomembna je topla tekočina v termovki oz. termo čutari. Telefon pa je najbolje imeti nekje ob telesu na toplem, na načinu letenja in stran od žolne.

7. “Oh, ne, pozabil sem…”

Pozabiti smučarske čevlje v načinu hoje. Pozabiti zamenjati baterije žolni. Pozabiti lopato. Pozabiti prvo pomoč. Pozabiti čelado. Skratka, izognite se frazi “pozabil sem” in raje dvakrat preverite, da imate vse, kar potrebujete, preden se odpravite zimskim radostim naproti oz. preden se spustite v kup pršiča.

Vso potrebno smučarsko in turno opremo najdete TUKAJ.