7 različnih vrst pohodnikov: Kam spadaš ti in tvoji prijatelji?

7 različnih vrst pohodnikov: Kam spadaš ti in tvoji prijatelji?

Tekst: Ana Vehovar

 Na poti v hribe spoznamo vrsto različnih ljudi. Pohodniški partnerji so lahko naši dobri prijatelji, partnerji, družinski člani, bežni znanci… Vsakdo pa se v situacijah v hribih odzove oz. obnaša drugače. Malo za šalo, malo zares, smo strnili različne tipe pohodnikov v naslednje kategorije.

  1. 1.      Lenoba

To so tisti, ki jih morate na silo izvleči iz postelje doma ali iz spalke v šotoru, da se odpravite na pot. Običajno vas nahrulijo, kako si jih drznete zbuditi zato, da greste v hribe? Z namrščenim obrazom bodo pojedli zajtrk, si jezno obuli pohodne čevlje in ob prvi priložnosti zadremali pod drevesom. Najbolj srečni bodo, ko bodo zagledali kočo in hladno pivo. No, na koncu dneva pa vam bodo neizmerno hvaležni in bodo ves čas ponavljali, kako so uživali in kako si želijo še kdaj z vami v hribe!

  1. 2.      Insta-pohodnik

Ta vrsta pohodnikov je morda danes najbolj razširjena. Gre za tisto vrsto, ki nikoli ne pospravi telefona v nahrbtnik. Markiran čas hoje se z njimi, kakopak, podaljša, saj imate veliko postankov. Ture izbirajo po fotogeničnosti. “Me lahko slikaš?” je njihova najbolj pogosto uporabljena fraza v hribih. Dobra stvar pohajkovanja s to vrsto pohodnikov je, da boste imeli tudi vi iz tega izleta kakšen lep spomin v obliki fotografije.

  1. 3.      Osvajalec

Gre običajno za pohodnike moškega spola, ki na poti v hribe iščejo pozornost. Ogovorijo vsako pohodnico, ki jo srečajo na poti ali v planinski koči. Z moškimi pa radi tekmujejo, kdo bo prvi na vrhu. Običajno imajo najnovejšo pohodniško opremo, katere včasih ne znajo uporabljati najbolje.

  1. 4.      Mama

Običajno gre za osebo ženskega spola, a ne vedno. Ta vrsta pohodnika je vedno pripravljena na vse. Običajno pripravijo sendviče tudi za druge, spečejo pecivo, imajo vse vrste energijskih ploščic v žepih, dovolj vode, sokov, sončno kremo, višek oblačil, dvojne rokavice in različne kape. Ker “nikoli ne veš!” Dobra plat pohajkovanja z njimi je, da ne boste nikoli dehidrirali ali stradali.

  1. 5.      Dramatik

Dramatik pa je tisti pohodnik ali pohodnica, ki se pritožuje nad vsako malenkostjo, ki ji/mu povzroči neudobje ali nesigurnost – v hribih večino stvari, torej. Njihove klasične fraze so: “Zebe me, vroče mi je, lačen/lačna sem, čevlji me žulijo, preveč je strmo, preveč je spolzko, koliko časa še…?”

Kako si olajšati turo z dramatikom? Imejte zanj pripravljen najljubši prigrizek, morda malce več pijače, izberite ne predolgo turo in večkrat jim namenite kakšno spodbudno besedo. Imejte v mislih, da je vsakdo lahko kdaj dramatik, ko ima slab dan, zato bodite potrpežljivi (če niso takšni na vsaki turi, v tem primeru boste verjetno dvakrat premisli, ali jih še kdaj povabite s seboj.)

  1. 6.      Vodič ali modrec

Vodiči oz. inšturktorji so tista vrsta pohodnikov, ki imajo v rokavu vedno kakšen nasvet, modrost ali popravek za vas. Verjetno imajo opravljeno kakšno alpinistično šolo ali zgolj veliko let izkušenj, saj hodijo v hribe že od malih nog. Z njimi se boste verjeno počutili najbolj varno, saj vedno vedo, kaj storiti.  Popravljali vas bodo in vas opozarjali. Običajno jim gredo na živce ti. “insta-pohodniki”, saj so se z alpinizmom, plezanjem in smučanjem ukvarjali še preden je to postalo “moderno”, kot pravijo sami.

  1. 7.      Hiperaktivec

To pa so tisti, ki so vedno za akcijo. Na to vrsto pohodnikov se lahko vedno zanesete, da bodo odšli z vami na turo. Četudi imajo morda službo ali kakšno drugo obveznost, bodo našli način, da gredo v hribe in vam ob petih zjutraj divje hupli na dvorišču z nestrpnim nasmeškom na obrazu. Z njimi je vedno zabavno in v vsaki malenkosti najdejo veselje. Njihova najbolj pogosta fraza je: “Kam pa naslednji vikend?”

Kdorkoli že so vaši pohodniški parterji, se običajno prav na poti v hribe stkejo nalepša prijateljstva in spomini. Naj bo le teh čim več!