8 nasvetov, kako poskrbeti za super noč v spalni vreči!

8 nasvetov, kako poskrbeti za super noč v spalni vreči!

Tekst: Katja Kepic

Če si v skupini tistih, ki jih vedno zebe, potem ti bo mogoče prišel prav kakšen od naslednjih nasvetov za toplejši spanec na prostem.

PRAVA SPALNA VREČA

Če te nakup spalne vreče še čaka, se za izbiro prave odloči na podlagi treh kriterijev; temperaturna lestvica, polnilo in oblika. Bodi pozoren/pozorna pri nakupu in vedno glejte komfortno temperaturo in ne ekstremne. Oblika vreče je lahko pravokotne oblike ali oblike mumije. Slednja za zmrzljivce pride bolj v poštev, ker se telesu bolj prilega iz vseh strani in ne pušča veliko praznega prostora.

PUSTI, DA SPALNA VREČA ZADIHA

Pred izletom si zagotovo v nahrbtnik vse stvari skrbno zložiš kot »Tetris«. Tudi spalno vrečo verjetno stisneš skupaj, da je čim več prostora še za kakšno energijsko ploščico. Ko pa pride čas za spanje, si spalno vrečo raztegni in ji pusti, da se iz te stisnjene različice vrne v svojo prvotno obliko. To predvsem velja za spalne vreče iz puha. Par minut lahko pomeni veliko!

KLJUČ USPEHA JE V SPALNI PODLOGI

Tvoja telesna teža bo spalno vrečo na tleh sploščila in s tem onemogočila dobro izolacijo. Spalna podloga v tem primeru postane nepogrešljiv element, ki omogoča izolacijo med tabo in tlemi. Na podlogah lahko opaziš napisano vrednost R, ki označuje odpornost na izgubo toplote (podloga z R-vrednostjo 5 na primer 5-krat bolje izolira kot podloga z R-vrednostjo 1, torej večja kot je vrednost, udobnejše spanje).

SPALNA RJUHA JE DOBER DODATEK

Glede na to, da je ta spalni dodatek tako lahek in majhen, se ga nedvomno splača spakirati v nahrbtnik poleg spalne vreče. Ne le, da je spanje z rjuho znotraj spalne vreče še za nekaj stopinj toplejše, poleg tega tudi ohranja notranjost spalne vreče čistejše.

PAMETNO IZBERI PIŽAMO

Ni najboljša ideja, da nase navlečeš deset slojev izolativnih oblačil, preden (komaj) zadrgneš spalno vrečo. Bolje bo, če se oblečeš le v enega ali dva sloja, da bo telesna toplota lahko prišla do spalne vreče , kar bo bolj učinkovito za toplejšo noč. Tudi komfortne in ekstremne temperature za uporabo spalke so navedene z upoštevanjem, da ima uporabnik oblečeno dolgo perilo.

VADBA ZA LAHKO NOČ

Spalna vreča bo zadržala v sebi toploto, zato naredi pred spanjem nekaj poskokov ali počepov, da se telesno jedro ogreje, s tem bo tudi v vreči temperatura višja. Vendar z vajami za lahko noč ne pretiravaj, prepotena majica bo situacijo v vreči poslabšala.

VEČERJA NE BO ZAMAN

Pojej nekaj toplega ali visoko-kaloričnega. Občutek sitosti, sploh po topli hrani nam bo močno polepšal noč in tudi zaspati je mnogo lažje sit, kot lačen.

UPORABI PARTNERJA

 Če si v družbi, se stisnita skupaj. Nekatere spalne vreče omogočajo tudi združevanje leve in desne vreče skupaj, tako da je partnersko gretje še lažje, spanec pa še slajši.