Ajdovska deklica na Prisojniku: Nekoč so ji prinašali hrano

Ajdovska deklica na Prisojniku: Nekoč so ji prinašali hrano

Tokrat bomo z vami delili pripovedko o Ajdovski deklici. Zagotovo ste jo že opazovali z Vršiča, kako iz stene Prisojnika zre žalostni, kamniti obraz Ajdovske deklice, ki je vedela, kaj se bo zgodilo v Zlatorogovem kraljestvu. Pa veste, zakaj je okamenela?

Tekst: Ana Vehovar

Ajdovske deklice so bile v našem ljudskem izročilu dobrosrčne velikanke, ki so pomagale ljudem. Popotnike so vodile skozi skalna pobočja. Takšna je bila tudi Ajdovska deklica, ki je živela pod previsnimi stenami Prisojnika. Pomagala je tovornikom na njihovih poteh prek Vršiča. In še danes njen okameneli obraz gleda na ride Vršiča. A nič več ne more, tako kot nekoč, pomagati utrujenim tovornikom, ki so prenašali tovor prek Vršiča. Ne more jim več kazati poti v snežnih zametih in nič več ne more potiskati njihovih konj navkreber.

Pripoved govori o prastari trgovski poti iz Soške v Savsko dolino. Resnično je, da so si tovorniki želeli, da bi jim na nevarni poti kdo pomagal, še posebej, ko je bila tema, megla, sneg ali zameti. Takrat so se obrnili na pomoč k Ajdovski deklici, ki je živela na Prisojniku. 

Resnično je tudi to, da so se gornjesavski in trentarski tovorniki vse do začetka druge vojne držali prastare nepisane šege in so Ajdovski deklici prinašali hrano. Vedno, ko so prišli na vrh Vršiča, so na kako skalo položili kruh, vino in sir, da dobra velikanka ne bi bila lačna. Ta kruh so pojedle srne, ptiči ali gamsi, a to ni pomembno. Dar je bil namenjen Ajdovski deklici kot zahvala za nesebično pomoč. Gre za stare rituale, s katerimi so ljudje izkazovali svoje prošnje in zahvale silam narave.  

Prisojniška Ajdovska deklica pa je bila tudi rojenica. Obiskovala je mlade matere in prerokovala novorojenčkom njihovo usodo.

Neke noči je prerokovala spečemu otroku v Trenti, da bo postal lovec in bo ustrelil Zlatoroga ter z njegovimi rogovi prišel do bajnega bogastva. Ko so za to prerokbo slišale sestre ajdovske deklice, so se prerokbe ustrešile in jo preklele. Tako je okamnela sredi stene, ko se je vrnila pod Prisojnik in še danes začudeno strmi z velikimi kamnitimi očmi. Njena prerokba pa se je seveda uresničila.

Naslednjič, ko se odpravljate v gore z Vršiča, si jo oglejte, lahko pa jo tudi naprosite, naj vam pomaga, da varno pridete na vrh oz. se varno vrnete v dolino. Morda pa vam bo priskočila na pomoč?! 

Vir: Slovenija, najlepše pripovedke (Kunaver in Lipovšek)