Bivak vreče

Bivak vreče

Uporabljajo se za spanje na prostem, pri čemer varujejo pred vlago, dežjem, snegom, vetrom, hkrati pa tudi nekoliko toplotno izolirajo. Izdelane so v obliki spalne vreče in iz tanjših umetnih materialov z membrano oziroma nanosom ali brez.

Brezmembranske bivak vreče načelno odlično dihajo, omogočajo popolno zaščito pred vetrom in imajo lahko tudi vodoodbojno impregnacijo DWR zunanjega materiala, se na majhno zložijo, imajo majhno maso in nižjo prodajno ceno, hkrati pa premočijo, zato je mokra tudi spalna vreča.

Membranske bivak vreče pa so načelno nepremočljive, dajejo popolno zaščito proti vetru in tudi dobro dihajo, če so izdelane iz kakovostnih dihajočih membran ali nanosov, ter se zložijo na večje, imajo lahko tudi vodoodbojno impregnacijo DWR zunanjega materiala, so navadno težje kot brezmembranske bivak vreče in tudi dražje. Da je bivak vreča nepremočljiva, morajo biti šivi lepljeni in zadrga zavarovana ali nepremočljiva. Problem manj dihajočih bivak vreč je v ustvarjanju vlage na notranji strani, zato je mokra tudi spalna vreča, spanje pa slabše.

Poznamo tudi bivak vreče, ki so na zgornji strani iz nepremočljivega in dobro dihajočega materiala, na spodnji pa iz nepremočljivega in manj dihajočega materiala, kar zniža tudi ceno.