BOJAN AMBROŽIČ: Test SILVA čelnih svetilk

BOJAN AMBROŽIČ: Test SILVA čelnih svetilk

Čelne svetilke so vse leto del obvezne opreme v nahrbtniku vsakega gornika. Še posebej pa to velja pozimi, ko so dnevi kratki. V pričujočem testu smo testirali tri modele čelnih svetilk švedskega proizvajalca SILVA.

In sicer modele Scout X, Trail Runner 4 in Trail Speed 3XT. Namenjeni so širokemu spektru uporabe, predvsem pa pohodništvu, gorništvu, trail teku, kolesarjenju in taborjenju. Preizkušali smo njihovo svetlost, avtonomijo baterije ter kakšen je občutek, ko jo nosiš na glavi.

Vse tri svetilke imajo dve svetilni diodi, ki s tehnologijo Intelligent Light® združujejo dolg usmerjen snop ter razširjen krajši snop. To je še posebej uporabno za tekače, ki hkrati potrebujemo dobro vidljivost terena pod nogami in pogled naprej pred seboj. Prav tako so vse svetilke opremljene z LED indikatorjem napolnjenosti baterije. Snop vseh svetilk ima "mehke" prehode in deluje zelo naravno. S tem mislim da se moč svetlobe na robnem delu snopa zmanjšuje postopoma. Vse svetilke so zelo preproste za uporabo (en sam gumb) in imajo certifikat IPX5, kar pomeni, da so odporne na močnejše pršenje vode.

Svetlost svetilk je v tem testu podana z lumni. En lumen predstavlja enoto svetlobnega toka, s katero opisujemo moč svetlobe, ki jo zaznajo naše oči. Za primerjavo svetlost žarnice z močjo 100 vatov znaša okoli 1400 lumnov, svetlost avtomobilskih žarometov pa do 2000 lumnov. Avtonomija baterij je podana v urah in je izmerjena pri dveh različnih temperaturah (20 °C in -5 °C).

 

SCOUT X

Svetilka SCOUT X je univerzalna čelna svetilka, namenjena gorništvu, kampiranju, teku ter vsakdanji uporabi (npr. sprehajanju psov). Odlikuje jo to, da na relativni visoki svetlosti (270 lumnov) baterija zdrži kar do 35 ur. V varčnem načinu (50 lumnov) pa sveti celo do 70 ur. Deluje na tri AAA baterije, ki so nameščene v istem ohišju, kot LED-diode. S tem je to edina svetilka na tem testu brez zatilnega akumulatorja oz. baterij. Zato je ta svetilka najbolj udobna in prinaša zelo dober občutek na glavi. Edini rahlo moteč element je, da mehanizem s katerim uravnavamo usmerjenost snopa, ni najbolj robusten.

SCOUT X

Svetlost

Avtonomija (20 °C)

Avtonomija (-5 °C)

Max svetlost

270 lm

35h

30 h

Min svetlost

50 lm

70h

65 h

TRAIL RUNNER 4

Svetilka TRAIL RUNNER 4 je v prvi vrsti namenjena trail tekačem in vsem tistim, ki potrebujejo močno svetlobo celotno noč. Pri svetlosti 350 lumnov zdrži do 25 ur, pri svetlosti 150 lumnov pa do 40 ur, kar je dovolj tudi za najdaljše ultramaratone. Svetilka se napaja iz treh AAA baterij, ki so nameščene v posebnem nosilcu, ki ga lahko pritrdimo na zatilje ali pa ga s pomočjo podaljška spravimo v žep/nahrbtnik. Sam menim, da ni potrebe po podaljšku, saj svetilka z nosilcem na zatilju še vedno zelo dobro stoji na glavi. Največjo pomanjkljivost svetilke pa vidim v tem, da ne podpira polnjenja preko USB vmesnika.

TRAIL RUNNER 4

Svetlost

Avtonomija

 (20 °C)

Avtonomija

(-5 °C)

Max svetlost

350 lm

25 h

10 h

Srednja svetlost

150 lm

40 h

20 h

Min svetlost

50 lm

90 h

60 h

 

TRAIL SPEED 3XT

Svetilka TRAIL SPEED 3XT je najmočnejša svetilka na tem testu in sveti s kar 800 lumni. Pri tej svetlosti se svetilka lahko precej greje, zato je njeno ohišje narejeno iz aluminija, ki odvaja odvečno toploto. Poleg tega ima vgrajen sistem, ki samodejno zmanjša svetlost v primeru, da zazna, da se svetilka preveč pregreva. Svetilka ima resnično zelo dober snop in je primerna tudi za hitrejše športe, kot sta npr. kolesarjenje in turno smučanje. Sama svetilka je zgrajena iz dveh delov: ohišja, v katerem sta svetilni diodi in akumulatorja. Ohišje svetilke tehta 90 g, kar je še dovolj lahko, da ne moti in ne skače na glavi. Drugače je z akumulatorjem, ki tehta 157 g in se ga skupaj z ohišjem zelo čuti na glavi. Možno ga je sicer namestiti na trak na zatilju, vendar je veliko bolj priročno in udobno, če ga s priloženim nastavkom namestimo na okvir kolesa ali pa ga pospravimo v nahrbtnik. Kabel, ki povezuje akumulator z ohišjem je dovolj dolg in prožen, da ne ovira športnikovega gibanja. Polnjenje akumulatorja poteka preko USB vmesnika.

TRAIL SPEED 3XT

Svetlost

Avotonomija

 (20 °C)

Avotonomija

(-5 °C)

Max svetlost

800 lm

5 h

2 h 30 min

Srednja svetlost

400 lm

7 h 30 min

5 h

Min svetlost

80 lm

10 h

10 h