Camino – 3 stvari, ki jih nujno potrebujete

Camino – 3 stvari, ki jih nujno potrebujete

Tekst: Ana Vehovar

Vas mika, da bi prehodili najbolj znano romarsko pot na svetu – Camino? Poglejmo si, kakšna je nujna oprema za takšno pot, pa naj bo to Camino ali katera druga večdnevna oz. večtedenska pot.

Camino oz. romanje v Santiago de compostela se prične v južni Franciji, vodi preko Pirenejev, skozi celotno Španijo v smeri vzhod - zahod do Atlantskega oceana. Francoska pot (Camino frances) je najbolj znana in je dolga 816 kilometrov.

Razlogov, zakaj se ljudje odločijo prehoditi tako dolgo pot, je toliko, kot je romarjev. Camino pot je bila znana že v srednjem veku, danes pa se ljudje podajo na to pustolovščino predvsem iz želje po spremembi v življenju. Nekateri želijo najti odgovore na življenjska vprašanja, drugi spoznati nove kraje in ljudi, se odklopiti od vsakdanjika… Vsakdo pa doživi dogodivščino, ki se je bo spominjal do konca svojih dni.

Kaj torej potrebujemo za tako dolgo pot? Poleg nekaj telesne kondicije in duhovne moči ter volje potrebujemo še…

1.  Dobre in nepremočljive pohodniške čevlje

Dobra in udobna pohodniška obutev, ki nas ne bo ožulila, je prva stvar, ki jo potrebujemo. Vsak dan hodimo vsaj kakšnih osem ur. In seveda ne gremo na takšno pot z novimi in neuhojenimi čevlji. Za ure počitka in “hude čase” pa imamo lahko s s seboj še ene lahke superge ali sandale.

2. Kakovosten nahrbtnik

Druga najbolj pomembna stvar je dober nahrbtnik, ki nam ne bo povzročal preglavic oz. bolečin v hrbtenici. Pri izbiri nahrbtnika ne pozabimo, da ga bomo nosili vsak dan približno en mesec. Zato je zelo pomembno, da ima zračno hrbtišče. Poln nahrbtnik naj tehta DO deset odstotkov naše telesne teže. Običajno bo 40-litrski nahrbtnik dovolj. Prav pridejo zunanji žepi na nahrbtniku, nepremočljiva prevleka ter stabilen in širši pas, ki omogoča, da večino teže prenašamo z boki in ne na ramenih.

3.  Oblačila in oprema

In kaj damo v nahrbtnik? Najnujnejše stvari! Poleg oblačil (glej spodaj) potrebujemo še brisačo iz hitro sušečega materiala, higienski pribor, lahko in toplo spalno vrečo, kopalke, zaščitno kremo za sonce, sončna očala, prvo pomoč, obliže za žulje, čepke za ušesa in potni list oz. osebno izkaznico.
Prav pride še kakšna baterijska svetilka in prenosna polnilna baterija za telefon, čutarica ter krema za boleče mišice ter seveda lahke pohodne palice.

Oblačila:

  • Najbolj praktične so pohodne hlače, ki jih z zadrgo lahko spremenimo v kratke, sicer potrebujemo dolge in kratke pohodne hlače.
  • Dve majici s kratkimi rokavi oz. tri, če v eni spimo.
  • Majica z dolgimi rokavi.
  • Lahek flis ali jopica.
  • Nepremočljiva jakna s kapuco.
  • Približno 3 kosi spodnjega perila in 3-4 pari nogavic.
  • Kapa ali klobuk.

Kaj je še pomembno? Z odprtimi očmi in srcem doživljati vsak kraj, okoliško naravo, ljudi in samega sebe. Najbolj pomembne stvari pa bomo prinesli domov. To so izkušnje, novi pogledi, zgodbe in spomini, ki nas bodo zaznamovali in spremenili za vedno. To je nenazadnje tudi smisel pohodništva.