Davo Karničar: Dajem vam korajžo za premagovanje Everestov vašega življenja

Davo Karničar: Dajem vam korajžo za premagovanje Everestov vašega življenja

V knjigi Z Everesta smo našli zapis, ki ga je napisal Davo Karničar in ga delimo z vami, saj nosi močna sporočila, ki jih je naš alpinist in ekstremni smučar pustil za seboj.

Davu v spomin

Tako rad bi bil kamen, morda samo navidezno neminljivo drevo na viharnem grebenu, rad bi izpolnil svojo nalogo, postal smiselni drobec celote. Kako? S tem, da nadaljujem vrsto, da s samoodpovedovanjem dam priložnost drugim, da preračunljivo vzdržim tlako vsakdana in poveličujem igrače za odrasle? Meni to ne zadostuje, rodil sem se na ta svet, ker boljši pač ne obstaja, in kača v raju je uvidela svoje nesmiselno početje.

Res nam ne preostane veliko možnosti, da ne zardevamo ob večnih vrednotah, neminljivosti. Vendar je pot! Smisel obstoja gore se je izpolnil šele, ko je nanjo splezal človek, ko je z njenega vrha poletel s padalom, ko jo je preletel z balonom, ko ji je na pobočje smučar zarisal svoje sledi.

Postal sem smiselni drobec porajanja, nastanka, trajanja in izginotja našega planeta. S smučmi sem se peljal z najvišje točke do vznožja veličastne gore. Izpolnil sem pričakovanja, moje bivanje ne bo izzvenelo v plehkosti namišljenih vrednot. Ker sem verjel, da je tudi meni zaupana posebna naloga, sem jo poiskal, razkril, udejanil. Četudi je moj prispevek zanemarljivo majhen, je sestavni del zgodovine planeta, o katerem se bodo nekoč, nekje pogovarjali…

Nekaj misli, utrinkov, nekaj čudovitih zavojev med “tam in tu” bi vam rad približal. Z iskreno željo, s prepričanjem, da ste rojeni za veliko poslanstvo, ki ga morate prepoznati, izpolniti. Vsi smo prišli, da osmislimo nerazložljivo bivanje.

Vem, da vam bom dal korajžo in odločnost za premagovanje Everestov našega življenja.

Vsak dan, prav vsako uro si moramo prizadevati živeti. Dajati in jemati, sprejemati in nuditi, prizadevati si za temeljne vrednote, se boriti in za vsako ceno osmisliti svoje bivanje.

Iz knjige Z Everesta, odlomek je zapisal Davo Karničar

Foto: Rožle Bregar

Pripravila: Ana Vehovar