Dereze in cepin - nepremagljiv zimski visokogorski dvojec

Dereze in cepin - nepremagljiv zimski visokogorski dvojec

Osvajanje narave je lepo vse leto, poseben čar pa mu v hladnejših mesecih doda še zimska idila.

Pri gibanju v snežnih in poledenelih razmerah moramo dodatno poskrbeti za svojo varnost, kar vključuje večjo opreznost in oči na pecljih, predvsem pa kvalitetno in zanesljivo gorniško opremo, prilagojeno zimskim razmeram.

Tu gre upoštevati nepremočljiva in topla oblačila - puhovke, podložene hlače in primerno obutev, saj se vzponi pozimi močno razlikujejo od tistih poleti. Med najpomembnejšo zimsko opremo vsakega outdoorovca, brez katere se res ne smete odpraviti na pot, pa spadajo dereze in cepin.

Ne veste, kakšne dereze in cepin izbrati? Za vas smo zbrali koristne informacije, ki vam bodo olajšale nakup in vam pomagale do prave izbire.

Dereze

Hoja z derezami je nujna v zimskih razmerah (sneg, led), a na začetku zahteva nekaj vaje. Priporočljivo je, da hodimo bolj narazen in pri vsakem koraku stopimo na celotno površino dereze. Dodaten izziv lahko predstavlja vzpon navzgor po pobočju, kjer je ena varnejših tehnik hoje prestopanje, oziroma spuščanje navzdol, kjer se je dobro poslužiti hoje z navzdol obrnjenimi derezami.

Kakšne dereze pa je najbolje izbrati?

Glede na namen ločimo med plezalnimi in gorniškimi derezami, pa tudi derezami za pancerje pri turnem smučanju in deskanju. Izbiramo lahko tudi med univerzalnimi in malimi derezami - na našo odločitev pa močno vpliva, katere aktivnosti bomo z njimi izvajali.

Plezalne dereze 

Običajno združujejo prednosti vertikalne in horizontalne oblike dereze in imajo 12 zob. Ponašajo se z visoko stopnjo stabilnosti in preprečujejo zdrse, zato so primerne tudi za težje vzpone, na primer v navpičnem ledu, zaledenelih slapovih in strmem terenu s trdim snegom.

Gorniške dereze

Gorniške ali pohodniške dereze so zanesljive in robustne ter imajo 12 zob. Posebno oblikovan sprednji del dereze zlahka prodre v trd led ali sneg in nam omogoča stabilnost pri vzponu. Pri določenih modelih najdemo tudi zaščitno gumo, ki prepreči nabiranje snega pod derezo.

 

Dereze za uporabo pri turnem smučanju in deskanju

Dereze, ki so posebej prilagojene za pritrjevanje na smučarske ali deskarske čevlje (pancerje) imajo ponavadi 8 ali 10 zob. Z zaščito proti nabiranju snega in dodatno možnostjo nastavitve dolžine dereze so nepogrešljiva oprema za zimske aktivnosti na snegu.

Univerzalne dereze

Univerzalne dereze so vsestranske dereze, ki jih lahko uporabljamo za več različnih aktivnosti. Imajo 12 zob. Uporabne so pri gorništvu in alpinizmu, prav pridejo pri osvajanju vzponov, na katerih naletimo tako na skalnate, kot na ledene predele, dobro pa nam služijo tudi pri nezahtevnih vzponih po zaledenelem terenu.

Male dereze oz. derezice

Male oziroma mini dereze imajo 12 zob in so običajno narejene iz lahkega materiala. Zaradi preproste uporabe in hitrega nameščanja so primerne praktično za vsakogar. Uporabljamo jih pri hoji po poledenelih poteh in na položnejšem terenu, kjer ni velike nevarnosti zdrsov in nikakor niso primerne za uporabo v visokogorju in na strmem terenu.

Dereze imate - kaj pa cepin?

Uporaba cepina se razlikuje glede na naklon terena, po katerem hodimo. Glede na to ločimo med 4 osnovnimi tehnikami uporabe cepina:

  • - Če hodimo po položnem terenu cepin držimo za zgornji del oziroma glavo, pri čemer pazimo, da je okel obrnjen nazaj. Z ratiščem se opiramo na podlago in z njegovo pomočjo vzdržujejo ravnotežje.

  • - Pri hoji po strmih zasneženih ali ledenih pobočjih cepin držimo za glavo in lopatico, okel cepina pa je obrnjen naprej. Z njim si pri vzponu pomagamo tako, da ga na različnih višinah bodemo pred sabo v tla, običajno nekje v višini ramen in prsi.

  • - Za plezanje pri naklonih nad 60° cepin držimo za ratišče ter ga zabadamo v tla pred seboj, za dodatno pomoč in oporo pa za glavo lahko poprimemo tudi z drugo roko.

  • - Plezanje na večjih strminah in naklonih nad 70° pa od nas zahteva uporabo 2 cepinov, ki ju izmenično zabadamo pred sabo v tla.

Teren je izbran - kaj pa tip cepina?

Glede na usločenost ratišča ločimo med 3 osnovnimi tipi cepinov, ki se med seboj razlikujejo tudi po svoji namembnosti.

Ravni gorniški cepini so uporabni za lažje gorniške podvige, kot sta zimsko pohodništvo in hoja po ledenikih. Ratišče je ravno in običajno izdelano iz aluminija, kar pripomore k lahki teži cepina. Glava je ponavadi izdelana iz robustnega kromanega jekla.

Ravni cepini pridejo v poštev pri položnejših terenih, kjer cepin držimo za glavo in se nanj opremo podobno, kot na pohodno palico. Idealna dolžina ravnega cepina je okoli 100 cm krajša od naše višine.

Rahlo ukrivljeni gorniški cepini veljajo za najbolj vsestranske. Njihova lahka zasnova je idealna za alpinistične podvige ter osvajanje ledenih ali kombiniranih smeri. Aluminijasto ratišče se običajno ponaša tudi z boljšim prijemom na ročaju, za kar poskrbi nedrseča guma. Glava je iz vroče kaljenega aluminijstega jekla ali kromanega jekla.

Rahlo ukrivljeni cepini so prilagojeni uporabi na pobočjih, kjer nas pričaka večji naklon. Idealna dolžina takšnega cepina je od 110 do 120 cm manj od naše telesne višine.

Močno ukrivljeni alpinistični cepini pa so pravo ledeno orodje za vse, ki se podajajo na težje alpinistične ture v snegu in ledu. Ratišče tovrstnih cepinov je močno ukrivljeno in posebej prilagojeno velikim naklonom. Običajno je izdelano iz lahkega aluminija z dodatnim dvojnim prijemom za osvajanje najtežjih smeri in varovalom za prste. Glava je iz nerjavečega in trpežnega jekla. Profesionalni alpinistični cepini skoraj vedno omogočajo tudi menjavo konice, ko se ta obrabi.

Močno zakrivljeni alpinistični cepini so primerni za uporabo na strmih terenih z naklonom nad 60°. Njihova dolžina je najkrajša med vsemi tipi cepinov, za varen vzpon pa se običajno uporabljata 2 (vsak v eni roki).

Polni novih, svežih informacij ste nared, da izberete svoj popolni zimski dvojec. Čaka vas široka ponudba derez in cepinov. Za brezskrbne zimske vzpone pa ne spreglejte tudi toplih oblačil in obutve - pa na kapo in rokavice ne pozabite! ;)