Ideja za izlet: Jesenski Dolomiti (jezera, ferate, prelazi in tisoče vrhov)

Ideja za izlet: Jesenski Dolomiti (jezera, ferate, prelazi in tisoče vrhov)

Tekst: Ana Vehovar

Dolomiti so sanjski raj za pohodništvo in druge outdoor aktivnosti. V poletnem času polni turističnega vrveža, jeseni pa mnogo bolj spokojni in odeti v zlatorumene jesenske barve. Če imamo srečo z vremenom, so vredni obiska prav v jesenskem času. Poligon za raziskovanje v gorovju severne Italije je praktično neskonečen, a naj vam predlagamo nekaj idej za vikend izlet v Dolomitih.

Podala sva se proti Cortini d'Ampezzo, ki je od Ljubljane oddaljena 280 km in je odlična izhodiščna točka za različne pohodniške ture, jezera in ferate. Poleg tega je Cortina prijetno mesto na kar 1211 metrih nadmorske višine.

  1. 1.      NEKAJ ZA VSAKOGAR

LAGO DEL SORAPISS (1926m)

Na poti proti Cortini je bil prvi postanek na prelazu Passo Tre Croci, kjer je izhodišče do enega najlepših jezer v Dolomitih – smaragdno jezero Sorapiss (Lago del Sorapiss). Pot ni zahtevna, povzpne se le za 200 m višinske razlike in se vije skozi čaroben gozd z visokimi macesni in v drugem delu skozi ruševje. Na koncu opravite 12 km hoje. V tem letnem času je zaradi pomanjkanja vode sicer veliko turkizno jezero izredno majhno in ni takšno, kot ga običajno vidite na fotografijah, a kljub temu gre za lep izlet. Pot lahko podaljšate in se povzpnete nad jezero, pri koči pa je tudi smerokaz za ferato Alfonso Vandelli.

Opomnik: Od konca septembra so vse koče v Dolomitih zaprte, zato imejte vedno s seboj dovolj malice in pijače.

2. VRHOVI IN ČUDOVITI RAZGLEDI “NA HITRO”

SAS DE STRIA (2478m)

V okolici Cortine je kar nekaj prelazov, od koder imamo izhodišča za lepe pohodniške ture, ki jih skoraj vedno lahko popestrimo s kakšno ferato.

Poleg prej omenjenga Passo de Croci, sta v bližini še Passo Giau in Passo Falazerego. Ker je bil naslednji dan zelo oblačen s kakšno kapljo dežja, sva gledala naokoli, kam, da ne bo predolga pot v primeru poslabšanja vremena. Znameniti skalni stolpi Cinque Torri so bili temačni, zato sva se povzpela višje na Passo Falzarego in še malo višje do Passo Valparola. Iz prelaza sva se spontano sprehajala in povzpela na okoliške vzpetine, nato pa nama je v oko padel zanimiv vrh. Na smerokazu ugotoviva, da gre za 2478m visok vrh, ki sliši na ime Sas de Stria, vzpon nanj pa traja približno 50 minut. Pa pojdimo! Ob poti so številne utrdbe iz časa prve svetovne vojne, nekje pa nam je v pomoč lestev in jekelenica. Z vrha je čudovit (kakšen bi šele bil na jasen dan) razgled na mogočne gore in doline.

3. MALO BOLJ ZAHTEVNO

TRE CIME DI LAVAREDO IN VIA FERRATA TORRE DI TOBLIN (2617m)

Na zadnji dan je bila zopet neobetavna vremenska napoved, a jutro je bilo skoraj povsem jasno. Juhu, izkoristiva dan in se podava proti koči Auronzo pri znamenitih Tre Cimah in naprej na ferato, ki vodi na vrh gore Torre di Toblin. Ob poti lahko občudujete še jezero Misurina in Auronzo. Vstopnina v park Tre Cime je tudi izven sezone še vedno ne tako skromnih 30 eur. Parkiramo pri koči in se podamo po “klasični” poti pod mogočnimi stenami Treh Cim in nadaljujemo proti koči Locatelli. Prečila sva kar po melišču pod Monte Paternom. Za kočo nato nadaljujemo mimo kapelice, kjer opazimo smerokaz za plezalno pot Via Ferrata Torre di Toblin. Tudi v jesenskem času so Tre Cime precej oblegane, vendar na ferati ni bilo nikogar. Sama ferata je sicer precej kratka (z vpenjanjem potrebujemo nekje 45 minut, sicer jo lahko opravimo v 30 minutah), je pa precej strma in vsebuje veliko navpičnih vzponov, večinoma po lestvah. Morda najtežji del je tik pod vrhom, ko plezamo iz lestve na lestvo na izpostavljenem delu. Kmalu dosežemo vrh in smo poplačani z izjemnim, skoraj “nezemeljskim” razgledom na večino Dolomitov, pred nami se bahajo mogočne Tre Cime, na levi pa Monte Paterno in jezera. Sestopimo po lažji, vendar še vedno zelo zahtevni poti. Imamo pa tudi možnost še ene, daljše ferate De Luca- Innerkofler, ki vodi na vrh Monte Paterna.

4. VIA DOMOV

LAGO DI BRAIES

Če se vračamo domov skozi kraj Dobbiaco, potem si lahko ogledamo še idilično jezero Lago di Braies, kjer so snemali serijo Gorski čuvaj. Nad jezerom se dviga 2810 metrov visoka gorska kulisa gore Croda del Becco (Seekofel). Okoli jezera pa vodi pot, ki nam bo vzela dobro uro hoje.

Kaj vse sva potrebovala za vikend v Dolomitih: