JULBO TEST: Katera sončna očala izbrati za različne aktivnosti?

JULBO TEST: Katera sončna očala izbrati za različne aktivnosti?

Sonce, senca, veter, dež, prah in še kaj nam moti vid med športno aktivnostjo v naravi. Nositi dobra sončna očala, ni le šminka, ampak predvsem dobra zaščita za oči. Bolj je šport povezan s hitrostjo in višino, kjer ga izvajamo, bolj pomembna je kvaliteta zaščite, torej očal. Le te se razlikujejo glede na obliko, torej sam okvir in pa stekla. Pred nakupom očal moramo najprej definirati za katere športe jih bomo uporabljali, kako pogosto in v kakšnem okolju.

Za Iglujev test Julbo očal smo izbrali modele Aero Reactive, Run in Monte Bianco, ki ponujajo širok spekter stekel.

MATEVŽ MAČEK za deskanje na snegu uporablja model Skydome, za plezanje in pohodništvo pa zelo vsestranski model Run. Med gorskim kolesarjenjem prisega na model Aero s stekli Zebra Light 1-3. Za prosti čas nosi model Carmel v črni barvi okvirja. Matevž še dodaja, da bi vsem, ki uporabljajo le ena športna očala svetoval model Run, ki so kljub imenu odličen kompromis za tek, plezanje, pohodništvo, kolesarstvo in tudi turno smučanje oz. deskanje.

Spodaj pa vas čaka Matevžev test vseh omenjenih očal, ki so bile preizkušene v realnem okolju in seveda uporabnimi komentarji za vse, ki iščete prava sončna očala za vas.

RUN REACTIVE

Model očal, katere poznam že od lanske zime. Uporabljam jih torej za hojo v hribe (poleti ter splitboarding pozimi) in plezanje. Nudijo zelo širok vidni kot Reactive stekel, z spremenljivo zatemnitvijo kategorije 2 do 4. Glede na polt sem svetlobno precej občutljiv a z njimi nisem imel težav, tudi na snegu višje kot 4000 metrov. Pri tem modelu mi je najbolj všeč prav prilagodljivost stekel, saj so na snegu prehodi iz sence na sonce (in obratno) še bolj intenzivni kot sicer. Stekla so premazana z nanosom Anti-fog in s tem niti v topli pomladi pod čelado in kapo ne zarosim stekel.

Skupni testni dan je bil sicer v precej spremenljivih pogojih, tik po in med nevihto. A ravno takrat se svetloba precej spreminja, kontrast pa je še kako pomemben. Sprememba jakosti stekel je zelo dobrodošla. Kot vsa Julbo športna očala ima model Run podložen nosnik in stranske nosilce, kar omogoča še boljšo prileganje obrazu. So precej ukrivljena, kar onemogoča prodor močne svetlobe do oči.

MONTEBIANCO

Ta model očal sem prvič preizkusil na testu. Sam okvir je nekoliko večji kot pri modelu Run (moj obseg glave je 56 cm), zato se mi malce slabše prilegajo kot omenjene. Moram pa reči, da mi je celoten izgled očal boljši in bi jih z lahkoto zamenjal za Run. To pomeni, da so ravno tako zelo vsestranska outdoor očala za veliko večino športov v kolikor uporabljamo le en model. Z odstranitvijo stranskega senčnika pa postanejo še bolj casual, torej za vsak dan.

Gumijasta senčnika ob strani, sta torej zaščita za močnejše sonce, predvsem višje na snegu oz. ledeniku. Odstranita se preprosto a pazite, da ju ne izgubite. Na koncu stranskih nosilcev imajo tudi luknjice za pritrditev varnostne vrvice. Vsekakor uporabno za marsikateri šport. Reactiv fotokromatska stekla z jakostjo 2-4 so zanesljiva zaščita, da pa je tudi kontrast zelo dober sem opazil v gozdu in na prehodih iz sence na sonce.

AERO REACTIVE

Očala katera sem takoj po testu zamenjal za moj prejšnji model Aero z Zebra stekli. Lahka in s tako dobrim prileganjem, da niti ne opaziš, da jih imaš na obrazu. Vidno polje je odlično saj je steklo iz enega kosa, brez vmesne pregrade na sredini. To so očala v pravem pomenu izraza 2 v 1, in vse stopnje zatemnitve vmes. Iz povsem svetlega stekla, ki je super za mrak, senco in oblačno vreme, se stekla na soncu zelo hitro zatemnijo do stopnje 3. To pomeni povsem temno steklo in popolno zaščito pred UV in ostalimi žarki.

Gumijast nosnik in nosilec očal nudita oprijem tudi med bolj divjo vožnjo, skoki itd. Ko smo fotografirali, sonca kot rečeno ni bilo dosti a že naslednji dan sem jih preizkusil v sončnem vremenu. Iz sence stanovanja, na kolo, na sonce in že takoj opaziš spremembo. Približno pol minute in stekla so postala povsem temna. Hitreje ne gre.

INTENZIVNOST KARAKTERISTIK (1-5)

Spodaj smo skušali opažanja spraviti tudi v številke, da si lahko še lažje izberete prava očala zase. Od 1 (najmanj) do 5 (največ) smo opazovali ključne karakteristike na podlagi katerih se običajno odločamo pri nakupu.

OČALA

AERO REACTIVE

RUN

MONTEBIANCO

 

Udobje in oprijem

5

5

4

Kontrast

4

5

5

Vidno polje

5

5

5

Ostrina

5

5

5

Zračnost

5

4

4