Kaj me je KAMPIRANJE naučilo o življenju?

Kaj me je KAMPIRANJE naučilo o življenju?

Tekst: Ana Vehovar

Kampiranje še zdaleč ni samo postavljanje šotora, spanje v spalni vreči in kuhanje na kuhalniku. V resnici nam ponuja čudovito priložnost za učenje. Poglejmo si, kaj vse se lahko naučimo, ko nekaj dni bivamo v naravi.

Najboljše stvari so brezplačne!

“Tla polna iglic borovcev ali mehke trave so zame vredna več kot najbolj razkošna perzijska preproga.” Helen Keller

Kampiranje nas opomne, da nam srečo v življenju res prinašajo preproste reči. Da lahko človek brez težav preživi brez vsega novodobnega razkošja oz. se ima lahko ironično celo še boljše takrat, ko je brez luksuza!

 

Kako izgleda, ko se uravnamo z bioritmom narave

Zjutraj se zbudimo s prvimi sončnimi žarki, ob spremljavi ptičjega petja, hodimo lahko bosi po zdravilni rosi in opazujemo, kako se narava prebuja. Spet vidimo kakšne so sploh barve jutra, ki jih sicer zamudimo oz. jih nimamo časa opazovati. Zvečer pa zaspimo ob gledanju zvezd, morda ob zvoku reke, morja, vetra ali čričkov. Ugotovimo, kako naj bi telo delovalo, če bi bilo usklajeno z ritmom narave.

Kako pomembno je, da smo v življenju iznajdljivi

Že med postavljanjem šotora lahko ugotovimo, kako pomembno je, da smo iznajdljivi in praktični. V naravi nam Google ne pomaga kaj dosti. Hkrati še ugotovimo, kako nepomembno je v praksi, da smo na tekočem z vsemi dnevnimi novicam. Naučimo pa se soočenja z neprijetnostmi - pomembna lekcija za življenje!

Spet se lahko povežemo med seboj

Zvečer običajno ne gledamo televizije in upamo, da ne tipkamo preveč po telefonu, ampak se končno spet pogovarjamo med seboj kot človek s človekom. Skoraj zagotovo ugotovimo nekaj novega o osebi, s katero kampiramo. Kako to, da tega nismo vedeli prej? Zato, ker nam narava pomaga, da gremo globlje v odnosih. Sedenje ob ognju je še ena čudovita priložnost za povezovanje. Ogenj nas podpira, da lažje izrazimo tudi svoje strahove, upanja in pomembne življenjske reči, o katerih na družbenih omrežjih običajno ne govorimo.

Delati nič

Predvsem pa nas kampiranje opomne na to, kako pomembno je uživati v danem trenutku. Kako neverjetno prijetno je samo sedeti in opazovati ter delati nič. Možgani se končno lahko zares odpočijejo.

Ko pridemo domov, smo morda spet malce bolj hvaležni za samoumevnosti; za svojo posteljo, kopalnico, elektriko, hladilnik itd. Pa vendar nam kampiranje dokaže, da nam življenje ponuja mnogo več kot materialno udobje. Odpre nam oči za novo dojemanje življenja.

Vse, kar potrebujete za kampiranje in taborjenje najdete TUKAJ.