Kaj se lahko naučimo od avanturističnih žensk?

Kaj se lahko naučimo od avanturističnih žensk?

Ker je praznik žensk, namenjamo spodnji zapis vsem pustolovkam, divjim avanturistkam; tistim, ki jim zaigra srce, ko tečejo po gozdu, še večjo radost pa začutijo, ko stojijo na vrhu gore in s hvaležnostjo občudujejo ta svet, ki brez njih ne bi obstajal. Poglejmo si, kaj nas lahko takšne ženske naučijo.

Tekst: Ana Vehovar 


Ženska potrebuje stik z naravo, saj tam črpa svojo moč. Tam se lahko napaja in pozdravi. Pustolovka je ženska, ki išče vedno nove avanture. Ne skrbi jo, da ji bo dež uničil ličila in veter razmršil pričesko. Brez težav hodi po kamnih in nepokošeni travi.

Ona je tista, ki si želi raziskovati. Svet in sebe. In te nauči, da poiščeš odgovore v sebi. Prav tako pa, da najdeš povezavo med svojimi dejanji in posledicami v svetu.

O kakšni ženski torej sploh govorimo?
O pustolovki. Ne, to ni tista, ki preživi ure v kozmetičnem salonu in hodi v vrtoglavih petah, ker je to pač moderno. Raje hodi bosa in čuti zemljo ter nosi obutev, v kateri lahko svobodno teče in raziskuje. Kožo ima obarvano od sonca, ker ga lovi visoko v hribih, ne v mestnem solariju.

Če bi bila takšna ženska ves čas v pisarni ali doma, bi njena duša umrla od žalosti. Zato ji nikoli ne reci, naj ostane doma.

Ja, včasih je zmedena, nora, jezna in nejevoljna. Nihče ni rekel, da je popolna! Prav s tem te uči, da tudi ti ne potrebuješ biti ves čas popoln in srečen.

Lahko te nauči plesati na travniku v ritmu Zemlje, namakati noge v jezeru in opazovati sončni vzhod ali zahod.

Če želiš, te lahko nauči, kako odpreti svoja čustva; jokati od žalosti in vriskati od sreče.

Lahko te nauči, da prava lepota ni tista, ki te gleda iz plakata ali naslovnice revije, pač pa je lepota to, da žariš od energije močneje kot zvezde v jasni noči.

Nauči te tudi, da opaziš dišeče gorske cvetlice, se ustaviš in v njih uvidiš lepoto življenja. Da bolje občutiš vsa živa bitja.

Ženska te lahko nauči, da je vse v življenju sveto. Vsaka rastlina, vsaka žival, vsak kamen, vsaka gora, vsaka pot… Vse ima svojo zgodbo, ki jo je potrebno spoštovati. Vse je čudež.

Medtem ko lahko moški nauči žensko ogromno reči, ga bo morda prav ženska plat naučila večjega spoštovanja do narave. Da jo bolje čuti. Da se ji bolj odpre. Da jo bolje razume.

Nauči te lahko, kako prisluhniti naravi, ki govori. Kako biti potrpežljiv, tih, nežen in pozoren, pa boš slišal, da tudi drevesa in trave govorijo.

Moški, bodi vesel, če imaš ob sebi pustolovko. Verjemi, ona je tista, ki ti bo pomagala uloviti tvoje sanje in bo skupaj s teboj deskala na burnih valovih življenja. Velikokrat bo na temne dni našla način, kako obrniti slabo situacijo v dobro.

Dragi moški, z majhno gesto ali lepo besedo, polepšajte dan ženskam. Pa ne le današnji dan, ampak katerikoli dan. In ne, ni potrebno zapravljati denarja za luksuzne dobrine. Morda le upoštevajte verz, ki ga je zapisal Feri Lainšček: “Prinesi mi rože, ki divje cvetijo in odpelji me v goro, kjer škrati živijo.”

Če bi radi svoji pustolovki vseeno podarili nekaj, pa bo zagotovo najbolj vesela kakšne stvari za njene dogodivščine. Najdete jih tukaj.