Kako 4

Kako 4 "outdoor" dekleta preživljajo čas v zaprtih občinah?

Trenutni časi predstavljajo izziv vsakomur izmed nas. Ljubitelji gora in pohodništva pa so sedaj soočeni še z eno težavo, saj ukrepi marsikomu prepovedujejo dostop do narave. Pogovarjali smo se s štirimi gorskimi dekleti in navdušenimi outdoorovkami, saj nas je zanimalo, kako se znajdejo v teh časih. Morda v njihovih besedah tudi sami najdete kakšen navdih oz. idejo.

 

Tjaša Štanta

Iz katere občine prihajaš in kako preživljaš prosti čas sedaj, ko ne smeš prečkati mej?
Drugače prihajam iz Ljubljane, ampak kljub temu čudnemu letu imam to srečo, da sem se letos zaljubila v fanta iz Kamnika tik pred prvo karatneno. Tako je sedaj moja občina Kamnik. Ko se le da, takoj po službi pobegneva na nižje vrhove, med vikendom pa še vedno na najvišje. Trenutno mi morda malo manjka fitnes za kakšne druge vaje, ampak poskušam doma izvajati svoje treninge s prostimi utežmi in lastno težo. 

Si si v času zaprtja trgovin kupila kakšen kos športne opreme? Če ja, kaj?
Pripomočke za lažje izvajanje treningov doma (uteži, ravnotežno žogo, elastike). Pa seveda nekaj kosov oblačil. Mi pa trenutno manjka še kakšen kos obutve, ampak na žalost zaradi zaprtih trgovin športnih čevljev ne morem pomerjati, tako da bom raje počakala, da se trgovine spet odprejo. 

Kam boš odšla prvi dan, ko bodo spet odprte občine?
Vem, kakšen občutek je, ko bi šel v gore, pa na žalost ne moreš. Letošnje poletje sem bila dva meseca na bolniški in še skoraj mesec dni takoj po prvem valu virusa. Zato res upam, da se čim prej razmere uredijo. Sama, kot rečeno, imam srečo, da še vedno lahko vsak dan hodim po svojih najljubših vrhovih in sem res neskončno hvaležna za to. Malo pogrešam Julijske Alpe, ampak sem vse bolj zaljubljena v Kamniško – Savinjske!

Daniela Čeligoj

Iz katere občine prihajaš in kako preživljaš prosti čas sedaj, ko ne smeš prečkati občinskih mej?

Prihajam iz občine Ilirska Bistrica. Marsikdo nanjo pomisli le, ko se vozi skozi njo na morje, saj leži ob meji s Hrvaško. Dejstvo, da sem bližje morju kot Alpam, je zame kot zapriseženi gornici prav smešno. Ampak Ilirska Bistrica ima mnogo več kot samo tranzitno pot. Glede na trenutne ukrepe, pa se kljub temu ne smem pritoževati, saj živim v občini s 480km2 in s tem v drugi največji občini v Sloveniji. Prostora za raziskovanje je ogromno. Svoj prosti čas preživljam z raziskovanjem krasnih snežniških gozdov, ki skrivajo mnoge zgodbe. Naša občina ni samo vsem dobro znan Snežnik, ampak še ogromno drugih hribov in gričkov. Prav zanimivo jih je iskati z zemljevidom v roki ter odkrivati nove poti in razglede. Naš najvišji nealpski vrh Snežnik pa ostaja tista gora, na kateri sem se zaljubila v gorništvo in ga že kljub x-obiskom vedno rada obiščem, saj niti en vzpon ni enak. Ker pa so naši hribi dokaj hitro in lahko dostopni, jih povežem v daljšo turo, tako da še vedno nabiram višince in kilometre po hribih in tako skrbim za svojo kondicijo.

Si si v času zaprtja trgovin kupila kakšen kos športne opreme?

V času zaprtja trgovin sem si kupila športne copate za trail tek. Prav v tem času sem namreč odkrila čudovite trail poti v naši občini (npr. Milanja trail), na katere se z veseljem podam, saj združim tek in čudovito naravo.

Kam boš odšla prvi dan, ko bodo spet odprte občine?

V Julijske Alpe. Kam, ne vem, samo da grem, saj tisti svet zelo pogrešam. Svet mogočnih in prepadnih sten ter norih razgledov. Pa tisti občutek gole skale. Mogočnost, veličina in zmagoslavje, ki ti ga lahko pokloni le gora; to je zame to! Sicer pa skušam iz dane situacije potegniti kar se da najboljše in uživati v svoji občini; gore me bodo počakale.

Katja Kobe

Iz katere občine prihajaš in kako preživljaš prosti čas sedaj, ko ne smeš prečkati občinskih mej?

Vsak dan sem v upanju - morda bo jutri bolje in morda jutri odprejo občine, ker obisk gora že zelo pogrešam! Prihajam iz občine Novo mesto in nimam te sreče, da bi imela gore okoli sebe. Imamo pa eno lepo hribovje - Gorjanci z najvišjo točko Trdinov vrh (1178m). Ponujajo mi več možnosti rekreacije. Od krajših ali daljših pohodov, teka ali gorskega kolesarstva. 

 

Si si v času zaprtja trgovin kupila kakšen kos športne opreme?

V času zaprtja trgovin nakupujem celo več kot prej, ko so bile trgovine odprte - najverjetneje je krivo to, da imam sedaj preveč časa. Obnovila sem garderobo in opremo za zimske vzpone po gorah (hlače, jakno, trake, rokavice, nogavice, nahrbtnik...). Zelo sem zadovoljna z Ortovox oblačili. Sicer imam ogledanih še nekaj stvari (nove cepine, vetrovko in še kaj bi si rada privoščila), vendar se vprašam, ali bomo sploh deležni kaj zimskih vzponov ali bo prej poletje in bomo spet potrebovali kratke hlače?

 

Kam boš odšla prvi dan, ko bodo občine spet odprte?

Gore že zelo pogrešam in res blagor tistim, ki imajo možnost, da jih lahko obiščejo. Prvi dan, ko bodo odprte občine, naj bo to sobota ali torek, bom šla na meni najlepši (in tudi moj zadnje obiskan vrh) – Triglav! Komaj čakam!

Ana Vehovar

Imam to srečo, da že nekaj let živim v občini Bovec, zato mi gore sedaj niso odvzete, ne smem pa v "civilizacijo" ali do prijateljev v drugih občinah. Kar se tiče hribolazenja pa je to zame verjetno najlepši del leta, saj je v hribih sedaj blažen mir in večinoma le živali.

 

Si si v času zaprtja trgovin kupila kakšen kos športne opreme?

Čeprav so fizične trgovine Iglu Šport trenutno zaprte, najdejo njihovi paketi brez težav pot do mojih vrat. Kot najboljše pridobitve za jesenske potepe bi izpostavila morda toplejše Karibu Mandala pajkice, ki so vsestransko uporabne in ravno prav tople za hladnejše temperature v hribih. Ortovox flis iz merino volne je verjetno ena izmed boljših stvari in bo z mano vse do poletja – v hribih in doma. Čas je bil tudi za nov nahrbtnik, ki bo primeren za krajše in daljše ture, izbrala sem 28 literski Ortovox Traverse, moj najbolj udoben nahrbtnik dosedaj. Med obvezno opremo pa je v njem vedno Karibu vetrovka, ki je čisto lahka (96 gramov), zložiš jo lahko praktično v žep ali v prvo pomoč, kljub lahkotnosti pa odlično varuje pred vetrom in zadržuje toploto.

 

Kam boš odšla prvi dan, ko bodo spet odprte občine?

Še vedno bom raziskovala svojo okolico, saj je list s turami, ki jih želim opraviti, praktično neskončen. Seveda pa si želim, da se situacija čim prej umiri in bi dostop do naših gora in hribov bila pravica vsakogar, ne le nekaterih srečnežev.