Katere zimske rokavice naj izberem? (2020/2021)

Katere zimske rokavice naj izberem? (2020/2021)

Tekst: Ana Vehovar

Brez rokavic pozimi ne gre, saj vam lahko zamrznjeni prsti na rokah uničijo čudovit dan v naravi. Vendar, katere izbrati? Morda vam bo ta vodič malce olajšal izbiro.

NAMEN: Pred izbiro se vprašajte, za katere aktivnosti jih boste uporabljali. Za vsak dan, pohodništvo, gorništvo, smučanje, kolesarjenje, ledno plezanje? 

VELIKOST: Ko izberete prave rokavice, pa morate izbrati še pravo velikost. Če bodo prevelike, ne bodo dobro zadrževale toplote ter onemogočale dober oprijem bodisi palic ali cepina. Če bodo prekratke in premajhne, prav tako ne bodo služile svojemu namenu in vas bo mrazilo. Prave rokavice se bodo udobno prilegale roki, ne pretesno, toliko, da imate na koncu prstov še vedno malce prostora.  

NEGA: Ko jih izberete, pa za njih lepo skrbite. In sicer tako, da jih po uporabi posušite obešene v dobro prezračenem prostoru ter jih nikoli ne pospravite v omaro preden so zares suhe tako zunaj kot znotraj!

 

Za plezanje in gorništvo: 

Millet tehnične rokavice ICE FALL GTX zagotavljajo popolno vodotesnost, zaščito proti vetru in dihanje. 

Black Diamond tehnične zimske rokavice PUNISHER prav tako zagotavljajo popolno nepremočljivost, zaščito pred vetrom in dihanje. Namenjene so zimskim športom, pri katerih sta ključni natančnost in dobra zaščita; ledno plezanje, plezanje, gorništvo in alpinizem.

Black Diamond zimske rokavice ARC zagotavljajo popolno nepremočljivost pri plezanju, turnem smučanju in gorništvu.

 

Za smučanje:

Mammut smučarske podložene rokavice STONEY GLOVE nudijo popolno vodotesnost, zaščito proti vetru in dihanje ter imajo na dlaneh okrepitve iz usnja.

Millet smučarske podložene moške rokavice MOUNT TOD DRYED GLOVE so izdelane iz elastičnega materiala, ki zagotavlja vodotesnost, vodoodbojnost in popolno zaščito pred vetrom in dihanje.

Millet turnosmučarske rokavice TOURING GLOVE II so namenjene predvsem turnemu smučanju ali gorništvu (za alpsko smučanje pa so lahko marsikomu premrzle).

Ortovox tehnične rokavice SWISSWOOL FREERIDE so polnjene s švicarsko volno in na zunanji strani iz poliamida, ki zagotavlja nepremočljivost, popolno zaščito proti vetru in dihanje. Na dlani in prstih imajo okrepitve iz kozjega usnja. 

Mammut tehnične podložene zimske rokavice LA LISTE GLOVE iz trpežnega kozjega usnja z membrano Gore-Tex® zagotavljajo popolno vodotesnost, zaščito proti vetru in dihanje.

 

Vsestranske rokavice za različne aktivnosti v hladnem vremenu: 

Karibu rokavice z zaščito za veter CASCADE GLOVES so vsestransko uporabne rokavice z zaščito za veter iz softshella, ki odvaja vlago in se hitro sušijo.

Karibu rokavice z zaščito za veter PROWIND INSULATE GLOVES z usnjeno okrepitvijo nudijo dober oprijem ob uporabi palic in cepina.

Black Diamond rokavice z zaščito za veter MIDWEIGHT SOFTSHELL so vsestransko uporabne rokavice iz elastičnega softshell materiala, ki popolno varuje pred vetrom, diha, se hitro suši in ima vodoodbojno impregnacijo DWR. Primerne so za tek, kolesarstvo, pohodništvo in turno smučanje pomladi. Imajo okrepitve iz kozjega usnja na dlani. Na palcu in kazalcu pa material, ki omogoča uporabo zaslona na dotik.

Ortovox tanjše rokavice TOUR GLOVE M za vsestransko uporabo iz volne merino, poliamida in elastana omogočajo delno zaščito proti vetru, odlično dihajo in odbijajo vodo. Na koncu palca in kazalca je material, da lahko upravljamo zaslon na dotik.

Black Diamond rokavice velur MONT BLANC so tanjše in krajše ter delno zaščitijo proti vetru. Na dlani in prstih je na dihajočem materialu silikon, ki omogoča izredno dober oprijem. Na palcu in kazalcu je material, ki omogoča uporabo na zaslonu za dotik.

La Sportiva tanjše rokavice velur STRETCH GLOVES zelo dobro odvajajo vlago in se hitro sušijo. Namenjene so uporabi v pohodništvu, gorništvu, turnem smučanju in za vsakodnevno uporabo. Lahko jih uporabljamo samostojno ali kot podrokavice.

Ortovox tanjše elastične rokavice FLEECE LIGHT GLOVE M so na zunanji strani iz volne merino, poliestra in elastana, z notranje pa je iz tanjšega termovelurja. Odlično dihajo in se hitro sušijo. Na koncu palca in kazalca je material, da lahko upravljamo zaslon na dotik.

Karibu COVER FINGERLESS rokavice s snemljivo zaščito za prste za lažje rokovanje, vozlanje, telefoniranje in fotografiranje. Namenjene so najrazličnejšim dejavnostim v hladnem vremenu.

 

Zmrzljivci, z volnenimi rokavicami ste lahko brez skrbi!

Za najboljšo toploto priporočamo volnene rokavice – Ortovox palčniki ali Ortovox klasične volnene rokavice na prste – so iz brušene štirinitne volne, pridelane v Švici. Nudijo odlično toplotno zaščito, zaščito proti vetru in mrazu, tudi ko so mokre ali zaledenele. Primerne so za gorništvo, alpinizem, odprave, pohodništvo in za uporabo v hladnih razmerah.

Millet volnene rokavice na prste pa so okrepljene z umetnim materialom na dlani.

Priporočamo tudi Ortovox ULTRA GLOVE podrokavice, tanke rokavice iz 90 % volne merino in 10 % poliamida, uporabljajo pa se jih lahko samostojno v manj mrzlih razmerah oz. kot podrokavice v mrazu.

Izpostavili smo le nekaj rokavic, celotno izbiro rokavice pa najdete TUKAJ.