VODIČ ZA ZAČETNIKE: Kako se lotiti gorskega teka?

VODIČ ZA ZAČETNIKE: Kako se lotiti gorskega teka?

Tekst: Ana Vehovar

1. Priskrbite si primerno obutev

Vaši tekaški čevlji za cesto ali telovadnico bodo težko tekli po razgibanem, blatnem ali kamnitem terenu. Za varen korak je poleg udobja pomembna predvsem dobra zaščita, opora in stabilnost, ki jo ponujajo čevlji za gorski tek. Pomemben je dober oprijem podplata s podlago, pa tudi blaženje pri spustih in zračenje. Čevlji naj imajo preprosto in učinkovito zavezovanje. Za tek po različnih in neurejenih terenih je pripročljiv tudi grob profil.

2. Ne pozabite na…

Če se odpravite na tek v gore, ne pozabite na dodaten kos opreme (vetrovko ali majico ter sončna očala), saj nikoli ne veste, kakšno vreme vas lahko preseneti. Lahko imate tudi manjši nahrbtnik za gorski tek z mehom za vodo ali stekleničko z vodo za pasom, da ne dehidrirate.

3. Kaj pa tehnika?

Če ste bili vajeni teka po ravnini, boste pri teku v hrib opazili, da se spremeni drža telesa in tudi korak, ki je seveda krajši. Bolje je delati majhne korake, predolgi koraki namreč preveč obremenjujejo kolena. Da kolena ne bodo preveč obremenjena poskrbite tudi tako, da se odrivate predvsem z močjo stopal. Če imate možnost, za navzdol izbirajte travnate oz. bolj "mehke" poti. Bodite pozorni tudi na roke, ki naj se sproščeno gibljejo paralelno na trup.

4. Kam teči?

Za začetek izbirajte označene in varne planinske ali gozdne poti. Nikakor ni potrebno, da stečete na vrh Triglava. Pričnite z lažjimi tereni in počasi ter postopoma nadaljujte z bolj zahtevnimi in mešanimi tereni. Sicer pa… Kamorkoli že greste, narava je vedno najboljša izbira!

5. Uživajte!