OPREMA: Kaj vzeti na enodnevno turo?

OPREMA: Kaj vzeti na enodnevno turo?

Tekst: Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Kaj je tisto, kar res potrebujemo, ko se odpravimo na enodnevno turo v gore? Brez česa ne bi smeli iti od doma?

Jesenska sezona hribolazenja je v polnem zamahu. Ljudje smo si seveda različni in vsak ima svoje gorniške navade. Nekateri hodijo hitro, drugi počasneje, nekateri želijo uživati vsak korak posebej, drugim je pomembno, da pridejo na vrh in se veselijo razgleda. Eni gredo v gore samo s kakšno plastenko vode, drugi s seboj nosijo tisoče drobnih stvari – za vsak slučaj. Kaj pa je tisto, kar res potrebujemo, ko se odpravimo na enodnevno turo v gore? Brez česa ne bi smeli iti od doma?

Pohodni čevlji

Gorništva ni brez primerne pohodniške obutve. To, da se ljudje hvalijo, kako so šli na Kredarico v »allstarkah« ali »tevicah«, je žalostno in nikakor vredno hvale. Za varno hojo v gore so prvi pogoj gojzerji oz. pohodniški čevlji.

Čelada

Ta je namenjena izletom v visokogorje oziroma na bolj izpostavljene ture. Čeprav je pogosto obvezen del opreme, se jo prevečkrat pušča kar doma. Čelada obvaruje pred padajočim kamenjem, udarci ob padcih in je super zaščita morebitne pleše pred soncem :)

Nahrbtnik

Vse ostalo, kar bomo nesli s seboj v gore, bo prej ali slej končalo v nahrbtniku, zato je pomembno, da je le-ta udoben za nošenje, sam po sebi čim lažji in pa primerne velikosti. Za povrprečnega planinca bo za enodnevno turo 30-literski nahrbntnik ravno pravšnji.

Dovoljšnja količina vode

Prva stvar, ki bi morala iti v nahrbtnik, je pijača. Neko splošno pravilo je, da se nese s seboj vsaj 2L vode ne osebo, če pa je pot speljana po sončni strani oz. je vročina še posebno močna, pa naj bo vode v nahrbniku še več. Za počasno in sprotno pitje vode v vročih poletnih dneh so mehovi, ki se vstavijo v nahrbtnik, idealni. V hladnejših mesecih pa si je smiselno s seboj vzeti termovko s toplim čajem, da se na  vrhu malo pogrejemo.

Vetrovka ali druga topla oblačila

Tudi če gremo v gore v vrhuncu poletja, moramo s seboj imeti kakšen kos toplih oblačil. V visokogorju je vreme izredno spremenljivo in kaj hitro lahko začne mrzlo pihati ali pa nas ujame celo kakšna nevihta. Zato je pametno imeti s seboj vetrovko, palerino ali vsaj topel pulover.

Večnamenska rutka

Ta kos tekstila je tako praktična stvar, da bi jo moral imeti prav vsak. Rutko se lahko zvije na tisoč in en način in tako lahko služi kot kapa, trak za lase, elastika za lase, šal, trak za brisanje potu in še za marsikaj se jo da uporabiti.

Prva pomoč

Saj načeloma prve pomoči nikoli ne potrebujemo, razen takrat, ko je nimamo ... Zato je dobro imeti eno majhno torbico z osnovnimi pripomočki za prvo pomoč: obliži, gazo, povoji, tabletami proti bolečinam ...

Malica oz. prigrizki

Tudi če je na naši poti koča, je smiselno s seboj v gore vzeti kakšen prigrizek. Če nam slučajno zmanjka energije, pade raven sladkorja v krvi, se komu zvrti, ali pa preprosto postanemo lačni. Kaj nesemo s seboj je odvisno od navad posameznika, priporočam pa kaj sladkega in kakšne oreščke za najnujnejše primere. Ostalo pa po želji.

Telefon

Živimo v digitalni dobi in verjetno je malo ljudi, ki nimajo telefona ves čas pri sebi. Na poti v gore je pametno imeti telefon predvsem zaradi enega razloga: za obveščanje v primeru nesreče. Seveda pa upajmo, da ga ne bomo potrebovali.

To so le nekatere najbolj nujne stvari, ki bi jih človek moral imeti s seboj, ko se odpravi na enodnevno turo v gore. Lahko bi še naštevali, pomembno pa je, da se vsak zaveda težavnosti smeri, kamor se odpravlja, in trenutne razmere na izbranem cilju. V upoštev pridejo še  npr. pohodniške palice, žepni nož, rokavice, kapa, zemljevid območja in pa konec koncev tudi fotoaparat za beleženje spominov in čudovitih razgledov. Srečno pot vsem hribovcem!