PLEZALNI ČEVLJI: Kako izbrati prave plezalnike?

PLEZALNI ČEVLJI: Kako izbrati prave plezalnike?

Tekst: Katja Kepic

Najbolj oseben kos plezalne opreme so zagotovo plezalni čevlji. Brez večjih težav si lahko izposodiš plezalni pas ali vrv ter prosiš za ščep magnezija, vendar plezati brez lastnih plezalk ni lahko. To je po navadi zato tudi prvi kos opreme, ki si jo vsak plezalec kupi. Vendar pa nakup plezalnikov lahko predstavlja izziv, saj je ponudba različnih vrst plezalnih čevljev ogromna. Kaj torej izbrati?

Športno plezanje, bolderiranje ali alpinistično plezanje večraztežajnih smeri si je med seboj podobno ravno tako kot so si podobni grozdje, hruške in slive. Bolje rečeno; to so zelo različni stili plezanja in glede na to se razlikujejo tudi tipi plezalnikov.

Plezalniki z ravnim podplatom so najbolj primerni za plezanje večraztežajnih smeri oziroma v primerih, ko imaš plezalnik obut dlje časa in zato potrebuješ udobje. Ti plezalniki omogočajo, da je stopalo v najbolj naravnem položaju. Podplat je navadno debelejši in bolj trd, kar nudi dobre možnosti za stopanje na majhne stope. Zaradi udobja so primerni tudi za začetnike, ki šele začenjajo graditi plezalne veščine in se še ne želijo ukvarjati z bolečimi stopali.

Natančni in udobni plezalniki, primerni za daljše smeri: 

La Sportiva FINALE

 

Plezalniki z ukrivljenim podplatom so bolj agresivni in ne ponujajo takšnega udobja, kot tisti z ravnim podplatom. Prav zaradi oblike ter dodane gume na sprednjem delu čevlja in gume, ki objema peto, pa z njimi lahko plezamo najtežje smeri in balvane. Najbolje se izkažejo v strmih stenah in previsih, kjer lahko zatikamo v steno peto ali prste, kot bi imeli namesto nog še dve dodatni roki. Odlično pa se odrežejo tudi pri stopanju na majhne stope. Izbiramo lahko med bolj ali manj agresivnimi plezalniki. Za plezanje težkih smeri, kjer potrebujemo odličen občutek za stopanje na majhne stope in stopanje na trenje, so odličen primer legendarni plezalniki La Sportiva Miura, za bolderiranje pa SKWAMA.

La Sportiva MIURA

 

 La Sportiva SKWAMA

 

Vezalke, velkro trak ali elastika?

Pri vezalkah in velkro traku imaš možnost prilagajanja oprijema; pri vezalkah nekoliko več, pri traku malenkost manj, elastični trak, ki je del plezalnika, pa ne omogoča prilagajanja oprijema, vendar so ti plezalniki že v osnovi narejeni tako, da dovolj stisnejo stopalo. Slednji so najbolj enostavni za obuvanje in sezuvanje, zato so odlični za treniranje. Zapiranje z velkro trakom je prav tako enostavno, zavezovanje vezalk pa vzame nekaj več časa.

Katero velikost naj izberem?

Ne samo znamke plezalnikov, tudi modeli se med seboj razlikujejo, zato je najbolje, da najprej stopiš v trgovino in obuješ različne plezalnike ter primerjaš počutja v njih. Vsako stopalo je oblikovano drugače in ima specifične potrebe. Ko najdeš plezalnik, ki ti ustreza po obliki in zgoraj navedenih lastnostih (glede na stil plezanja) in je dovolj tesen, da oprime stopalo iz vseh strani, preveri tudi material iz katerega je čevelj narejen. Večinoma se materiali razlikujejo v tem, da so eni zgrajeni iz naravnega materiala, usnja, drugi pa iz različnih umetnih materialov. Usnjeni čevlji se bodo raztegnili še vsaj za eno številko, medtem ko se čevlji iz sintetičnih materialov ne raztegnejo. Zato imej pri nakupu v mislih, da boš moral La Sportiva Miura plezalnike kupiti za vsaj eno številko manjše, kot bi jih sicer, ker se bodo po parih nošenjih oblikovali po tvojem stopalu. Pri nakupu Ocun Ozone QC, na primer, pa tega ni za pričakovati.

Po nakupu plezalnikov (moški / ženski) pa sledijo treningi v telovadnici in uživanje v plezanju skalnih vertikal v naravi, potenje v čevljih pa prinese tudi neprijeten vonj. Naravni materiali omogočajo več zračnosti, zato so v tem primeru v prednosti pred umetnimi materiali. V vsakem primeru pa se s smradom lahko borimo tako, da ob pavzah redno sezuvamo čevlje, jih shranjujemo na odprtem ali uporabimo časopisni papir za hitrejše sušenje notranjosti plezalnika. Pozimi jih shranjujmo na mrzlem, da bakterijam, ki so vzrok smradu, vsaj preprečimo razmnoževanje. Pred vsakim plezanjem pa lahko uporabite magnezij tudi na stopalih, saj vpija vlago.