Poziv k pregledu izdelka AIRBAG 3.0

Poziv k pregledu izdelka AIRBAG 3.0

Varnost in kakovost izdelkov je za podjetje Mamut na prvem mestu. Zato Mammut poziva stranke, ki imajo Mammutovo plazovno zračno blazino generacije 3.0, da preverijo, če je zračna blazina pravilno nameščena na sistem za napihovanje zračne blazine in s tem zagotovijo, da njihova plazovna varnostna oprema deluje pravilno.

Vse stranke, ki imajo plazovno zračno blazino generacije 3.0 iz zimskih sezon 16/17, 17/18 ali 18/19 (neonska ročica za sprožitev), prosimo, da jo preverijo v skladu z navodili v nadaljevanju ali se obrnejo na Iglu Šport. Za plazovne zračne blazine iz prejšnjih sezon (rdeča ročica za sprožitev) ta poziv ne velja.

Ugotavljanje pravilne namestitve zračne blazine je enostavno (glejte navodila za preverjanje). Če zračna blazina ni primerno nameščena na sistem za napihovaje zračne blazine, lahko v nekaterih primerih zračna blazina po sprožitvi prehitro spusti zrak. Kot posledica se lahko poslabša funkcionalnost zračne blazine v primeru zasutja pod plazom.

Če ugotovite, da zračna blazina ni nameščena pravilno, prizadete zračne blazine ne uporabljajte več. Nemudoma jo vrnite v katero koli trgovino Iglu Šport za zamenjavo. V primeru kakršnih koli vprašanj vam bo Iglu Šport z veseljem pomagal.

Zahvaljujemo se vam za odziv na poziv k pregledu – varnost je na prvem mestu!

Opravičujemo se za nevšečnosti in vas prosimo za razumevanje.

 

  1. 1.    Preverite, če ta poziv k pregledu velja za vašo zračno blazino.

Prizadete zračne blazine generacije 3.0 imajo neonsko oranžno ročico za sprožitev. Preveriti morate Mammutove sisteme RAS in PAS ter izdelke znamke Snowpulse Highmark z Mammutovim sistemom zračne blazine 3.0. Mammut in Snowpulse sistemi generacije 2.0 (rdeča ročica za sprožitev) niso prizadeti.

  1. 2.    Če imate sistem 3.0, odprite predel nahrbtnika z zračno blazino.

Z uporabo velkro traku previdno odprite predel z zračno blazino, ne da bi zračno blazino pri tem razgrnili.

Komentar: če se pri odpiranju žepa zračna blazina razgrne, jo po varnostnem pregledu zložite nazaj, kot je to opisano v navodilih za uporabo.

 

    1. 3.    Previdno privzdignite zloženo zračno blazino na stran, tako da boste jasno videli objemko (obkrožena zeleno na sliki) med zračno blazino in sistemom za napihovanje.

  1. 4.    Preverite namestitev objemke med zračno blazino in sistemom za napihovanje zračne blazine.

Namestitev objemke preverite tako, da jo poskusite premakniti s palcem in kazalcem.

Pomembno: ko s prstoma pritisnete na objemko, mora ta ostati na mestu in se ne sme vrteti ali premikati!

 

  1. 5.    Ocena preventivnega varnostnega pregleda.

Objemka se ne premika.

Če objemka ostane na mestu in se ne vrti ali premika, ko nanjo pritisnete s palcem in kazalcem, je zračna blazina pravilno nameščena na sistem za napihovanje zračne blazine. Zračno blazino preprosto pospravite nazaj v predel nahrbtnika za zračno blazino in nadaljujte z uporabo.

Komentar: navodila, kako pravilno zložiti in namestiti zračno blazino, se nahajajo v navodilih za uporabo ter na spletni strani: https://www.mammut.com/service/avalanche-airbags/user-manuals/

Objemka se vrti ali premika.

Če s palcem in kazalcem lahko premaknete ali obrnete objemko, potem je zračna blazina nepravilno nameščena na sistem za napihovanje zračne blazine in gre za napako pri montaži.

Prizadete zračne blazine ne uporabljajte več in jo nemudoma vrnite v katero koli trgovino Iglu Šport za zamenjavo.

Če ste v dvomih, ali je vaša zračna blazina pravilno nameščena ali ne, se obrnite na Iglu Šport.

 

  1. 6.    Preverite, da zračna blazina ni zvita.

Pomembno: zračna blazina ne sme biti zvita, ko je pritrjena na ventil sistema za napihovanje (glejte skico).

 

NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

  1. 1.    Kaj lahko storim, če ne morem preveriti izdelka sam?

Prosimo, da se obrnete na Iglu Šport ali izdelek prinesite v katero koli trgovino Iglu Šport, kjer vam bodo izdelek pregledali.

  1. 2.    Kaj natančno je težava in kakšno je lahko varnostno tveganje?

V primeru napake pri namestitvi zračne blazine na sistem za napihovanje zračne blazine se bo zračna blazina po sprožitvi sicer pravilno napihnila, vendar ne bo mogla zadržati tlaka. Kot posledica izgube tlaka zračna blazina morda ne bo več mogla nuditi učinkovite zaščite v primeru delnega ali popolnega zasutja pod snežnim plazom.

  1. 3.    Ali so se že zgodile usodne nesreče zaradi te napake montaže?

Trenutno ne vemo za nobeno usodno nesrečo, ki bi bila povezana s to napako. Da izključimo kakršno koli tveganje za naše stranke, smo se odločili za izvedbo preventivnega preverjanja. Napako montaže smo odkrili med rutinskim pregledom kakovosti.

  1. 4.    Ali je mogoče, da je napaka montaže povzročila trajno poškodbo mojega sistema zračne blazine?

Ne – če je zračna blazina pravilno nameščena na sistem za napihovanje, bo sistem deloval brezhibno. Mammut bo prizadete sisteme zračnih blazin zamenjal z novimi.

  1. 5.    Lahko postane namestitev zračne blazine na sistem za napihovanje ohlapna med uporabo po opravljenem pregledu?

Ne, to ni mogoče. Ko sistem sami nameščate v Mammutov ali kateri drug nahrbtnik, prosimo, da natančno preberete ustrezna navodila. Prosimo, da upoštevate informacije o redni negi in vzdrževanju sistema zračne blazine.

  1. 6.    Ali je napaka montaže mogoča le v primeru, da je montažo izvedel Mammut, ali je mogoča tudi, če sem sistem namestil sam?

Med rutinskimi pregledi smo v Mammutovem proizvodnem obratu prepoznali določene napake montaže. Če ste sistem namestili sami ob upoštevanju navodil, se težava ne bi smela pojaviti.

  1. 7.    Ali so prizadete tudi plazovne zračne blazine licenciranih znamk (Evoc, Dakine, Jones, Thule, Rip Curl in Norrona)?

Da, sistem zračne blazine 3.0 pri licenciranih znamkah je lahko prav tako prizadet, tudi če so ti nahrbtniki dobavljeni brez nameščenega sistema zračne blazine.

Prosimo, preverite sistem zračne blazine, ki ga uporabljate v plazovnem nahrbtniku Mammutove licencirane znamke.

  1. 8.    Plazovne zračne blazine različnih znamk so bile v zadnjih nekaj letih pogosto tarča odpoklicev in pozivov k pregledu. Je ta tehnologija zares varna?

Plazovne zračne blazine temeljijo na razmeroma novi, zapleteni tehnologiji, ki se nenehno izboljšuje. V splošnem pa so plazovne zračne blazine rešile že veliko življenj in takšni ukrepi za rešitev težav preprečujejo nesreče.

 

Če imate še kakršna koli vprašanja, se obrnite na Iglu Šport.