Puhasta in izolativna oblačila

Puhasta in izolativna oblačila

Puhasta in izolativna oblačila so lahko polnjena samo ali v kombinacij s puhom, sintetičnim ali naravnim polnilom. Zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, dihanje, zaščito za veter ter se lahko nosijo samostojno ali v kombinaciji z drugimi oblačili.


Oblačila polnjena s puhom zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, razmerje puha in perja (90/10) pa pove v procentih koliko je puha in koliko perja, višje razmerje puha nudi boljšo toplotno izolacijo. Pomemben podatek je tudi mera cuin ali fill power (750), ki pa pokaže “kvaliteto puha”, višja kot je vrednost bolj kvaliteten je puh, zato pri enaki teži polnila višje vrednosti zagotavljajo veliko boljšo toplotno izolacijo. Slabost puha je da, ko se zmoči oziroma se na vlaži, ne zagotavlja več tako dobre toplotne izolacije hkrati pa se tudi zelo počasi suši. Zato obstaja tudi impregniran puh, ki se v vlažnih razmerah ne na vlaži oziroma se na vlaži veliko kasneje.

Oblačila so lahko tudi polnjena delno s puhom in delno z umetnim polnilom, zato da so bolj uporabna tudi v vlažnih razmerah. Oblačila polnjena z umetnimi polnili kot je na primer Primaloft®, Alpha®… pa nudijo dobro toplotno zaščito, dihanje, zaščito za veter in odpornost proti vodi. Taka oblačila se manj napijejo vode, se zložijo na večje kot oblačila polnjena s puhom ter se hitreje sušijo. Na trgu obstajajo različna umetna polnila, ki pa se med seboj razlikujejo po kvaliteti toplotne izolacije, po dihanju, stisljivosti, teži ter po trajnosti.

Oblačila so lahko polnjena tudi z drugimi naravnimi polnili kot je na primer volna, volna merino, Sorona®…, ki pa tudi zagotavljajo dobro toplotno izolacijo, dobro dihanje ter zaščito za veter. Tako polnilo je lahko naravni material ali pa je material izdelan iz naravnih materialov.