Spalne vreče

Spalne vreče

Glede na polnilo delimo spalne vreče na sintetične in puhaste. Zunanji materiali so praviloma iz poliamida, ki ščiti polnilo pred zunanjimi vplivi, notranji materiali pa so kombinacije med 100% sintetiko in 100% bombažem. Če želimo čim lažjo spalno vrečo, izberemo za notranji material sintetiko, če pa nam je važnejše udobje, se odločimo za bombaž.


Puhaste spalne vreče

Puhaste spalne vreče so namenjene nižjim temperaturam, oziroma takrat, ko nam je pomembna teža in velikost zložene spalne vreče. Najprimernejše so za kraje z nizkimi temperaturami in malo vlage (visokogorje…), saj prav na vlagi in mokroti odpovejo. Pri izbiri bodimo pozorni tudi pri količini in kvaliteti puha. Kvaliteta je navedena z razmerjem med puhom in perjem: 75/25 – 75% puha, 25% perja.

Sintetične spalne vreče

Sintetična polnila so večinoma narejena iz poliestrskih vlaken, ki so votla ali pa imajo več votlih lukenj na vlakno. Prav dejstvo, da je vsako vlakno votlo, zagotavlja poleg odlične izolacije tudi odpornost proti vlagi. Vlažna sintetična spalna vreča bo bistveno bolje izolirala kot vlažna puhasta.

Kaj pomenijo temperature?

"Ekstremna" je temperatura, pri kateri še ne bo prišlo do podhladitve. Seveda spanja pri tej temperaturi ne bo prav veliko.
"Prva komfortna" je temperatura, pri kateri bo udobno spal tisti, ki ni preveč občutljiv na mraz.
"Druga komfortna" temperatura je namenjena tistim bolj "zmrzljivim".
"Maksimalna" pa je temperatura, nad katero bo v spalni vreči prevroče. Pri tem upoštevamo temperature v šotoru, kadar spimo na primerni izolacijski podlogi, oblečeni v dolgo športno perilo. Različni proizvajalci različno navajajo temperature: Primeri: -27/-16/-10/+22 = ekstremna/komfortna/komfortna/maksimalna -10/-3/+2 = ekstremna/komfortna/komfortna +10/+25 = ekstremna/maksimalna +10 = ekstremna

VZDRŽEVANJE

Pri vzdrževanju spalnih vreč se držimo navodil proizvajalca. Puhaste spalne vreče peremo le s posebnim čistilnim sredstvom za puh seveda samo v primeru, da se spalna vreča lahko pere- informacija je na vbšutku za vzdrževanje.