TOP 5 čevljev za hribolazce

TOP 5 čevljev za hribolazce

Tekst: Ana Vehovar

Da vam malce olajšam odločitev pri izbiri novih čevljev za vaše prihajajoče poletne avanture, sem pripravila naslednji izbor čevljev, ki jih večino tudi sama nosim in sem z njimi zelo zadovoljna.

  1. Čevelj za “vse živo”

Najboljši “all-rounder” oz. vsestranski čevelj tega leta je zagotovo moški ali ženski pohodni čevelj La Sportiva TX 5 GTX. Uporabljamo ga za “vse živo”:

za sredogorje, visokogorje, dostope, treking ture in ferate. So zelo udobni, stabilni in nepremočljivi. Sicer pa imajo zelo dober oprijem tudi na mokrih koreninah in skalah.

 

2. Najbolj udoben nizki pohodni čevelj

Podobno velja za njegovo nizko različico La Sportiva TX 4 (ženski, moški). Kdor ga ima, pravi, da gre za najboljši nizki pohodni čevelj! Na voljo je tudi GTX različica (ženska, moška). Usnjeni robustni nizki čevlji so odlični za raziskovanje hribovskega sveta, za dostope in uporabo v mešanem skalnem terenu, izredno dobro blažijo in se oprimejo. Verjetno pa se boste težko ločili od njih tudi v vsakodnevnem življenju.

3. Dober gorniški čevelj

Robustni in lažji visoki čevelj je primeren za visokogorje in brezpotja, daljše zahtevnejše trekinge in za zavarovane planinske poti. La Sportiva Trango Tower GTX (ženski, moški) čevelj pa ne bo počival niti, ko se vrne zima, saj omogoča uporabo polavtomatskih derez in je primeren tudi za zimske aktivnosti.

 

4. Za najbolj zahtevne

 Moški čevlji, ki si zaslužijo svoje mesto na seznamu pa so nedvomno La Sportiva Trango Tech Leather GTX. Udobni, nepremočljivi in primerni za polavtomatske dereze. Lahki, vendar robustni višji čevlji so odlični za gorništvo, daljše dostope ter kot delovni čevlji za gorske vodnike in reševalce.

Tudi gorski vodnik Jože Biro je navdušen nad njimi. Še posebej je pohvalil Gore-Tex® membrano, ki ohranja noge suhe tudi po dolgih turah in snegu. Navdušen je nad njihovo lahkotnostjo, saj pravi, da je na dolgih turah pomemben vsak gram teže, ki jih morajo mišice dvigovati. Srednje trd podplat je prijazen nogi in se lepo "zvija" pri hoji po planinskih poteh, je pa tudi dovolj trd za plezanje, hojo po snegu in uporabo z derezami. Vibram® podplat pa opravi odlično delo na mokrih skalah.

 

5. Za tekače

Tekači prisegajo na La Sportiva Ultra Raptor (ženski, moški), ki je primeren za gorski tek, dolge ture, ultra maratone, dolge traninge, hkrati pa se ga lahko uporablja za pohodništvo.

Na voljo je tudi GTX različica (ženska, moška).

 

La Sportiva Bushido (ženski, moški) pa je vrhunski lahki tekaški čevelj za tek zunaj asflatiranih cest, zagotavljajo odličen oprijem na različnih terenih in so dobro zračni. Z njimi gorski tekači osvajajo tudi najvišje slovenske vrhove.