TOP 5 prazničnih izletov v hribe

TOP 5 prazničnih izletov v hribe

Polepšajte si praznike z izletom v naravo. Tokrat vam predstavljamo ideje za (večinoma) bolj lahkotne pohode, ki so primerni tudi za družine oz. kamor lahko spravite tudi svoje ne-tako-športne prijatelje.

Tekst: Ana Vehovar

Skupne dogodivščine so namreč tiste, ki prinesejo največ radosti in nas zbližajo. Na izletih ustvarjamo spomine, ki bodo živeli v nas, ko bodo vsi predmeti že pozabljeni. Podarite zato svojim dragim letos za praznike izlet v naravo! Če bi poleg tega radi podarili še kakšno majhno pozornost, pa najdete ideje za darila tukaj ali pa podarite darilni bon.

No, pomislite, kdaj ste bili v zadnjih mesecih najbolj srečni? Stavimo, da se vam je v misli prikradel kakšen spomin iz hribov ali trenutek s prijatelji, partnerjem in družino. Izkoristite zato proste dni za ustvarjanje novih nepozabnih trenutkov. Pa poglejmo, kam se lahko odpravite…

1. Ledeno kraljestvo slapa Peričnik

Slap Peričnik je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov. V zimskem času pa se spremeni v pravo ledeno kraljestvo, saj zamrzne in okoli sebe ustvari čudovite ledene sveče. Avto pustite v Mojstrani in se odpravite peš ob potoku Bistrica: prijeten 30-minutni oz. 3 km dolg sprehod. Od Koče pri Peričniku, kjer lahko v času, ko ni snega sicer parkirate, se povzpnete do spodnjega slapa v 10 minutah. Nato se lahko dvignete še do zgornjega (manjšega) slapa, ki je le nekaj minut višje, pot pa je precej bolj strma. Previdno!

Ko se vrnete na cesto, lahko izlet tudi podaljšate s sprehodom ob potoku Bistrica in z ogledom doline Vrata, kjer se odpre pogled na Steno in na našega očaka - vrh Triglava (od Mojstrane do Aljaževega doma je 10 km). Tam lahko najdete tudi velikanski klin z vponko - spomenik vsem žrtvam gora. Ko se vrnete v Mojstrano, lahko obiščete še Slovenski planinski muzej.

2. Zimski idila v dolini Tamar ali Krnica

Če se zapeljete še malce dlje od Mojstrane, do Kranjske Gore, imate na voljo kar nekaj lahkotnih izletov. Če se želite sprehajati po zimski idili, potem je sprehod od Planice do Doma v Tamarju prava ideja. Parkirate v Planici in nadaljujete po uhojeni poti. Po poti se vam bo počasi odpiral pogled na greben Ponc desno, naravnost  na Jalovec, Travnik, Šite, Jalovško škrbino, Goličico, Mojstrovke in na Slemenovo špico levo. Tako lahko sanjarite in si zadate cilje, kam vse se boste povzpeli naslednje leto! Po približno 45 minutah hoje prispete do planinskega doma, ki se nahaja na 1108 metrih nadmorske višine. V koči se lahko pogrejete ob toplem čaju in kaminu. Ko se vrnete v Planico, si lahko ogledate še Zelence v zimski preobleki ali Belopeška jezera.

Alternativa za malce daljši sprehod (1h 20min): dolina oz. Koča v Krnici (1113m) z izhodiščem pri Pišnici (malo naprej od jezera Jasna).

Namig: S seboj imate lahko tudi sanke!

3. Vzpon na Ciprnik

Če se nahajate v Kranjski Gori, pa niste za tako lahkotne izlete, potem se lahko od jezera Jasna (827m) povzpnete na Vitranc (1555m) in naprej do Ciprnika (1745m). Pot vas najprej pripelje do Mojčinega doma na Vitrancu, nato pa prečite po grebenu Vitranca s krajšimi vzponi in spusti. Seveda je pot zasnežena, zato priporočamo gamaše, dereze in pohodne palice. Pot do vrha Ciprnika, kjer se vam odpre čudovit razgled, vam bo vzela približno 3 ure hoje. Vrnete se lahko tudi čez smučišče v Kranjsko Goro.

4. Po poteh Ivana Tavčarja - Blegoš

»Obdaja ga samo ponižna lepota skromne slovenske planine, katera ne pozna večnega snega, ne neplodnih mlevov in ne divjih prepadov. Ali vzlic temu v svoji skromnosti stotero poplača truda polno pot, katero si moral prehoditi do travnate njegove strehe.« Tako o Blegošu govori slovenski pisatelj Ivan Tavčar v delu Cvetje v jeseni.

Blegoš je drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja, ki se vzpenja med Poljansko in Selško dolino ter ponuja čudovite razglede. Za vzpon na 1562 metrov visok vrh Blegoša je najbolje urejen dostop preko vasi Gorenja Žetina oz. iz izhodišča Črni Kal, kjer parkirate. V primeru snega parkirate malce nižje - na koncu omenjene vasi.

Na izhodišču izberete bodisi direktno pot naravnost skozi gozd ali lažjo - desno po zasneženi cesti, ki pripelje mimo koče. Obe vam ne bosta vzeli več kot 1 uro hoje. Pot ni zahtevna. V zimskih razmerah pa lahko poledeni, zato so priporočljive lažje dereze za ledene poti in pohodne palice.

Malo pod vrhom se lahko okrepčate v Koči na Blegošu ali pa nadaljujte še 20 minut do vrha, kjer boste nagrajeni s prelepim razgledom na vse strani; od Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, do Polhograjskega hribovja, Porezna, Ratitovca, Starega vrha... Na vrhu najdete tudi žig in vpisno skrinjico.

5. Na dvatisočaka! Kanin

Kaj pa, če bi se odpravili malce bolj visoko? Na 2.220 metrov nadmorske višine, denimo? Ne, ne bo vam treba sopihat več ur v klanec, ampak se boste na vrh popeljali kar z gondolo, ki vas bo v pol urah pripeljala iz Bovca na vrh Kanina. Naše najvišje smučišče je namreč pričelo z obratovanjem. Na 2.293 metrih nadmorske višine lahko smučate z razgledom na širne Julijske Alpe in ob lepem vremeu tudi na Jadransko morje. S Kanina se lahko spustite tudi na italijansko stran v Sello Neveo. Kanin je priljubljen tudi pri turnih smučarjih, vendar priporočamo najem gorskega vodnika, saj gre za nevaren teren z brezni in vrtačami. Od Ljubljane do Bovca (čez Italijo in Predel) nas loči 1 ura in 40 minut vožnje oz. približno 130 km. Cesta je tudi v zimskem času očiščena in prevozna. Po zaključenem smučanju si lahko ogledate še številne naravne znamenitosti doline (slap Virje, slap Boka, Zapotoški slapovi, slap Kozjak, velika in mala korita Soče, Šunikov gaj…) ali se zgolj sprehodite ob smaragdni reki Soči.

Vam manjka kakšen kos smučarske opreme? Najdete jo tukaj.

In še enkrat, ne pozabite na dereze, pohodne palice, zimske pohodne čevlje in topla oblačila.

Lep izlet in varen korak po snegu!