Tudi v temačnih dneh si lahko ustvarite pravljico

Tudi v temačnih dneh si lahko ustvarite pravljico

Tema, megla, dež, sneg, mraz… A preden se pritožujete nad slabim vremenom, si preberite naslednje.

Tekst: Ana Vehovar

Foto: Iztok Medja

Verjetno ste se že naučili, da v življenju ne sije vedno sonce in da pogled ni vedno jasen. Doživeti moramo vse spektre barv, ki jih ponuja življenje - v tem je čar.

Ko pohajkujete po ti. “slabem” vremenu, se spomnite, da je veliko pokrajine, ki jo občudujete v sončnem vremenu, pomagal izbolikovati prav dež, veter, mraz ali sneg… Da so ravno padavine tiste, ki pomagajo očistiti ozračje, da lahko občudujete prostrane razglede s hribov na sončne dni.

Tokrat bi vam radi predali le eno majhno modrost, ki se glasi; idilično pravljico lahko v naravi najdemo tudi v temačnih dneh.

Naši predniki so se resda več ali manj borili za preživetje v mrzlih zimskih časih. Danes imamo ta privilegij, da nam to ni več potrebno in lahko uživamo tudi v mrzlih in mokrih dneh. Seveda je v določenih primerih bolje ostati ob toplem radiatorju, pa vendar ne vedno.

Zakaj ne? Ker ravno dolgotrajne padavine ustvarijo najlepše slapove, ob katerih lahko občudujete njihovo mogočno silo. Ker ravno megla in dež v gozdu ustvarita čudovit mir ter posebno mističnost. Ker ni lepšega, kot se povzpeti iz meglene doline višje, kjer sije sonce. Ker si lahko ustvarite romatičen večer, tudi ko je že ob peti ura trda tema. Zato imamo pa čelne svetilke! Da ne omenjamo, kako krasno se je sprehajati v soju polne lune ali pa se odpraviti na pohod z baklami.

Na enega od nedavnih turobnih dni, ko je v prestolnici padal dež, smo se mi odpravili v dolino Tamar iz Planice, kjer je že padal sneg. Kakšna zimska pravljica! Pogoj za uživanje v takšnih dneh je le pravilna opremljenost.

Kako se opremiti za “slabo” vreme?

Če se odpravljate v dež ali sneg, se prvo pravilo glasi: doma pustite vse bombažne reči! In zapomnite si, da je lažje ostati suh, kot pa se posušiti, ko si enkrat moker. Zato je tudi v spodnjih slojih najbolje uporabiti aktivna oblačila.

Mi smo nase nadeli toplejše softshell hlače Karibu, jopico iz flisa in nepremočljivo vetrovko. V nahrtbniku vedno čaka tudi puhovka, za pod vetrovko, ko (na)pade mraz. Odlično so se obnesli pohodni čevlji La Sportiva TX5 GTX, ki niso prav nič premočili! Seveda za pohod po zimski idili potrebujemo še gamaše, kapo in rokavice, pa čelno svetilko in nahrbtnik s prevleko za dež.  V nahrbtniku imamo vedno nekaj suhih oblačil in čaj v termo čutari. V primeru dežja je seveda dobro imeti tudi palerino.

V dolini Tamar imate še to srečo, da je koča običajno odprta (prej preverite), tako da se brez težav tam pogrejete in okrepčate z joto.

Če se pravilno opremite za vremenske razmere, vam ni potrebno ostati na kavču tudi na navidez turobne dni. Pojdite ven in si ustvarite svojo pravljico. Dobro posušite vse mokre reči, ko se vrnete domov in mirno zaspite z zavedanjem, da ne obstaja dobro in slabo. Da lahko uživamo v vsakem dnevu in v vseh razmerah, če se le tako odločimo.