Uporaba vrvi v alpinizmu

Uporaba vrvi v alpinizmu

Piše: Matija Volontar (alpinist)

Vrv je v alpinistični dejavnosti ključni del opreme. To ne velja v primerih, ko govorimo o solo vzponih. Vrvi se poglavitno razdeli na statične in dinamične vrvi. Statične vrvi se uporabljajo predvsem za delo na višini in niso namenjene plezanju, saj je njihov raztezek zelo majhen. Dinamične vrvi so izdelane za plezanje, te pa, glede na način vpenjanja v vmesna varovala, razdelimo na tri kategorije: enojna vrv, dvojna vrv in dvojček. Rdeča nit tega članka so dinamične vrvi vseh vrst, ki jih alpinisti uporabljamo za vzpone v hribih, tako v zimskih kot v letnih razmerah. Izbira vrvi je zelo odvisna od vsakega posameznika. Ne obstaja univerzalno pravilo o pravilni izbiri vrvi. Posameznik izbere tisto, ki mu najbolje ugaja in s katero se počuti varno.

Enojna vrv je primerna za vse vrste plezanja, še posebej če tura ne vključuje spusta po vrvi. Sam v večini uporabljam enojno vrv za vzpone v skali. Moramo se zavedati, da se z enojno vrvjo določene dolžine lahko spustimo samo za polovico dane dolžine, kar je večkrat lahko premalo. Debelina enojne vrvi za uporabo v hribih se giblje med 9 mm in 10 mm. Debelejše vrvi se običajno uporabljajo pri športnem plezanju, saj so tam padci precej bolj pogosti in teža vrvi ne igra vloge. Obstajajo tudi tanjše vrvi, vendar se sam za njih ne odločam, saj se lahko zelo hitro poškodujejo. Izbira primerne debeline je odvisna od vsakega posameznika. Debelejša vrv je običajno bolj vzdržljiva in se z njo lažje rokuje. Tanjša vrv pa ima druge dobre lastnosti, kot so teža in prostornina v nahrbtniku. V primerih, kjer uporabljam enojno vrv, se odločam za debelino med 9.4 mm in 9.6 mm.


Dvojno vrv sestavljata dve enako dolgi vrvi, ki sta običajno tanjši od enojnih vrvi. Debelina enega pramena dvojne vrvi se giblje okoli 8 mm. Pomembna lastnost dvojne vrvi je, da jih lahko vpenjamo izmenično, vsak pramen na svojo stran. To med plezanjem v veliki meri zmanjša trenje, poleg tega pa se lahko po vrvi spustimo celotno dolžino vrvi. Izmenično vpenjanje pomeni, da bi moral že en sam pramen zadržati padec. Dvojna vrv je, tako kot enojna, primerna za vse vrste plezanja. Sam jo izberem za vzpone v zimskih razmerah.


Izraz dvojček uporabljamo za opis vrvi z dvema enako dolgima pramenoma – tako kot pri dvojni vrvi. Pomembna razlika med dvojno vrvjo in dvojčkom je ta, da dvojčka ne smemo vpenjati izmenično, pač pa oba pramena skupaj, saj posamezen pramen ni narejen za padec človeka. Z dvojčkom se obnašamo kot z enojno vrvjo. Prameni, ki sestavljajo dvojčke, so tudi med najtanjšimi. Njihova debelina se giblje okoli 7,5 mm. Edina prednost uporabe dvojčka je ta, da imamo možnost spusta po vrvi za celo dolžino vrvi. Sam dvojčka ne uporabljam.



Pri alpinizmu običajno uporabljamo vrv dolžine 60 m, kar je v večini primerov najbolj ustrezno. Nekateri izberejo vrv dolžine 70 m ali celo 80 m, kar je lahko precej koristno pri spustu po vrvi, vendar v večini primerov neprimerno zaradi teže ter vozlanja vrvi in trenja med plezanjem. Raztežaji so v hribih običajno dolgi 60 m ali manj, predvsem zaradi tega, ker so bile smeri splezane v preteklosti s krajšo vrvjo. Vrvi so se v zadnjih 10 letih zelo izpopolnile. Zelo dobra lastnost, na katero moramo biti pozorni pri nakupu vrvi, še posebej, če veliko plezamo pozimi, je impregnacija. Impregnacija omogoča, da je vrv do ene mere vodoodporna. To se najbolj pozna, če plezamo več dni v zimskih razmerah. Vrv, ki ni impregnirana ponoči zmrzne in je ravnanje z njo zjutraj precej dolgotrajno. Impregnacija vrvi ne pomeni, da bo le-ta ostala popolnoma suha celo življenjsko dobo, je pa razlika proti vrvi brez impregnacije očitna. Naj omenim, da se impregnacija pri plezanju v letnih razmerah uničuje, zato je najbolje, da imamo vrvi za letno in zimsko plezanje ločene.

Pomembno je, da vrv redno pregledujemo za morebitne poškodbe. Življenjska doba vrvi je seveda odvisna od pogostosti uporabe. Najbolje je, da uporabo vrvi spremljamo. Sam si v ta namen poleg zabeleženega vzpona pripišem katero vrv sem uporabljal. Po mojih izkušnjah vrv v hribih zdrži približno 10 km -– 14 km uporabe. Znotraj omenjene dolžine upoštevamo vsakršno uporabo vrvi. To pomeni, če preplezamo 1000 m smer, poleg tega pa se v istem dnevu spustimo po vrvi 200 m, smo vrv tisti dan uporabljali 1400 m. Spust po vrvi običajno opravita oba člana naveze, tako je obraba dvojna. Sam vrv zamenjam približno po enem letu uporabe.