VEČDNEVNE POHODNIŠKE ODPRAVE: Problemi in rešitve

VEČDNEVNE POHODNIŠKE ODPRAVE: Problemi in rešitve

Tekst: Andraž Ivančič

Popoldanski sprehod na bližnji hrib je mala malica za vsakogar, ki je kolikor toliko dobro fizično pripravljen in ima dovolj časa. Tudi visokogorje je večinoma povsem prijazno do tistih, ki se odpravijo na kakšno krajšo odpravo, če le ne pretiravajo z izzivanjem svoje sreče. A povsem drugačna bo izkušnja tistih, ki se podajajo na daljše odprave, pri katerih bo treba na poti tudi prenočiti. Večdnevne pohodniške ture prinašajo določene edinstvene izzive, ki jih je pametno predvideti vnaprej – preventiva na tem področju nikoli ni odveč!

Iskanje prenočišča

Ko se znajdemo v škripcih, je še tako razmajan bivak enak hotelu s petimi zvezdicami. Pametno pa je za prenočišče poskrbeti vnaprej, kar je ključna naloga pri načrtovanju odprave. Za vsako noč moramo točno vedeti, kje bomo prenočili, ter se pravočasno prepričati, da je prenočevanje na izbrani lokaciji sploh izvedljivo. Predvsem pri turah, ki vključujejo več nočitev, je težko predvideti, ali bomo uspeli vsak dan opraviti kos poti, ki smo si ga pri načrtovanju odmerili – preudarni hribolazci bodo zato preučili tudi alternativne opcije za nočitev ob predvideni trasi.

Običajno večdnevne pohodniške odprave organiziramo po etapah od enega zatočišča do drugega. Na vsaki točki nas čaka toplo in varno zavetje, poleg tega se lahko tam tudi okrepčamo in si še na druge načine olajšamo svoje pohajkovanje. Nekoliko drugače je, če se pri pohodu odrečemo gostoljubju visokogorskih koč in se zanašamo le na lastne sposobnosti preživetja v naravi – ta izbira je le redko priporočljiva, če že, pa moramo imeti s seboj ustrezno opremo in bogato zalogo znanja in izkušenj.

Dobra oprema opravi polovico dela

Ne pozabimo, da večdnevna odprava že takoj terja dodatno opremo. Prav tako morajo biti tudi običajni kosi prilagojeni na daljši izziv. V poštev pridejo visoki pohodniški čevlji, ki lahko zagotavljajo udobje, stabilnost in varnost na daljših poteh. Oblačila morajo imeti enake lastnosti, seveda pa ne smemo pozabiti na rezervni komplet. Potrebujemo kar nekaj dodatne opreme, pripravljeni moramo biti za vsak pripetljaj. Preventivno pomislimo tudi na možnost, da bomo morali prenočevati na prostem, vnaprej se seveda prilagodimo tudi vsem mogočim vremenskim nevšečnostim. Nujna oprema je kapa, tudi druga zaščita proti soncu pride prav. Najpomembnejši kos opreme pa je v večini primerov velik nahrbtnik – ta lahko z zalogo rezervnih kosov reši marsikatero zagato, seveda pa hrani tudi zajetno količino hrane in pijače.

Ko ne gre vse po planu

Izlet na kakšno nižjo vzpetino se da preživeti tudi v primeru manjših težav, te pa se pri daljših turah le stopnjujejo. Pričakovati je, da se bodo pojavili žulji, hitro pride tudi do odrgnin in drugih bolečin, pojavi se seveda utrujenost … Na te težave ne moremo preprosto pozabiti, ko imamo pred seboj še cel dan hoda ali več, zato je bolje nanje pomisliti pravočasno in se jim že vnaprej izogniti. Svojo vlogo tu seveda odigra kakovostna oprema, predvsem prostoren nahrbtnik s pripomočki, ki olajšajo hojo v primeru manjših težav. Ne pozabimo na osnovni komplet prve pomoči. Nenazadnje pa pomaga tudi to, da si vsake toliko časa morda vzamemo dodaten postanek in naberemo novih moči pred nadaljevanjem poti.

Kaj storiti v primeru večjih težav?

Manjše težave se da preživeti, večje pa lahko na večdnevnih turah pomenijo tudi smrtno nevarnost. Smiselno je že vnaprej skleniti, da bomo odpravo brez pomisleka prekinili, če bi prišlo do takšne situacije. Če nosimo glavo naprodaj, jo bo gora tudi vzela. Mnoge težave sprva ne izgledajo pretirano kritične – morda začne primanjkovati hrane ali pijače, morda se začne prehitro nočiti, seveda pa vedno grozijo tudi nenadne vremenske razmere. Dobro je imeti načrt za takšne primere, da lahko takoj poiščemo najbližje zatočišče in pokličemo na pomoč.