VSEBINA NAHRBTNIKA: poletje VS zima

VSEBINA NAHRBTNIKA: poletje VS zima

Piše: Matija Volontar (alpinist)


Vsebina nahrbtnika se znotraj alpinističnih dejavnosti lahko močno razlikuje. Poleg dejavnosti nam vsebino narekuje tudi osebna preferenca. Članek se osredotoča na splošno vsebino nahrbtnika v različnih alpinističnih dejavnostih.

Najprej začnimo z vsebino nahrbtnika ob običajno najbolj nezahtevni alpinistični dejavnosti – plezanje skalnih smeri v letnih razmerah. Poletje je že samo po sebi bolj prijazno za človeka, kot zima. Temu primerna je tudi velikost in vsebina nahrbtnika. V omenjenih razmerah ima naveza dveh plezalcev običajno en manjši nahrbtnik (npr. do 20 litrov), ki zadostuje za potrebščine obeh plezalcev. Mednje spadajo: pas, plezalke, čelada, vrečka za magnezij, skalna pritrdišča, ostala potrebna plezalna oprema, vrv, oblačila, hrana in pijača ter prva pomoč. Od oblačil sam poleti vzamem poleg prvega sloja, ki je vedno na koži, še drugi sloj, ki predstavlja bolj toplo oblačilo v primeru spremembe vremena ali čakanja na sidrišču, lahko vetrovko in kapo. Potrebno se je zavedati, da je na dostopu nahrbtnik bolj poln kot med plezanjem, saj večino opreme običajno ne uporabljamo.

Plezalca si med seboj razdelita opremo tako, da eden izmed njiju nosi vrv, drugi pa vse ostalo. Eden od načinov je tudi ta, da se plezalca že pri avtu delno opremita in tako razbremenita osebo, ki nosi nahrbtnik. Med plezanjem običajno nahrbtnik nosi drugi v navezi z razlogom, da je prvi hitrejši in med plezanjem porabi manj moči. V kolikor smer od plezalca zahteva plezanje, ki je na meji moči posameznika, se nahrbtnik običajno vleče za seboj s pomožno ali z glavno vrvjo. V primeru večdnevnega plezanja v skali v letnih razmerah se običajno v nahrbtnik doda še oblačila potrebna za preživetje noči (dolge spodnje hlače, srednje debela puhovka, rokavice, debelejše nogavice), bivak vreča in po potrebi še spalna vreča. Seveda ne smemo pozabiti na dodatno hrano in kuhalnik, če imamo s seboj zadosti vode ali dostop do snega.

Plezanje v zimskih razmerah od plezalca zahteva precej več opreme in zato tudi večji nahrbtnik. Običajno plezalca pozimi plezata vsak s svojim nahrbtnikom prostornine od 30 litrov do 45 litrov. Poleg opreme, ki smo jo omenili zgoraj, plezalec za zimsko plezanje potrebuje še dereze, cepina, ledne vijake in lavinsko opremo – po potrebi. Poleg tega je še vsaj pet drugih kosov opreme, ki se uporabljajo pri zimskem alpinizmu, vendar so tako specifični, da jih tukaj ne bomo vseh naštevali (kot npr. snežna sablja). V sklopu oblačil je v zimskih razmerah bolj pestro. Poleg prvega in drugega sloja s seboj vzamem še tanjšo puhovko, debelejšo puhovko, debelejšo vetrovko in tri pare rokavic. Pri več dnevnih zimskih vzponih je potrebno misliti še na bivak vrečo, tanjšo ali debelejšo spalno vrečo ter kuhalnik z ostalimi pripomočki za pripravo jedi.

V nahrbtnik v vseh razmerah sodi tudi naglavna svetilka, kartica nezgodnega zavarovanja, kompas in po potrebi zemljevid področja na katerem se nahajamo v razmerju 1.25000. Kot dober vsestranski nahrbtnik lahko priporočim katerega na tem seznamu. Moj najljubši je Black Diamond Speed 30, ki je ravno prav velik za večdnevni zimski vzpon. Poleg tega pa nudi možnost, da ga med plezanjem, ko je nahrbtnik manj poln, zložimo, da nas ne ovira. Ima precej ozko hrbtišče, kar nam omogoča dobro agilnost med plezanjem. Na zunanjo stran nahrbtnika lahko pritrdimo dereze, kar nam omogoči več prostora v njegovi notranjosti, poleg tega pa lahko z nahrbtnika snamemo tudi kapo, ki je večkrat nepotrebna. Edina stvar, ki bi jo sam spremenil pri predstavljenem nahrbtniku, je teža. Že sam nahrbtnik tehta nekaj več kot kilogram. Mogoče to zveni smešno, vendar pri plezanju v Triglavski steni ta kilogram nesete tisoč metrov visoko in takrat je človeku odveč vsak gram.