Zavarovane plezalne poti

Zavarovane plezalne poti

Za plezanje po zavarovanih plezalnih poteh (ferratah), moramo biti ustrezno opremljeni. Poleg čelade in plezalnega pasu je skoraj obvezen del opreme tudi samovarovalni komplet.


Pri hoji po zavarovalnih plezalnih poteh v primeru padca lahko pride do velikega sunka, ki običajno vrv ali trak za samovarovanje varovanje lahko pretrga. Samovarovalni komlet ima vgrajen zavorni sitem, ki sunek absorbira. Pri daljših vzponih priporočamo uporabo rokavic, saj so dlani močno obremenjene. Za varnost na zavarovanih plezalnih poteh spretnost in kondicija nista dovolj. Nevarnosti, kot so podajoče kamenje, zdrs… so brez varovanja na še tako preprosti plezalni poti lahko usodni.

Naše reakcije so pravilnejše, če vemo, da smo varovani zato je tudi užitek pri plezanju večji. Pri nakupu je treba upoštevati varnostne zahteve, saj imajo različni samovarovalni kompleti različno nosilnost oziroma ob premajhni ali previsoki teži uporabnika rabimo dodatno varovanje. V letu 2017 je sprejet nov standard za samovarovalne komplete, zato morajo vsi samovarovalni kompleti različnih proizvajalcev ustrezati novemu standardu, ki ustreza za uporabnika teže od 40 do 120 kg. Stari standard za samovarovalne komplete je še vedno v uveljavi, tako da ob nakupu je treba prodajalca to vprašati ali pa pogledati na proizvajalčeva navodila.