Že poznate izraz

Že poznate izraz "ADVENTURE RACE"?

Tekst: Barbara Jolić

Če se uradno ime športa »adventure racing« sliši zelo resno, mogoče slovensko poimenovanje »pustolovščina« ali »pustolovsko tekmovanje«bolj spominja na igro Lov na lisico ali Lov za zakladom… Ste imeli v mislih kaj podobnega?

V resnici gre za ultimativni preizkus človeške vzdržljivosti. Tekmovanja potekajo v veliki meri v naravnem okolju, na najrazličnejših terenih, v vseh vremenskih razmerah (razen v primeru naravnih katastrof in povečanega tveganja), dan in noč brez prekinitve, tudi več dni zapored. Tekmovalci za navigacijo uporabljajo izključno zemljevid in kompas. Cilj tekmovanja je bodisi pobrati vse kontrolne točke v čim krajšem možnem času, bodisi zbrati čim večje število kontrolnih točk v določenem časovnem okviru, odvisno od tipa tekmovanja. Trasa tako ni določena, določene so le kontrolne točke, časovne limite in etape – navadno velik delež dolgega tekmovanja predstavlja gorsko kolesarjenje in treking/trail tek. Temu sledijo še veslanje, vrvne tehnike (plezanje, spust po vrvi idr.), jamarstvo, orientacijski tek, mtb – orientacija in druge discipline, ki jih določi organizator.

Ekipe sestavljajo štiri člani, pri tem pa mora biti navadno vsaj en član nasprotnega spola. V praksi to največkrat pomeni ekipo treh moških in ene ženske, ki ves čas skupaj napredujejo in sodelujejo. Če en ekipe odstopi, je celotna ekipa diskvalificirana. Že zgolj prečkanje ciljne črte je tako velika zmaga.

Vsako tekmovanje je svoja zgodba, pustolovščina v najširšem pomenu besede. Poleg izjemne psiho-fizične utrujenosti, pomanjkanja spanja, sodelovanja znotraj ekipe, nepredvidljivih vremenskih razmer in veliko možnosti okvar opreme ali napak pri navigaciji, gre še vedno za tekmovanje med ekipami.

Zame posebno privlačnost tega športa predstavlja dolgotrajno gibanje v naravi, premikanje mej lastne vzdržljivosti in izjemnost človeških sposobnosti ter ekipnega duha. Kljub temu, da gre v osnovi za tekmovanje, je pomoč sočloveku vedno prioriteta. »Fair play« je najboljša opcija za uspeh, doping in kršenje pravil se enostavno ne izplača.

Zgodovina slovenskega adventure racinga sega v leto 2003. Od takrat je do leta 2018 Društvo tabornikov Rod Jezerski zmaj Velenje organiziralo že petnajst tekmovanj Adventure race Slovenije (ARS), dveh kategorij: 30 ur in 50 ur. Poleg ARS je bilo organizirano tudi veliko t.i. mestnih avantur ter Yogsi pustolovščina v organizaciji skupine Pustolovec Rajd.


Slovenski pustolovci se redno udeležujemo tekmovanj na Hrvaškem, v večini gre za krajše pustolovščine trajanja okrog 8 ur. V preteklosti so tudi Hrvati prirejali daljše in zahtevnejše preizkušnje, v letošnjem septembru pa so zelo uspešno organizirali Adventure race Croatia (ARC), kot demonstracijsko tekmo, ki se poteguje za svoje mesto v svetovni seriji adventure race tekmovanj (ARWS). V časovni limiti 72ur je v cilj uspešno prispelo 18 od 20 ekip iz enajstih držav, tudi štiri slovenske ekipe, od katerih dve sta dosegli drugo in tretje mesto.

Adventure racing je relativno mlad šport, ki se je začel razvijati na Novi Zelandiji. Dejstvo, da ravno od tu izhaja trenutno najboljša AR ekipa na svetu, tako ni presenečenje. Nekdaj poimenovani Seagate, sedaj Avaya, so naziv svetovnega prvaka dosegli že peto leto zapored, nazadnje v letošnjem novembru.