ŽIVLJENJE V HRIBIH: 5 nenapisanih pravil obnašanja

ŽIVLJENJE V HRIBIH: 5 nenapisanih pravil obnašanja

Tekst: Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog

Za ohranjanje narave in pravega pohodniškega vzdušja lahko veliko naredimo sami. Spodaj je nekaj splošno sprejetih, a nenapisanih pravil pri obnašanju v gorah, ki smo jih zbrali na enem mestu.

V hribih se pozdravlja

"Živjo!" "Živjo, koliko je še do vrha...?" Tega ne doživite ob sprehodu na Šmarno goro nad Ljubljano in podobnimi grički, je pa stalnica v visokogorju. Z lepim pozdravom se ustvari prijetno vzdušje in zavest, da smo v gorah vsi enaki.

Smeti odnesi s seboj v dolino

Onesnaževanje je lahko mnogih oblik, vse od fizičnih smeti ali pa glasne glasbe. Splošno sprejeto med hribolazci je, da se prinešeno embalažo odnese nazaj v dolino in vrže v za to primerne zabojnike. Ne le zaradi pravil nacionalnih parkov temveč predvsem zaradi ohranjanja narave. Nič ne koristi, če kakšno embalažo skrijemo pod kamen ali skalo. Tam bo ostala še mnoga leta. Vedeti je tudi treba, da smo v hribih hribolazci obiskovalci, tamkajšnji pravi prebivalci pa so živali. Glasno vpitje je rezervirano za ostale bolj ekstremne situacije, glasba iz zvočnikov pa moti mir in užitek po katerega se večina ljudi odpravi v gore.

Ne proži kamenja

Verjetno ste že doživeli, da se stiskate k steni, zgoraj pa hodi skupina nepazljivih turistov. Proženje kamenja je nevarno početje, ki ga je potrebno kontrolirati. Kolikor se le da, je treba hoditi previdno in se proženju kamenja izogniti. Če pa se vseeno zgodi, pa jasno in glasno nevarnost sporočimo pohodnikom pod nami.

Primerna oprema

Za hojo v gore je potrebno biti primerno pripravljen. S tem je mišljena tako fizična pripravljenost, kot tudi oprema. Vedno prej preverimo vremensko napoved ter razmere v gorah in se temu primerno odločimo za turo. Vedno imejmo s seboj dovolj vode, primerno obutev in kakšen kos tople obleke, tudi če je vzpon poleti. Razmere v gorah se hitro spreminjajo in nanje moramo biti pripravljeni.

Srečevanje na izpostavljenih mestih

Dostikrat se zgodi, da hodimo po zelo ozki in izpostavljeni poti, nasproti pa nam pride skupina ljudi. Vljudno in pravilno je, da se vsi gorniki potrudijo, da najdejo varen kraj za srečanje in umik. Tudi če to pomeni nekaj korakov nazaj ali v stran. Varnost naj bo na prvem mestu.

Srečno!