Filter

ZADNJI KOSI - Pohodne in smučarske palice

Za večjo stabilnost pri aktivnostih v naravi poskrbijo kvalitetno izdelane in vzdržljive palice. V zimskem času pri smučanju ne smejo manjkati smučarske palice, medtem ko nam pri osvajanju gora čez vse leto pridejo prav pohodne palice. Pri nak...
Odkrij več informacij

Za večjo stabilnost pri aktivnostih v naravi poskrbijo kvalitetno izdelane in vzdržljive palice. V zimskem času pri smučanju ne smejo manjkati smučarske palice, medtem ko nam pri osvajanju gora čez vse leto pridejo prav pohodne palice.

Pri nakupu moramo biti pozorni na težo, material in zasnovo palic, obenem pa upoštevati tudi našo telesno višino, ki je ključna za izbiro prave dolžine.

Ste tik pred nakupom novih smučarskih ali pohodnih palic? Ne spreglejte nepogrešljivih informacij, ki smo jih zbrali za vas in si olajšajte izbiro.

Pohodne palice

Nujna pohodniška oprema - da ali ne?

Čeprav drži, da na zgornje vprašanje ni enotnega odgovora, saj nanj vplivajo različni dejavniki - od terena, ki ga osvajamo, do naše telesne pripravljenosti - pa zagotovo velja, da bi kvalitetne pohodne palice koristile prav vsakemu pohodniku.

Hoja s pohodnimi palicami ima namreč kar nekaj prednosti:

Poveča stabilnost na različnih terenih
Razbremeni kolena in gležnje pri hoji navzdol
Zmanjša nevarnost padca in prepreči zdrse
Pomaga, da v hojo vključimo še roke in pri tem razbremenimo noge
Poveča ravnotežje, kar je še posebej pomembno, če nosimo težji pohodniški nahrbtnik

Dolžina pohodnih palic

Za izbiro idealne dolžine pohodnih palic je najbolj pomembno, da pri tem upoštevamo našo telesno višino. Prav ta bo namreč narekovala, katere palice so prave za nas. Višina palice bo ravno pravšnja takrat, ko nam bo lepo sedla v roke v naravno stoječem položaju, pri čemer je pomembno, da roke držimo ob telesu s komolci, ukrivljenimi pod kotom 90°. To je položaj, v katerem nam bodo palice v največjo pomoč, in hkrati zagotavlja udobno uporabo pri osvajanju strmin.

Na tem mestu je treba povedati, da je dolžina palice odvisna tudi od terena, po katerem hodimo. Pri vzponih se glede na naklon in strmino dolžina palic lahko skrajša za 5-10 centimetrov, medtem ko se dolžina pri spustih lahko za 5-10 centimetrov podaljša.

Svetujemo, da ste pri prvih nekaj uporabah pohodnih palic pozorni na dolžino, ki vam najbolj ustreza. Prilagajajte jo toliko časa, da bodo palice čim bolj udobne za uporabo ter vam karseda dobro služile.

Vrste pohodnih palic

Za najbolj vsestranske in tudi najbolj priljubljene veljajo zložljive pohodne palice. Imenujemo jih lahko tudi večdelne pohodne palice, na trgu pa največkrat najdemo dvodelne ali tridelne teleskopske palice.

Za izbiro prave dolžine odčitamo oznake, ki povedo, katera je minimalna in katera maksimalna dolžina palic. Če za primer vzamemo palice z napisom 90-130, te nudijo možnost dolžine med 90 in 130 centimetri, medtem ko so palice z oznako 37-125 bolj kompaktne, saj je njihova minimalna dolžina 37, maksimalna pa 125 centimetrov.

Če bomo pohodne palice potrebovali za vzpone, ki na določenih terenih ne zahtevajo njihove uporabe, je smiselno izbrati palice z manjšo osnovno dolžino. Te bodo namreč zasedle manj prostora v našem pohodniškem nahrbtniku in povečini pomenijo tudi manjšo težo, ki jo bomo morali prenašati s seboj.

Materiali pohodnih palic

Zaradi same vloge pohodnih palic je nujno, da so te izdelane iz trpežnega in vzdržljivega materiala ter so hkrati lahke in kompaktne.

Ročaj je največkrat anatomsko oblikovan in izdelan iz udobne EVA pene, ki omogoča lažji oprijem in preprečuje, da bi nam palice zdrsnile iz rok. EVA pena se ponaša tudi z visoko sposobnostjo absorpcije, kar je izredno praktično poleti, ko se pri večjih naporih potimo v roke.
Pri določenih modelih najdemo tudi gumijaste ročaje, ki so najprimernejši pozimi, saj guma preprečuje zdrse in roke zaščiti pred mrazom ter ročaje iz plute, ki se najbolj prilagodijo roki.

Zapestni trakovi oziroma paščki, ki so pritrjeni direktno na ročaj, so lahko anatomsko oblikovani in podloženi. Izdelani so iz kombinacije različnih materialov, običajno iz trpežnega blaga in pene. Služijo za boljšo stabilnost palic ter delujejo kot varovalo, da palic ne izgubimo.

Cev pohodnih palic je običajno izdelana iz lahkega aluminija, ki se poleg nizke teže ponaša tudi z izjemno robustnostjo in zato spada med najpogostejšo izbiro vrhunskih znamk, ki izdelujejo pohodne palice.
Pri določenih modelih najdemo tudi nekoliko dražji karbon, ki je v primerjavi z aluminijem še nekoliko lažji.
Na izbiro med njima bo najbolj vplivala cena, ki smo jo pripravljeni odšteti za nakup (cenejša izbira je aluminij), prav tako pa teža (lažji je karbon) in vzdržljivost palic (aluminij se pod večjim pritiskom upogne, karbon pa poči).

Krpljice na koncu cevi preprečujejo, da bi se palica pogreznila v teren (blato, sneg, ...). Običajno so izdelane iz robustne plastike ali drugih materialov, glede na izbran model pohodnih palic pa pri nakupu lahko prejmemo 1, ali pa celo 2 ali 3 različne velikosti, ki jih enostavno zamenjamo glede na našo aktivnost.
V splošnem velja, da manjše krpljice (premera okoli 35 mm) uporabljamo pri manj zahtevnih terenih, srednje krpljice (premera okoli 50 mm) pridejo prav pri lažjih vzponih, večje krpljice (premera okoli 85 mm) pa na zahtevnih terenih pozimi in pri težjih pogojih.

Za večjo robustnost skrbi tudi konica pohodnih palic. Ta je v večini primerov izdelana iz trpežnega karbida, ki dobro kljubuje skalnatim in ledenim predelom. Na manj zahtevnih površinah čeznjo lahko namestimo zaščito iz gume.

Dodatki in pribor

Ob redni uporabi se najhitreje obrabijo krpljice in konice pohodnih palic. V redni prodaji zato lahko najdemo univerzalne rezervne dele, ki jih lahko namestimo na palice različnih proizvajalcev, ali pa se odločimo za originalne rezervne dele določene znamke.

Na izbiro imamo tudi nakup srednjega segmenta pohodne palice, ki ga v večini primerov lahko namestimo na osnovo palic različnih proizvajalcev.

Smučarske palice

Smučarske ali turne palice so nepogrešljive pozimi in nas spremljajo ob različnih aktivnostih: klasičnem in turnem smučanju, nordijski hoji in trekingu.

Dolžina smučarskih palic

Smučarske palice so za razliko od pohodnih lahko tudi enodelne. Izbira prave dolžine pri slednjih zato zahteva posebno natančnost, saj palice kasneje ne bomo mogli več prilagajati.

Za enostaven izračun upoštevajte, da naj bi bila dolžina palice približno 50 centimetrov krajša od telesne višine. Če za primer vzamemo telesno višino 170 centimetrov, si bomo pri nakupu ogledovali smučarske palice dolžine 120 centimetrov.

Svetujemo, da pri nakupu preizkusite različne smučarske palice in izberete tiste, ki vam nudijo največ udobja.

Materiali za smučarske palice

Pri izbiri materiala kvalitetnih smučarskih palic je pomembno, da je le-ta trpežen in vzdržljiv ter bo preživel tudi kak udarec ali padec.

Pri materialu ročaja lahko izbiramo med EVA peno, gumo in pluto (ki smo jih našteli že pri materialih pohodnih palic). Pri smučarskih palicah določeni modeli nudijo podaljšan ročaj iz trše pene, ki je posebno praktičen, saj omogoča podprijem.

Prilagodljiv in podložen pašček je kombinacija različnih materialov: blaga, pene …

Cev smučarskih palic je lahko izdelana iz 100-odstotnega karbona, ki je lažji, a dražji, ali pa aluminija, ki je malenkost težji, a cenovno dostopnejši.

Krpljice iz robustne plastike ali drugih materialov so običajno večjega premera, da nam dobro služijo v snegu in ledu. Ponavadi jih na palico pričvrstimo z navojem.

Konica je iz karbida in jo ob redni uporabi lahko tudi menjamo.


V kombinaciji s kvalitetnimi enodelnimi smučarskimi palicami znamke Ski Trab vas vabimo, da pokukate tudi med ostalo smučarsko in turno opremo. Če so vam ljubše večdelne zložljive palice, nudimo nakup vrhunskih znamk CAMP, Outdoor Expert, Black Diamond in LEKI.

Da vam bo pri vzponih čez vse leto toplo, ne spreglejte tudi pestre ponudbe outdoor oblačil CAMP, Ferrino, Karibu, La Sportiva ter ostalih vrhunskih blagovnih znamk. Verjamemo pa, da bi vam za shranjevanje palic prav prišel tudi kvaliteten pohodniški nahrbtnik.

Upamo, da smo vam z uporabnimi informacijami in nasveti pomagali do lažje izbire pohodnih in smučarskih palic. Če pa se vam pri nakupu porodi še kakšno dodatno vprašanje, pa nanj poiščite odgovor pri naših strokovnih sodelavcih, ki vam bodo z veseljem pomagali.


ZADNJI KOSI Prikaži manj

7 elementov

Nastavi padajočo smer
 1. Zadnji kos
  -30%
  1 barva
  Palice zložljive
  Black diamond

  DISTANCE FLZ p21

  Akcijska cena 90,99 € Redna cena 129,99 €
  Ni na zalogi
 2. Zadnji kos
  -50%
  1 barva
  Pribor za zložljive palice
  Outdoor expert

  ČEP ASPHALT PAD (kos)

  Akcijska cena 1,74 € Redna cena 3,49 €
  Ni na zalogi

7 elementov

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.