Filter

Dereze in pribor

Poleg obvezne zimske opreme, kot so topla zaščitna oblačila in primerna obutev, se v gore pozimi nikakor ne smemo odpraviti brez derez. Z njimi si namreč zagotovimo varnejši vzpon, stabiliziramo naš korak in se zaščitimo pred morebitni poško...
Odkrij več informacij

Poleg obvezne zimske opreme, kot so topla zaščitna oblačila in primerna obutev, se v gore pozimi nikakor ne smemo odpraviti brez derez. Z njimi si namreč zagotovimo varnejši vzpon, stabiliziramo naš korak in se zaščitimo pred morebitni poškodbami in zdrsi.

V poplavi ponudbe različnih vrst derez je včasih težko izbrati prave zase. Bi raje izbrali gorniške ali plezalne dereze? Bi vam bolje služile univerzalne dereze ali vam popolnoma zadoščajo mali modeli? Kaj pa različni materiali? Brez skrbi! Berite dalje, da izveste, na kaj morate biti pozorni, preden se odločite za nakup.

Kako izbrati pravi material?

Največkrat imamo na izbiro lažje aluminijaste dereze ter težje modele iz nerjavečega jekla.

Pri prvih govorimo o večjem udobju, saj so modeli iz aluminija izredno lahki in nam ne predstavljajo dodatne teže pri hoji navzgor. Primerne so za lažje vzpone, v njihov prid pa govorita tudi enostavna uporaba in preprosto pritrjevanje. Tovrstne dereze so tudi prijaznejše denarnici in so prava izbira za vse, ki dereze uporabljajo zgolj občasno. Slaba plat derez iz aluminija je krajša življenjska doba in večja občutljivost za udarce in poškodbe.

Za redno uporabo in zahtevnejše vzpone so bolj primerne dereze iz nerjavečega jekla. Ker gre za izredno trpežen material, se sledi uporabe na derezah kasneje opazijo, hkrati pa so ti modeli bolj odporni na udarce in poškodbe. Dobro kljubujejo tudi hudim zimskim razmeram in se odlično odrežejo pri osvajanju ledenih pobočij. Čeprav bomo zanje odšteli nekoliko več, pa moramo vedeti, da jih bomo lahko še dolgo s pridom uporabljali.

Avtomatske, pol avtomatske ali klasične dereze?

Z vidika pritrjevanja dereze lahko izbiramo med 3 različnimi načini. Na našo odločitev najbolj vplivajo gorniški čevlji ali pancerji, s katerimi jih bomo uporabljali.

Klasične dereze pritrdimo s paščki, ki so največkrat izdelani iz dokaj trpežnega poliamidnega materiala. Običajno se dobro prilegajo različnim modelom čevljev, njihova slabost pa se kaže v slabši stabilnosti.

Najbolj vsestranski so polavtomatski tipi derez. Prednost tovrstnih modelov je v enostavni uporabi, kjer za lahko namestitev poskrbi klip v zadnjem delu dereze. Sprednji del se kot pri klasičnih derezah na čevelj fiksira s paščki. Tovrstna dereza nam omogoči stabilen korak in ščiti pred zdrsi, hkrati pa se dobro prilega večini čevljev. Uporabljamo jo za srednje težke vzpone.

Avtomatske dereze veljajo za bolj robustne in se največkrat uporabljajo za težke vzpone, na primer za ledeno plezanje. Fiksiramo jih s klipom v zadnjem ter žico v sprednjem delu in s tem dosežemo zelo dobro stabilnost pete.

Različne vrste derez - katere izbrati?

Glede na namembnost in vrsto aktivnosti, ki jih bomo izvajali, je smiselno, da izberemo temu prilagojene dereze. Izbiramo lahko med gorniškimi ali pohodniškimi derezami, plezalnimi derezami, na voljo so nam dereze za turno smučanje in deskanje, pa tudi univerzalne in male dereze.

Po gorniških oziroma pohodniških derezah bomo posegli, če osvajamo težje smeri. Imajo 12 zob in se zato odlično oprimejo tudi ledene podlage in tršega snega. Nudijo dobro stabilnost nog in dobro preprečujejo zdrse.

Plezalne dereze so primerne za najzahtevnejše outdoorovce, ki jim plezanje po ledenih slapovih in težkih terenih ni tuje. Modeli običajno združujejo vertikalno in horizontalno obliko in 12 zob za dodatno stabilnost.

Dereze, ki so prilagojene za uporabo s smučarskimi ali deskarskimi čevlji, se ponašajo z lahkim sistemom zapenjanja in se običajno prilegajo vsem tipom čevljev.

Za najbolj vsestranske veljajo univerzalne dereze, ki jih lahko uporabljamo pri različnih outdoor aktivnostih. Prav pridejo pri alpinizmu in plezanju, a moramo pri izbiri takih derez upoštevati, da niso primerne za težke vzpone.
Male oziroma mini dereze so hitra in učinkovita rešitev, če se namesto na visoke vršace raje podamo na sosednji hrib, kjer je teren položnejši in nas na njem ne pričakajo hude zimske razmere.

Pribor za dereze

Za praktično uporabo in lažje shranjevanje si lahko ob nakupu derez privoščimo tudi dodatni pribor.
Sem spadajo torbice za shranjevanje iz poliamida, ki dobro zaščitijo dereze ter zaradi zračne mrežice omogočajo hitrejše in lažje sušenje.
Privoščimo si lahko tudi zaščitno gumo za dereze, v kolikor je naš izbrani model ne vsebuje že v osnovi. Gumijasti čepi še dodatno ščitijo zobe in poskrbijo za lažje prenašanje v našem pohodniškem nahrbtniku.

Upamo, da smo vam s praktičnimi informacijami pomagali do lažje izbire pravih derez. Vabimo vas, da pobrskate med pestro izbiro, v kateri boste našli modele Black Diamond, Camp, Cassin in ostalih vodilnih znamk outdoor opreme.

V kolikor pa se vam pri izbiri porodi še kakšno dodatno vprašanje, pa se kadarkoli obrnite na naše strokovno osebje, ki vam bo na podlagi osebnih izkušenj z veseljem pomagalo iz zagate.

Prikaži manj

1 element

Nastavi padajočo smer

1 element

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.