5 pozitivnih učinkov gorskega teka (ali teka v naravi)

5 pozitivnih učinkov gorskega teka (ali teka v naravi)

Tekst: Ana Vehovar

Pomlad je tukaj in čas je za tek! Vse več tekačev se namesto na mestne ulice odpravi na gozdne, travnate in gorske terene. Vzponi, spusti, skok čez kamne, korenine, potok, veter v laseh, sonce na obrazu, ptice nad nami, občutek svobode… Vse to je čar gorskega teka ali teka v naravi! Prinaša pa tudi številne druge pozitivne učinke.

Kakšne pozitivne učinke prinaša gorski tek ali tek v naravi?

 1.      Postanete srečnejši in bolj sproščeni

Tek po gozdu, gorah ali podeželju omogoča “hitro” raziskovanje okolice in stik z naravo. Raziskave športnih psihologov so pokazale, da tekači v zeleni okolici tečejo bolje kot v urbanem okolju. Aktivnost v naravi pa vpliva tudi na psihičo zdravje: zdravi depresijo, zmanjšuje strese, spodbudi izločanje endorfinov ter odganja negativne misli in skrbi, zato ste po takšnem teku srečnejši! Prav tako tek v naravi ni nikoli dolgočasen in enak. Tudi če tečete po enaki stezi, bo ta vsak dan, v vsakem mesecu in v vsakem vremenu drugačna.

 2.      Postanete bolj vzdržljivi

Pri teku po ravnini ali cesti ves čas ponavljate iste gibe in nenehno pritiskate na enake mišice. Na razgibanem terenu čez “drn in strm”, kjer se podlaga ves čas spreminja, je vsak korak malce drugačen in uporabljate različne skupine mišic. Izboljšajo se tudi vaše motorične sposobnosti, ravnotežje, gibljivost, okrepite pa tudi imunski sistem.

 3.      Končno ste zares prisotni tukaj in zdaj

Pri teku po nezahtevni površini ali cesti niste zares pozorni na vsak korak. Pri gorskem teku pa je potrebna pozornost na vsak naslednji korak, ko skačete po kamnih, čez korenine, pazite na spolzka tla ali nevarne terene. V takšnem stanju težko razmišljate o službi in obveznostih, zato je to odličen način za “odklop” in sprostitev.

 4.      Svež zrak vas poživi in napolni z energijo

Tek po mestu ter tek v naravi se razlikujeta tudi v tem, s čim si polnite pljuča. Če tečete ob prometnih cestah in vdihavate onesnažen zrak, si delate medvedjo uslugo, saj povečate možnosti za težave z zdravjem. Medtem ko zrak v hribih ali gozdovih vpliva blagodejno na zdravje (da ne omenjamo vonja po smrekah ali borovcih). Čeprav nima vsak tekač vedno možnosti, da teče po neokrnjeni naravi in hribih, se lahko odpravite vsaj v park ali na najbližji grič. Pljuča vam bodo hvaležna.

 5.      Tudi v službi boste bolj produktivni

Po teku v naravi se poveča tudi sposobnost učenja, produktivnost in ustvarjalnost. Že ena ura preživeta v naravi izboljša spomin ter pozornost za približno 20 odstotkov. Tako vaša fizična kot osebna moč se bosta okrepili, kar vam bo pomagalo pri izzivih v vsakdanjem življenju.

Potrebujete le nekaj volje, malce časa in vam na kožo pisan tekaški čevelj!