Smučarske čelade

Smučarska čelada je na prvem mestu, ko govorimo o varnih spustih po belih strminah in brezskrbnih zimskih radostih. Funkcija kvalitetne smučarske čelade je v prvi vrsti zaščita glave, a hkrati skrbi tudi za toplotno izolacijo ter zaščito pred...
Odkrij več informacij

Smučarska čelada je na prvem mestu, ko govorimo o varnih spustih po belih strminah in brezskrbnih zimskih radostih. Funkcija kvalitetne smučarske čelade je v prvi vrsti zaščita glave, a hkrati skrbi tudi za toplotno izolacijo ter zaščito pred zunanjimi vplivi, na primer vetrom.

Da bo izbira prave smučarske čelade lažja, smo za vas zbrali vse pomembne informacije o materialih, oblikah in dodatkih, med katerimi lahko izberete. Vas zanima? Berite dalje.

Kateri material izbrati?

Bistvo varne smučarske čelade je v dobri zasnovi, pri čemer izbira pravega materiala igra odločilno vlogo. Le v tem primeru bo čelada uspešno absorbirala udarce in nas zaščitila pred poškodbami glave.

Zunanjost smučarske čelade ali lupina je narejena iz trpežnih materialov, kot sta ABS-plastika in polikarbonat, v notranjosti pa najpogosteje najdemo brizgano plastiko EPS ali polistiren.
Pomembno je, da je predvsem notranjost čelade dobro zračna in hitro sušeča , da se ob večjih naporih in potenju ne prehladimo.

Kaj pa velikost smučarske čelade?

Prve meritve, ki nam bodo pomagale pri izbiri prave velikosti smučarske čelade, lahko opravimo kar doma. Z merilnim trakom izmerimo obseg glave nad linijo ušes in obrvi.

Večina čelad je prilagodljivih in zato primernih za več različnih obsegov. Obsegi so zapisani v različnih oblikah: čelada z oznako 54-56 je primerna za obsege glave od 54 do 56 centimetrov; čelada z oznako 54-58 pa za obsege med 54 in 58 centimetrov.

Ko čeladno pomerjamo, je izredno pomembno, da pri tem upoštevamo:

  • Udobje
  • Oprijem glave
  • Ohlapnost oziroma tiščanje

Čelada se mora naši glavi lepo prilegati in se je popolnoma oprijeti, a pri tem ne sme biti ne pretesna in ne preohlapna. Svetujemo, da pri pomerjanju nekajkrat stresete z glavo in preverite, kakšen je občutek pri nošenju. Če vas čelada že takoj moti, nadaljujte z iskanjem.

Za dobro prileganje je zaslužen tudi nastavljiv trak, s katerim čelado pritrdimo pod brado. Ti v večini omogočajo pripenjanje s klipom ali magnetom.

Pomembno pa je tudi, da čelado preizkusimo v kombinaciji s smučarskimi očali (če ne izberemo čelade z vgrajenim vizirjem), saj bodo ta prav tako vplivala na samo prileganje.

Prezračevanje

Dobro prezračevanje smučarske čelade je izjemnega pomena in priča o njeni kvaliteti. Izbiramo lahko med več stopenjskimi zračnimi sistemi (na primer 3 ali 4-stopenjski prezračevalni sistem), ali pa odločimo za napredne prezračevalne sisteme (na primer smart venting).

Dobro zasnovano prezračevanje nas varuje pred vremenskimi vplivi in nam omogoča udobno nošenje.

Dodatki na smučarski čeladi

Poleg osnovnega dela smučarske čelade - lupine, imajo najnovejši modeli na voljo tudi kopico dodatkov, ki smučarju ali deskarju omogočajo uporabo naprednih funkcij.

Če smučarskih očal ne želimo uporabljati posebej, je za nas najbolj primerna smučarska čelada z vizirjem. Ta je običajno tudi snemljiv in omogoča dobro zaščito oči pred UV žarki. Na voljo so različne zatemnjenosti vizirja, med najbolj vsestranske pa spadajo kategorije 2-4.

Če se med spusti po smučinah radi prepustimo ritmom glasbe, lahko izberemo smučarsko čelado z vgrajenimi zvočniki, mikrofonom in sistemom Bluetooth.

Na voljo so nam tudi čelade s snemljivimi ušesniki in notranjo mrežico, ki je primerna za pranje.

Življenjska doba smučarske čelade

Življenjska doba smučarske čelade se giblje med 4 in 5 let, v kolikor se v tem času nikoli ne ponesrečimo. Če pa nas čelada zaščiti pred padcem, pa za nadaljnjo uporabo ni več primerna - pa če pri tem poči oziroma se razbije ali ne.

Poleg primerne smučarske čelade pa je osvajanje belih strmin nepopolno brez kvalitetnih smučarskih očal, smuči in smučarskih palic ter primernih zimskih oblačil in obutve.

Upamo, da smo vas opremili z vsemi potrebnimi informacijami za preudaren nakup smučarske čelade. V naši ponudbi vas čakajo kvalitetne ženske in moške smučarske čelade, na izbiro pa je tudi marsikatera otroška smučarska čelada.

Če pa se vam pojavi še kakšno dodatno vprašanje, pa ne odlašajte in za rokav pocukajte katerega od naših strokovnih svetovalcev, ki vam bodo pri tem z veseljem pomagali.

Prikaži manj

2 elementov

Nastavi padajočo smer

2 elementov

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.