Cepini in pribor

Pozimi se na nepredvidljive razmere v gorah pripravimo tako s toplimi oblačili in primerno gorniško obutvijo, kot tudi dodatno zaščitno outdoor opremo. Med obvezne kose, ki so zares nepogrešljivi predvsem na zasneženih in ledenih strminah, sodi...
Odkrij več informacij

Pozimi se na nepredvidljive razmere v gorah pripravimo tako s toplimi oblačili in primerno gorniško obutvijo, kot tudi dodatno zaščitno outdoor opremo. Med obvezne kose, ki so zares nepogrešljivi predvsem na zasneženih in ledenih strminah, sodijo cepini.

Ti se med seboj precej razlikujejo, zato je včasih težko izbrati pravega zase. Bi raje kupili popolnoma raven ali usločen cepin? Bi se raje odločili za lažji aluminijast material ali bolj robustno jeklo? Kaj pa namembnost? Za vas smo zbrali vse pomembne informacije, ki vam bodo olajšale pot do izbire pravega cepina!

Kateri tip cepina izbrati?

Cepine ločimo v 3 glavne skupine, ki se med seboj ločijo po usločenosti ratišča. Poznamo ravne gorniške cepine, različico z rahlo ukrivljenim ratiščem in pa tudi močno ukrivljene alpinistične cepine. Kakšna je razlika med njimi?

Ravni gorniški cepini se ponašajo z ravnim ratiščem, ki je primerno za lažje ture in bolj položen teren. Uporabljamo jih pri zimskem pohodništvu, prav pa pridejo tudi pri hoji na ledenikih. Idealna dolžina tovrstnega cepina je okoli 100 centimetrov manj od naše telesne višine.

Rahlo ukrivljeni gorniški cepini imajo rahlo usločeno ratišče, zaradi svoje oblike pa veljajo za najbolj vsestranske med vsemi tipi cepinov. Uporabljamo jih pri osvajanju ledenih in zasneženih pobočij, kjer se odlično odrežejo tudi pri večjih naklonih. Prav pridejo tudi pri kombiniranih smereh, kjer se razmere na poti spreminjajo. Za izbiro prave velikosti izberemo cepine, ki so od 110 do 120 centimetrov krajši od naše telesne višine.

Močno ukrivljeni alpinistični cepini imajo močno usločeno ratišče, ki je posebej prilagojeno za hude zimske in poledenele razmere. Primerni so za težje alpinistične ture na strmih pobočjih in se dobro kosajo z nakloni tudi nad 60°. Pri osvajanju tovrstnih pobočij se priporoča uporaba dveh kratkih in močno ukrivljenih cepinov.

Aluminij ali nerjaveče jeklo?

V poplavi današnje ponudbe največkrat zasledimo aluminijaste cepine ter cepine iz nerjavečega jekla. Medtem ko ima vsak od navedenih materialov svoje prednosti in slabosti, pa bo najboljši pokazatelj v pravo smer predvsem namen uporabe.

Če bomo cepin uporabljali na manj zahtevnih turah, kjer zima ne pokaže (vseh) zob, so za nas najverjetneje primernejši aluminijasti cepini. Njihova največja prednost je njihova teža, saj so izjemno lahki in enostavni za shranjevanje. Za njih po drugi strani velja, da slabo kljubujejo trdemu snegu, pri katerem je aluminij praktično neuporaben. Prav zato je najpomembneje, da pred nakupom dobro premislimo o razmerah, v katerih bomo uporabljali cepin.

Če imamo oči uprte v osvajanje visokogorij, ki v zimskem času zahtevajo še dodatno previdnost, je uporaba cepina iz nerjavečega jekla nujna. Ta trpežen in robusten material nudi dodatno varnost na snegu in ledu. Resda je njihova teža večja, kot pri aluminijastih cepinih, vendar z uporabo jeklene različice lažje prodremo v led in trši sneg. Dodatna prednost večine cepinov iz nerjavečega jekla je tudi možnost menjave konice, ko se ta obrabi.

Cepin smo izbrali - kaj pa pribor?

Med najpogostejše dodatke, ki pridejo prav pri uporabi cepina, spadajo varovalni paščki in zaščitna varovala. Varovalne paščke z vponkami enostavno namestimo na ratišče cepina. Služijo kot dodatna zaščita in poskrbijo, da cepina ne izgubimo oziroma nam ne pade iz rok. Dobrodošli so tudi pri osvajanju težjih in zahtevnejših smeri, kjer nase prevzamejo del sile in nam omogočajo lažji vzpon.

Za dodatno zaščito ostrih delov cepina se priporoča uporaba zaščitnih varoval iz umetne mase. Običajno lahko izbiramo med gumijastimi in silikonskimi varovali. Ta hitro in enostavno namestimo na okel ali špico ratišča cepina in s tem preprečimo krhanje ali poškodbe ter hkrati omogočimo varno shranjevanje, ko cepina ne potrebujemo.

Tako, zdaj ste nared! Pobrskajte med vrhunskimi modeli cepinov Black Diamond, Grivel, Cassin, Camp in ostalih priznanih blagovnih znamk in poiščite tistega pravega zase.
Z novimi svežimi informacijami bo prava izbira zagotovo mala malica! Če pa se vam pri iskanju pojavi še kakšno dodatno vprašanje, pa se obrnite na naše strokovne sodelavce, ki vam bodo pri tem z veseljem pomagali!

Prikaži manj

28 elementov

Nastavi padajočo smer

28 elementov

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.