Smučarska očala

Uživanje na zasneženih strminah je praktično nemogoče, če nas pri tem ne spremljajo kvalitetna smučarska očala. Ta varujejo naše oči pred različnimi vremenskimi vplivi: vetrom, mrazom in sončno svetlobo, hkrati pa izbira pravih smučarskih...
Odkrij več informacij

Uživanje na zasneženih strminah je praktično nemogoče, če nas pri tem ne spremljajo kvalitetna smučarska očala. Ta varujejo naše oči pred različnimi vremenskimi vplivi: vetrom, mrazom in sončno svetlobo, hkrati pa izbira pravih smučarskih očal tudi poveča vidljivost in nam omogoči, da brezskrbno uživamo v pobeljeni naravi.

Ponudbe smučarskih očal na tržišču ne manjka, zato se človek hitro izgubi med različnimi oblikami, stekli in tehnologijami, ki jih ponujajo vodilne športne znamke. Je pomembno, da smučarska očala nudijo UVA in UVB sončno zaščito? So boljša klasična ali polarizirana stekla? Kaj pa ukrivljenost stekel?

Da izbira pravega modela smučarskih očal ne bo več uganka, smo za vas zbrali vse pomembne informacije, ki jih nujno preberite, preden se odločite za nakup.

STEKLA - najpomembnejši del kvalitetnih smučarskih očal

Da nam bodo smučarska očala dolgo in dobro služila, je najpomembneje, da izberemo očala s kvalitetnimi stekli. S tem bomo v prvi vrsti zaščitili svoj vid, saj je s pravo izbiro pogojena dobra UV zaščita. Velikokrat namreč pozabljamo, da smo v visokogorjih bližje soncu kot v dolini, kar pomeni, da je moč škodljivih sončnih žarkov še večja. Hkrati nam prava stekla omogočajo široko vidno polje in jasen pogled ter preprečijo neželene zaplete, kot je na primer rosenje stekel.

Oblika stekel

Pri smučarskih očalih najdemo stekla dveh tipov, in sicer sferična in cilindrična stekla, pri čemer prednjačijo prva. Glavna razlika med njima, na podlagi katere se boste lažje odločili za nakup pravih smučarskih očal, je širina vidnega polja.

Sferična stekla se ponašajo s širokim vidnim poljem in so ukrivljena tako po dolžini kot po širini. V ponudbi običajno najdemo dvojna sferična stekla za še boljšo ostrino vida in globinsko predstavo.

Cilindrična stekla so ukrivljena le vodoravno, zato je pri njih zmanjšano vidno polje, hkrati pa do očesa lahko prepuščajo več bleščav. So nekoliko slabša, a cenovno bolj dostopna izbira.


UV zaščita očal

Pri izbiri primerne UV zaščite preverite oznake na očalih. Smučarska očala so običajno opremljena z napisom 100 % UV zaščita, kar vključuje tako zaščito pred UVA kot tudi pred UVB žarki. UVA žarki so dolgi sončni žarki, ki dosežejo zemljo pri vseh vremenskih pogojih, zato je uporaba smučarskih očal s kvalitetnimi stekla nujna tudi pri oblačnem in slabem vremenu. UVB žarki so krajši sončni žarki, ki so še posebej škodljivi prav v visokogorjih, kjer pri zahtevnejših vremenskih razmerah (mraz, veter in močno bleščanje snega) lahko povzročijo vnetje oči ali celo snežno slepoto. Pri izbiri pravih smučarskih očal zato poskrbimo, da ta nudijo tako UVA kot tudi UVB sončno zaščito.

Zatemnjenost smučarskih očal

Glede na razmere, v katerih bomo uporabljali smučarska očala, lahko izbiramo med 5 različnimi kategorijami zatemnjenosti leče. Kategorije označujemo z oznakami 0, 1, 2, 3 in 4.

Kategorija

Stropnja prepustnosti

sončnih žarkov

Tip stekla Uporaba
0 80 % - 100 % Transparentno brezbarvno steklo V izrazito oblačnem vremenu 
1 43 % - 80 % Rahlo obarvano steklo, običajno v rumeni barvi Pri zmerni oblačnosti, megli in snegu
2 18 % - 43 % Obarvana stekla v različnih odtenkih V sončnem in oblačnem vremenu pri srednji svetlosti
3 9 % - 18 % Obarvana stekla v različnih odtenkih V sončnem in oblačnem vremenu pri visoki svetlosti
4 3 % - 8 % Močno obarvana stekla v različnih odtenkih V visokogorju in na snežnih površinah

Za najbolj univerzalna veljajo stekla kategorij 2 in 3, ki jih lahko uporabljamo pri različnih športnih aktivnostih na snegu.

Če se težko odločimo za smučarska očala, ki nudijo le ena stopnjo zatemnejnosti leče, pa vodilne športne znamke nudijo tudi modele s prilagodljivimi ali fotokromatskimi stekli. Fotokromatska stekla so stekla, ki se samodejno zatemnijo ali posvetlijo glede na moč svetlobe, kar je še posebej praktično pri zimskih športih, kjer se vremenske razmere lahko hitro spremenijo. V teh primerih je oznaka kategorije na smučarskih očalih nekoliko drugačna. Običajno lahko izbiramo med očali kategorije 1-3 ali kategorije 2-4.

Prikaži manj

9 elementov

Nastavi padajočo smer

9 elementov

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.