Ženske puhovke in bunde

Puhovke in bunde polnjene z umetnim ali naravnim polnilom Puhovke in bunde so oblačila, katerih je funkcija toplotna izolacija. Nosimo jih samostojno ali pa kot dodatni sloj pod ali pa nad vetrovko. Delimo jih glede na vsebino polnila, ki je lahko ...
Odkrij več informacij

Puhovke in bunde polnjene z umetnim ali naravnim polnilom

Puhovke in bunde so oblačila, katerih je funkcija toplotna izolacija. Nosimo jih samostojno ali pa kot dodatni sloj pod ali pa nad vetrovko. Delimo jih glede na vsebino polnila, ki je lahko puh, umetno polnilo, volna… in kombinacija različnih polnil. Koliko bo topla bunda je odvisno od vrste polnila, njegove mase v bundi ter toplotne kakovosti samega polnila. V večini primerov so izdelane tako z notranje kot z zunanje strani iz tankih materialov, ki so načeloma vodoodbojni, ščitijo pred vetrom ter so zračni in trpežni.

Puh

Pri puhastem polnilu toplotno kakovost puha merimo v cuin (800) ali fill power ter višja kot je številka bolj bo toplotno izoliral pri isti masi polnila hkrati pa bo bunda toplejša, če bo masa polnila večja. Pri primerjavi različnih puhastih bund je treba upoštevati tudi ali gre za podoben izdelek se pravi, da se primerja bunde s kapuco in ne bunde brez kapuce z bundo s kapuco saj imata različno maso polnila.  

Oblačila polnjena s puhom odlično toplotno izolirajo, so lahka in se na majhno zložijo saj je puh zelo stisljiv. Slaba lastnost puha je, da če se zmoči je toplotna izolacija takega puha oziroma bunde je majhna ter sušenje puha poteka zelo počasi. Zaradi tega je na tržišču tudi impregniran puh, ki se napij vode težje in kasneje. Vzdrževanje puhastih oblačil težje oziroma počasnejše, zelo priporočljivo je sušenje v sušilnem stroju.

 

 

Umetno polnilo

Tudi pri umetnem polnilu pa toplotno kakovost polnila težko merimo in je več poudarka na Blagovni znamki polnila ter seveda isti masi polnila hkrati pa bo bunda toplejša, če bo masa polnila večja. Pri primerjavi različnih bund je treba upoštevati tudi ali gre za podoben izdelek se pravi da se primerja bunde s kapuco in ne bunde brez kapuce in bundo s kapuco.  

Oblačila polnjena z umetnim polnilom dobro toplotno izolirajo in se zložijo na večje v primerjavi s puhastimi oblačili. Dobra lastnost umetnih polnil je, da če se zmoči toplotna izolacija takega oblačila še vedno nudi dokaj dobro toplotno izolacijo ter sušenje umetnega polnila poteka mnogo hitreje v primerjavi s puhom. Zaradi tega je na tržišču tudi impregniran puh, ki se napije vode težje in kasneje. Vzdrževanje oblačil s umetnim polnilom je preprosto in se hitro posušijo.

Volna, volna v kombinaciji z drugim polnilom

Pri oblačilih polnjenih z volno ali v kombinaciji z volno toplotno kakovost polnila težko merimo oziroma je masa polnila podatek, ki pove, da bo bunda toplejša, če bo masa polnila večja.

Oblačila polnjena z volno oziroma z kombinacijo volne in drugega polnila dobro toplotno izolirajo, so težka in se zložijo na večje saj volna ni tako stisljiva. Dobra lastnost volne je da, če je mokra še vedno nudi dobro toplotno izolacijo, ne daje hladen občutek in se suši počasneje kot umetna polnila pa vendar hitreje kot puhasta. Vzdrževanje oblačil z volno je preprosto ob upoštevanju navodil proizvajalca.

Prikaži manj

35 elementov

Nastavi padajočo smer

35 elementov

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.