Nahrbtniki in torbe

Osvajanje narave ni popolno, če nas ob njem ne spremlja kvaliteten pohodniški nahrbtnik. Ne le da vanj pospravimo vse nujne stvari, kot so prva pomoč, čelna svetilka in dodatna zaščitna oblačila, pač pa v njem ne sme manjkati tudi stekleničk...
Odkrij več informacij

Osvajanje narave ni popolno, če nas ob njem ne spremlja kvaliteten pohodniški nahrbtnik. Ne le da vanj pospravimo vse nujne stvari, kot so prva pomoč, čelna svetilka in dodatna zaščitna oblačila, pač pa v njem ne sme manjkati tudi steklenička z vodo in nekaj za pod zob.

Običajno so izdelani iz poliamidnih ali poliestrskih tkanin, ki so pri vseh boljših proizvajalcih športne opreme 100 % vodotesni. Za dodatno zaščito pred slabim vremenom jih lahko zaščitimo tudi s pokrivalom ali večjo pelerino.

Pred nakupom novega nahrbtnika si moramo nujno postaviti naslednja vprašanja:

Kakšno prostornino nahrbtnika sploh potrebujemo?

  • Ali se nam izbran model dobro prilega?
  • Je nahrbtnik stabilen in udoben za nošenje?
  • Za kakšen namen ga potrebujemo?


Nahrbtnik za krajše izlete in enodnevne ture - do 29 L

Športni nahrbtniki za krajše pohode v naravi imajo običajno manjšo prostornino, ki se giblje nekje do 29 litrov. Odlikujejo jih mehko podloženo hrbtišče, zračen material in priročna zasnova.

Številni modeli se ponašajo z anatomsko oblikovanim hrbtiščem za večje udobje, ki je lahko tudi dodatno podloženo s peno ali kakšnim tršim materialom. Določeni nahrbtniki nudijo hrbtišče iz mrežice, ki dobro diha in se hitro suši, kar je še posebej praktično pri športnih aktivnostih.

Naramnice so največkrat ergonomsko oblikovane ter mehke in podložene, kar še dodatno poveča udobje nošnje. Za večjo stabilnost imajo določeni modeli na voljo tudi nastavljiv prsni trak.

Pri izbiri pravega nahrbtnika ne smemo zanemariti tudi same teže, pri čemer stremimo k čim lažjim modelom, večjimu številu žepov za shranjevanje ter možnostim dodatnih nastavitev. Če bomo nahrbtnik uporabljali pri osvajanju bližnjih vrhov, je smiselno, da poiščemo model z možnostjo pritrjevanja zložljivih palic ali čelade. Če nas pri osvajanju narave vedno spremlja vodni meh, pa poiščimo model, ki omogoča pritrditev le-tega.

Manjši nahrbtniki niso omejeni zgolj za uporabo pri športu, pač pa so praktični tudi pri vsakodnevnih opravkih. Na voljo so modeli z ločenim prostorom za prenosni računalnik ali tablico, ki nas spremljajo na poti na delo ali v šolo.

Nahrbtnik za daljše izlete in večdnevne ture - od 30 do 80 L

Nahrbtniki za pohodništvo, ki so primerni za daljše večdnevne ture, imajo večjo prostornino. Na izbiro imamo modele od 30 pa vse do 80 litrov.

Srednje veliki nahrbtniki v velikosti do 50 litrov pridejo prav pri različnih športih. Uporabljamo jih pri gorništvu, turnem smučanju, pohodništvu, pa tudi pri plezanju in kolesarjenju.
Uporabni so čez vse leto, zato jih včasih imenujemo tudi štirisezonski nahrbtniki. Ponašajo se z zračnim hrbtiščem, ki je velikokrat tudi nastavljivo po višini. Ta funkcija je še posebej uporabna, če nahrbtnik uporablja več ljudi.

Pas nahrbtnika je nastavljiv, podložen in ergonomsko oblikovan, kar omogoča boljšo stabilnost nahrbtnika. Naramnice so dodatno podložene, da lepše razporedijo težo nahrbtnika in omogočajo večje udobje.

Srednje veliki nahrbtniki poleg glavnih in stranskih žepov za shranjevanje omogočajo tudi pritrjevanje različnih pripomočkov. Nanje tako lahko fiksiramo zložljive pohodne palice, pritrdimo pokrivalo za dež in nastavimo vodni meh. Določeni modeli omogočajo tudi pritrditev čelade, smuči, snežne deske, krpelj in cepina, kar je posebej priročno v zimskih razmerah.

Veliki pohodniški nahrbtniki so nepogrešljiv del opreme predvsem pri večdnevnih turah. Spremljajo nas na trekingih in potovanjih, družbo pa nam lahko delajo tudi na večdnevnih pohodniških izletih. Tudi če potrebujete odličen potovalni nahrbtnik, se lahko odlično izkažejo, saj so trpežni in predvsem praktični.   

Glede na letni čas lahko izbiramo med nahrbtniki prostornine med 50 in 80 litri. Na odločitev med njimi vpliva predvsem letni čas. Pozimi mora biti prostornina športnega nahrbtnika precej večja, saj zimski pripomočki in oprema zasedejo precej več prostora.

Veliki pohodniški nahrbtniki se ponašajo z dobro dihajočim in podloženim hrbtiščem, ki je nastavljivo tudi po višini. Zaradi večje prostornine je bistvenega pomena, da izberemo modele z dobro podloženimi naramnicami in pasovi. Ti so običajno podloženi s peno ter prekriti s hitro sušečo mrežico, kar pripomore k dodatnemu udobju in stabilnosti nahrbtnika, saj približno 70 % teže pri večjih modelih nahrbtnikov nosijo boki, 30 % pa ramena.

Kot smo naštevali že pri srednje velikih nahrbtnikih, tudi večji modeli omogočajo shranjevanje in pritrjevanje raznih pripomočkov. Vanje lahko zložite ali nanje pripnete spalno vrečo, šotor in dodatna oblačila, primerni so za pritrjevanje vodnega meha in pokrivala za dež, hkrati pa omogočajo shranjevanje športne opreme za vse letne čase.


Nahrbtniki za športne aktivnosti - gorski tek, plezanje, smučanje in deskanje

Določeni modeli športnih nahrbtnikov so posebej prilagojeni za določeno športno aktivnost.

Nahrbtniki za gorske tekače so lahki in omogočajo neovirano gibanje. Običajno gre za modele “brezrokavnikov”, katerih sistematična zgradba je praktična za uporabo med tekom. Ti nahrbtniki so udobni in se dobro oprijemajo hrbta, za večjo stabilnost pa imajo dodan tudi naprsni trak. Hrbtišče in naramnice se hitro sušijo in dobro dihajo. Ponašajo se s predalom za namestitev vodnega meha in stranskimi žepi za shranjevanje čutar za vodo.

Nahrbtniki za plezanje so manjši in lahki, pri njihovi zasnovi pa je najbolj pomembno, da omogočajo praktično pritrjevanje plezalnih vrvi, čelade, cepinov in ostale plezalne opreme. Za večjo stabilnost skrbijo dodatni zaščitni pasovi, te modele nahrbtnikov pa je najbolje nositi visoko na hrbtu, da nas pri plezanju ne ovirajo.


Nahrbtniki za smučanje in deskanje

Pri aktivnostih na snegu, pa naj gre za klasično ali turno smučanje ter deskanje, pride prav nahrbtnik z dodatno zaščito za hrbet. Obvezen je sistem za pritrjevanje smuči, deske, krpelj, čelade, cepina, lopate in palic. V teh nahrbtnikih običajno najdemo tudi poseben žep, kjer shranjujemo lavinsko opremo in vodni meh. Za dodatno stabilnost nahrbtnika skrbijo dodatni trakovi na prsih in bokih. 

Ostali nahrbtniki in torbe

V naši ponudbi najdete tudi kvalitetne in praktične nahrbtnike za nošenje otroka, ki omogočajo, da v naravi uživate tudi s svojimi najmlajšimi. S preprostim načinom zapenjanja in udobnim hrbtiščem, ki je nastavljivo po višini so odlična vsakodnevna rešitev. Zaradi zložljive in samostoječe konstrukcije ter dodatnih elastičnih naramnic in trakov so izjemno udobni za vas, z nastavljivim sediščem in stopalkami pa tudi za vašega otroka.

Ne spreglejte tudi večjih torb, primernih za shranjevanje raznovrstne opreme na potovanjih. Te se običajno ponašajo z izredno trpežnim in nepremočljivim materialom, ki dobro zaščiti vsebino torbe. Naramnice in ročaji so običajno še dodatno ojačani, hkrati pa so na voljo tako klasični kot tudi modeli na koleščkih. Posebej priporočljive so tudi vodotesne torbe, ki olajšajo potovanja v slabšem vremenu, saj poskrbijo, da vaše stvari ostanejo suhe ne glede na razmere. Če se odpravljate v kraje, kjer so padavine pogoste, vam bodo takšne torbe prihranile marsikatero skrb. Pri izbiri vodotesne torbe se obvezno pozanimajte o stopnji vodotesnosti, saj imajo takšni izdelki različne ravni zaščite. 

Praktične za uporabo za tudi manjše nepremočljive torbice, torbice za okoli pasu in denarnice. Vanje lahko varno pospravimo manjše stvari, kot so dokumenti, svetilke, telefoni in fotoaparati, ki morajo biti zaščiteni pred vremenskimi vplivi, hkrati pa jih je dobro imeti vedno pri roki. Torbice za okoli pasu pridejo prav predvsem pri športnih aktivnostih, pri katerih bi bil večji nahrbtnik odveč in bi oviral gibanje. Vse popularnejše so med tekači, uveljavljajo pa se tudi v svetu kolesarjenja. Pri izbiri pasne torbice poskrbite, da se vam bo model lepo prilegal, tako da bo vaše gibanje med aktivnostjo popolnoma nemoteno. 

Otroški nahrbtniki za naše najmlajše

Da bodo tudi naši najmlajši v hribe ali na izlet lahko vzeli svoje najljubše potrebščine, bodo poskrbeli kakovostni otroški nahrbtniki. Ti nahrbtniki niso le prostorninsko manjši, temveč se ponašajo z vrsto prilagoditev, ki otroku olajšajo nošenje in poskrbijo, da mu je na poti udobno. Obenem so otroški nahrbtniki izdelani iz enakih materialov kot odrasli, zato ni bojazni, da ne bi bili kos izzivom aktivnega družinskega življenja. 


Pribor za nahrbtnike

Kljub temu da imajo nekateri modeli športnih nahrbtnikov že dodan pribor z dodatno opremo, pa le-tega lahko tudi dokupite za modele, pri katerih pribor ni vštet v ceno.

Najbolj vsestransko uporabna so pokrivala za nahrbtnik, ki ščitijo pred dežjem in so običajno narejena iz nepremočljivega termoizolacijskega poliestra ali poliamida. Določeni modeli pokrival imajo vključeno tudi posebno odprtino za odtekanje vode ter izjemno praktične svetlobne odseve, ki nas dodatno zaščitijo v slabi vidljivosti.

V primeru, da se pokvari le kak del nahrbtnika, pa so na voljo tudi rezervni deli - vse od zaponk različnih velikosti, zank, stiskačev in regulatorjev, ki hitro rešijo težavo in poskrbijo, da je nahrbtnik pripravljen na nadaljnjo uporabo.

Pa vi? Se že našli popoln pohodniški nahrbtnik, ki ustreza vašim željam in potrebam? Pobrskajte po pestri ponudbi vrhunskih blagovnih znamk, med katere spadajo tudi La Sportiva, OspreyMammut, Ferrino, Millet, Gregory in Fjallraven.

Ne veste, kateri nahrbtnik ali torbo izbrati? Obrnite se na naše strokovno osebje, ki vam bo na podlagi izkušenj z veseljem svetovalo pri izbiri.

Prikaži manj

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.