Smuči

Ste turni smučar ali pa si želite preizkusiti turno smučanje? Če se odločite za to disciplino, boste načeloma lahko smučali še dolgo v pomlad in ne boste vezani na obratovanje smučišč. Vendar pa boste morali s smučmi pripe&sca...
Odkrij več informacij

Ste turni smučar ali pa si želite preizkusiti turno smučanje? Če se odločite za to disciplino, boste načeloma lahko smučali še dolgo v pomlad in ne boste vezani na obratovanje smučišč. Vendar pa boste morali s smučmi pripešačiti tudi na vrh hriba - brez vlečnice.

Ker je snežna podlaga pri turnem smučanju povsem drugačna kot na urejenem smučišču in ker boste v naravi tudi veliko hodili s smučmi, potrebujete za to vrsto smučanja seveda drugačne smuči, ki so lažje, krajše in širše kot alpske smuči.

V Iglu športu vas čaka vsa potrebna oprema za turno smučanje in različne vrste turnih smuči: lahke turne smuči, tako moške kot ženske turne smuči, široke turne smuči za bolj izkušene turne oz. freeride smučarje, klasične turne smuči za vsestransko uporabo tako za začetnike kot za izkušene smučarje, pa tudi otroške turne smuči.

 Našli boste priznane znamke: Hagan turne smuči, Dynafit, Ski Trab in La Sportiva turne smuči. 

Ko boste izbrali primerne turne smuči, pa boste seveda potrebovali še vezi ter kože za smuči oz. turne kože ali “pse”, da boste udobno ter varno hodili proti vrhu.

 

Katere smuči izbrati?

 Pri odločanju, katere smuči izbrati zase, boste izbirali med različnimi znamkami, različno težo, dolžino, širino, konstrukcijo in pa seveda tudi ceno turnih smuči.

 Treba je vedeti, ali boste veliko hodili s smučmi in boste zato raje izbrali čim lažje smuči za dolge ture. Ali pa bo poudarek bolj na smučanju in boste raje izbrali malce težje, a tudi stabilnejše smuči?

 Pri dolžini smuči se boste verjetno vedno odločali za nekoliko krajše smuči, še posebej če boste smučali po ožjih terenih. Tudi manj izkušenim turnim smučarjem se priporoča nekoliko krajše smuči. Načeloma naj bi ti izbirali med 5-15cm krajšo dolžino smuči, kot je njihova telesna višina. Malce daljše smuči pa bodo izbrali tudi tisti z visoko telesno težo.

 Širše ali ožje smuči za turno smučanje? Širše smuči se bolje obnesejo, ko je mehki sneg oz. “pršič” ali pa slabši sneg, ožje pa imajo boljši oprijem na trši snežni podlagi oz. na ledu. Univerzalna širina smuči je običajno nekje med 85 in 100 mm.

 

Kaj je še pomembno?

Turno smučanje je čudovita in hkrati tudi naporna ter zahtevna “outdoor” športna dejavnost. Najbolj pomembno pa je, da jo opravljamo kar se da varno.

Če ste začetnik v turnem smučanju, priporočamo obiske tečajev ali najem gorskega vodnika, ki vas bo seznanil z vsem potrebnim gorniškim znanjem ter dal poudarek na plazovno varnost, da boste v gorah čim bolj varni. Naučili se boste tudi, kako narediti prerez snežne odeje in kako pravilno uporabljati lavinsko opremo. Pri izbiri smučarskih tur pa vam bo zagotovo prav prišel tudi Veliki turnosmučarski vodnik.

Ne pozabite še na palice s krpljicami, ki preprečujejo ugrezanje palice v sneg.

Pri nakupu turne opreme pa seveda ne smete nikakor pozabiti na plazovno oz. lavinsko opremo oz. lavinski trojček (sonda, žolna, lopata). Brez nje ne gremo nikoli na turo! Turna smuka je gorniško dejanje!

Razmere v gorah se hitro spreminjajo, zato bodite vselej pozorni na vremensko napoved in sonce v spomladanskih mesecih ter bodite vedno primerno opremljeni.

Vso smučarsko in turno opremo najdete tukaj.

Prikaži manj

20 elementov

Nastavi padajočo smer

20 elementov

Nastavi padajočo smer

Pomoč pri nakupu

Imate vprašanje?
Nanj vam bomo z veseljem odgovorili po telefonu ali e-mailu.