5 slovenskih plezališč za vroče poletne dni

5 slovenskih plezališč za vroče poletne dni

Izkušeni plezalec nam je zaupal, v katerih petih plezališčih lahko sredi poletja najdemo senco in hladnejše kotičke.

Tekst: Ana Vehovar

Foto: Jan Pirnat, Rajko Zajc, Jan Jasnič

Medtem ko so plezališča na Primorskem najbolj primerna v zimskem in prehodnem letnem času, so v poletnih vročih dneh bolj primerna plezališča na Gorenjskem in Štajerskem, senčne skale pa najdemo tudi v okolici Ljubljane. 

  1. 1.    Nova Bohinjska Bela

Stena v bližini Bohinjske Bele ima dobro opremljene smeri, odlično skalo in širok razpon težavnosti. Med poletjem lahko plezamo v senci, saj so skale zaščitene z gozdom. Smeri so daljše, navpične, pa tudi rahlo previsne. V njih je pomembna vzdržljivost in gibanje. Zagotovo gre za eno izmed lepših poletnih plezališč pri nas. Vendar pa ni primerno za začetnike, saj se smeri pričnejo od ocene 6b naprej. Dovolj vztrajne plezalce čaka Ženska za nagrado (8a), plezalke pa Moški za naslado (8b). Za stene je tudi značilno, da se po dolgotrajnem deževju zelo hitro posušijo.

Dostop z osebnimi vozili pod steno je prepovedan. Parkiramo lahko pred trgovino ali na novo urejenem parkirišču pri cerkvi. Do plezališča nas nato loči 20 minut hoje. Pri tem naj opozorimo, da govorimo o plezališču Nova Bohinjska Bela in ne sektorjih Iglica, ki so v neposredni bližini naselja in so izpostavljeni soncu.

  1. 2.    Čreta

Gre za dragulj, ki so ga odkrili ne tako dolgo nazaj. V plezališču je tudi poleti zaradi gozda in velike nadmorske višine možno plezati ves dan. Stene nudijo raznoliko plezanje različnih težavnosti in so lepo vidne z avtoceste Celje-Vransko. Ponekod so smeri krušljive, zato previdnost pri plezanju in čelada nista odveč. Z avtom lahko pridemo kar visoko, dostopa je le med 5 – 20 minut. V bližini se nahaja tudi Planinski dom na Čreti (966m). Za Čreto je značilno, da ni pretirano obljudeno plezališče. Njegova dobra lastnost je, da se nahaja na višini, zato je plezanje prijetno tudi takrat, ko je v dolini sparina. Smeri so tipično “štajerske” – prevladujejo smeri z odseki, ki so bolj “na moč” oz. bolderske smeri z določenimi izjemami. Ob poti pa lahko občasno z nekoliko sreče naberete tudi jurčke!

 

  1. 3.    Kotečnik

Največje slovensko plezališče je skrito v gozdovih nad Libojami in je primerno tudi v poletnih vročih dneh. Kotečnik nudi pestro izbiro solidno opremljenih krajših smeri vseh težavnosti in odlično skalo. Ima več sektorjev razporejenih po gozdu in praktično vsi so primerni za plezanje poleti, z izjemo sektorja Trapez, ki je na soncu. Tudi tukaj so tipične “štajerske” smeri (beri: bolj na moč + bolderji v smereh). Plezališče je primerno za vse vrste plezalcev, saj najdemo od navpičnih smeri za začetnike do izrazitih previsov.

Vsi dostopi potekajo čez privatna zemljišča, zato obvezno upoštevajte vsa opozorila. Avtomobile parkirajte na velikem parkirišču kmetije Tratnik. Dostop: 15 – 45 minut.

 

  1. 4.    Kupljenik

Kupljenik je manjše plezališče, ki se nahaja nasproti Bohinjske Bele. Odlično opremljeno plezališče nad Kupljenikom je lahko dostopno, prevladujejo pa navpične in rahlo previsne smeri, v katerih sta potrebni predvsem kreativnost in lepo gibanje. Zaradi svoje lege je najprimernejši čas ravno poleti, ko nas lahko osveži prijeten gorski veter. Dostop je le 5 minut. Na koncu pa sledi kopanje v Blejskem jezeru!

  1. 5.    Gornji Ig

Plezališče v neposredni bližini Ljubljane je prav tako primerno za vroče dni. Hladi nas namreč divja neokrnjena narava in svež veter. Smeri so zelo tehnične, grifi so majhni, stopi prav tako, zelo je pomembno gibanje. Skala se hitro suši, zato je plezanje možno tudi v rahlem dežju. Vsaj pod daljšimi smermi je za varujočega in plezalce pod steno priporočljiva uporaba čelade. Pod steno vas lahko ob toplih dneh presenetijo kače in morda iz skale v gozdu zagledate tudi kakšnega medveda. Za konec pa se lahko osvežite v reki Iški. Dostop: 5 – 10 minut.

Nasvet: Da se vam bodo roke v skali manj potile, vam za poletne plezalne vzpone  priporočamo tekoči magnezij.

Ob obisku plezališč pa seveda ne pozabite, da ste le gostje v naravi. Bodite spoštljivi, ne preveč glasni, smeti pospravite za seboj, bodite pozorni tudi na ptice, ki kdaj gnezdijo v smereh in se tem smerem izogibajte. Prijetne dni v naravi vam želimo!

Vir: Slovenija – športnoplezalni vodnik in Robert Pečenko