6 lastnosti dobrega soplezalca

6 lastnosti dobrega soplezalca

Ni vseeno, s kom plezamo. Dobro plezanje se začne in konča z dobro družbo. Soplezalec je tisti, s katerim skupaj ustvarimo čudovito in varno (ali manj čudovito ter manj varno) izkušnjo. In ravno soplezalci nam omogočajo, da se lahko vedno znova vračamo v skalo.

Tekst: Ana Vehovar

Tako, kot v življenju na splošno, je tudi pri plezanju pomembno, kakšne ljudi imamo ob sebi. Takšne, ki nas spodbujajo in nam pomagajo, ali takšne, ki niso pozorni na nas, ko padamo? S soplezalcem se moramo dobro razumeti, sicer postane plezanje suhoparna dejavnost stiskanja “grifov”.  

Poglejmo si torej, kaj je pomembno.

  1. 1.      Plezalec z vso potrebno opremo

Bodimo iskreni, vsa potrebna plezalna oprema ne uvršča plezanja med najbolj cenovno ugodne športe. Še posebej, če smo na začetku svoje plezalne poti, verjetno ne bomo čez noč kupili vse potrebne “robe”. A brez potrebne opreme pač ne moremo plezati, zato še kako pride prav, da je eden od naših soplezalcev “stari maček”, ki ima v prtljažniku vse, kar potrebujemo. Dobro je, da imamo vsaj svoje plezalke in plezalni pas. Nato pa počasi k svoji opremi dodajmo vse potrebno, da bomo nekoč tudi mi ta dobro opremljeni prijatelj.

  1. 2.      Soplezalec, ki obvlada varnost

Vsi si želimo soplezalca, ki dobro ve, kaj dela in poskrbi, da je plezanje varen šport. Ko plezamo, namreč naše življenje visi “na štriku” in ga popolnoma zaupamo plezalnemu partnerju. Najbolj pomembno je zato, da plezamo z odgovorno osebo, kateri je varnost za prvem mestu. Z nekom, ki je pozoren med varovanjem in takrat recimo ne pregleduje družbenih omrežji, ne kadi ali pije piva ipd. Z nekom, ki ima že veliko izkušenj, je strokovnjak za vozle, spuščanje oz. “abzajlanje”, ima znanje prve pomoči itd.

Morda še v razmislek: če se na nekoga ne morate zanesti v drugih življenjskih situacijah, res mislite, da se lahko zanesete nanj, ko visite na vrvi? Nestabilen prijatelj bo tudi nestabilen soplezalec.

  1. 3.      Navdušen plezalec

To je tisti, ki spodaj vpije: “Tooo, imaš to, bravo, daj, stisni še malo, levo imaš eno dobro 'šalco', saj zmoreš…” Pa čeprav smo že neštetokrat padli in še vedno ne znamo naprej, v lažji ali težji smeri, ni pomembno, vedno nas spodbuja in širi optimizem po celotnem plezališču. Navdušen plezalec pa ni navdušen le nad nami, pač pa zavriska tudi ob pogledu na skalo: “Uau, poglej to skalo zgoraj, zakon! Bomba material!”

S takšnim soplezalcem lažje odkrijemo svojo skrito moč, ne odnehamo zlahka in se od njega hitro nalezemo navdušenja. Saj ima prav, smo v skali in imamo možnost plezanja, zakaj ne bi bili srečni? Tak človek dvigne našo psihično počutje in nam pomaga premagovati meje. Prav zaradi njega lahko tudi sami postanemo dober plezalec in predvsem tudi boljši človek, ki najde navdušenje v majhnih stvareh ter ne obupa ob prvi težji preizkušnji.

  1. 4.      Potrpežljiv soplezalec

Potrpežljivost je še ena priporočljiva lastnost soplezalca, ki jo najbolj potrebuje predvsem začetnik. Pa tudi sicer; plezanje pod pritiskom, živčnostjo in v naglici, ni užitek, in zagotovo bomo takrat naredili kakšno nepotrebno napako. Če naš soplezalec izgublja živce in mu je težko obrazložiti trike, ki jih še ne poznamo, je morda bolje, da ga zamenjamo. Živčnost nikomur ne koristi, pač pa se z njo zgolj širi negativnost. Za negativno energijo pa v steni ni prostora.

  1. 5.      Plezalec s prigrizki

No, to morda ni tako pomembno, pa vendar imamo vsi radi tudi koga, ki nam bo med pavzo ponudil domače piškote, mamin štrudelj ali odvečen sendvič.

  1. 6.      Strokovnjak za smeri

Prav tako je vedno dobro imeti ob sebi nekoga, ki ima “beto”. Torej, da nam pomaga razvozlati kakšno težko sekvenco, ki je sami ne vidimo. To je nekakšen plezalski čarovnik, ki nas navigira, ko naš kompas odpove oz. ima sokolje oko za smeri ter nam pomaga na vrh. S takšnim plezalcem plezanje postane sanjsko.

Vsi omenjeni partnerji so pomembni, brez njih bi bili (vsaj) poškodovani, razočarani, lačni ali pa zdolgočaseno ležali na domačem kavču. In tako kot v vseh odnosih v življenju, se tudi v teh odnosih lahko naučimo ogromno; o potrpežljivosti, zanesljivosti, pa tudi o tem, da se z nekaterimi ljudmi pač ne ujamemo in je zato bolje, da z njimi ne vztrajamo. Morda je plezalski partner celo več kot zgolj še en prijatelj. Ne, ne mislimo na intimnost. Pač pa gre za nekoga, ki nas razume ne da bi mu povedali, kaj potrebujemo. Je tisti, ki pozna naše meje, tako kot tudi to, da lahko dosežemo še več. Dober soplezalec je tisti, kateremu rečemo: “Pazi, padel bom.” Pa nam odgovori: “Imam te, ne boš, ti samo zarini!”

Če ste že našli nekoga, ki ima zgoraj navedene lastnosti, bodite hvaležni zanj. Če še niste, pa nikar ne obupajte.

Akcija:

Vse do 3. junija 2019 ob nakupu katerihkoli plezalnikov v naših fizičnih trgovinah podarimo kupon za 30% popust na dinamične vrvi!  Preverite ponudbo:

Moški plezalniki: bit.ly/2Pvqysi
Ženski plezalniki: 
bit.ly/2PvAIJr