Ali bi vedno morali obuti visoke gojzarje za v hribe?

Ali bi vedno morali obuti visoke gojzarje za v hribe?

Razvoj pohodniške obutve se je v zadnjih desetletjih drastično spremenil. Težke in visoke pohodniške čevlje vedno bolj zamenjujejo lažji in nižji čevlji. Zato ne velja več sveto pravilo, da hodimo v hribe zgolj v “gojzarjih do kolen”, kot se je to počelo včasih.

Tekst: Ana Vehovar

Sama že nekaj časa hodim po hribih večinoma v nizkih pohodniških čevljih oz. v čevljih za dostope (ti. “approach shoes”).  Visoki gojzarji pa so ostali bolj za zimske ture oz. višje letne ture, kjer je nevarnost snežišč.

Torej, ali bi morali vedno imeti visoke pohodniške čevlje za v hribe?

V preteklosti so naši predniki hodili v gore tudi v lesenih coklah, nato so prvi alpinisti plezali v težkih okovanih čevljih. Danes imamo morje različne obutve. Tudi čevlji za dostope so se pojavili že vsaj tri desetletja nazaj in se izredno razvili v tem času.

Čevlji za dostope so kombinacija plezalne in pohodne obutve. Tovrstni “hibridi” se primarno uporabljajo za dostop do plezalnih sten oz. za lažje plezanje. Vendar se zaradi udobja in stabilnosti v zahtevnih pogojih oz. dobrega oprijema na različnih podlagah uporabljajo tudi zgolj za lažje pohodništvo in popotništvo.  Izdelani so tako, da dajejo podporo stopalu in gležnjem med hojo po težjem terenu, hkrati dajejo potreben oprijem, ki ga potrebujemo med lažjim plezanjem in so dovolj okretni, da omogočajo hitro premikanje. Njihova značilnost je zunanja guma, ki ščiti čevelj in nogo v skalnem terenu.

Večina plezalcev prisega na čevlje za dostope, vendar tudi vse več pohodnikov, ki imajo radi ferate, malce plezanja in hodijo po kopnem. Nizki pohodniški čevlji za dostope so lahko za mnoge bolj uporabni kot dobri stari visoki gojzarji.

“Kaj pa gležnji” se je glasil komentar pod fotografijo iz Prehodavcev, na katere sem odšla v mojih naljubših approach čevljih. Sem res naredila napako, ker sem obula nizek pohodniški čevelj? Z njimi hodim skoraj vsak dan in so zame najbolj udobna obutev doslej. Celodnevne ture, lažje plezarije in neugodne podlage… Zaenkrat so bili kos vsemu in tudi žulja še ni bilo. Vibram podplat pa je izjemno stabilen na spolzkih podlagah in strmih skalah. Fant pa medtem prisega na Garmont Dragontail, ki slovi kot izredno stabilen, kompakten in udoben nizek čevelj za plezalne vzpone in pristope, ter La Sportivo TX 4 GTX (te usnjeni robustni nizki čevlji so odlični za dostope in uporabo v mešanem skalnem terenu) ter ima podobne izkušnje. V zadnjem letu sva večino tur opravila z omenjenimi čevlji.

Zakaj? Odgovor je preprost: čevlji za dostope so lahki, udobni, odlični za pohodništvo, lažje plezanje in tudi za druga vsakdanja opravila. Seveda pa niso za vsakogar, zato si poglejmo, kaj upoštevati, ko se odločamo za nizke ali visoke pohodniške čevlje.

Kaj je torej z gležnji? Če vedno zavarujete svoje gležnje v visokih pohodniških čevljih, se vaša stopala oz. gležnji ne bodo nikoli zares okrepili. Nizki čevlji morda res ne zavarujejo vaših gležnjev tako kot visoki, vendar pa jih pred zvini zavarujete sami, ko jih postopoma krepite. Če že govorimo o gležnjih, pa si jih lahko okrepimo tudi z različnimi vajami. Nizke čevlje pa običajno kombiniramo z uporabo pohodniških palic.

Seveda pa višji pohodni čevlji nudijo več opore, stabilnosti in zaščite kot nizki ter ščitijo gležnje tudi pred kamenjem, peskom in snegom. Prav tako je samoumevno, da nizkih pohodniških čevljev ne uporabljamo pozimi, ko je sneg, nizke temperature ali močno deževje. V nizkih čevljih moramo biti bolj pozorni kam stopimo, kakor v visokih, še posebej, če je pred nami blato, luža ali melišče.

Z razvojem raznovrstne pohodniške obutve se je torej zabrisala meja, kaj “moramo” obuti za v hribe. Daleč najbolj pomembno je to, da nam čevelj ustreza in da se v njem počutimo dobro in stabilno. Pa naj bo to visok ali nizek pohodniški čevelj. Ni vse za vsakogar. Premislite o tem, kaj ustreza vašim nogam, kaj od čevlja želite oz. kako pogosto boste hodili v hribe in po kakšnih terenih. Sicer pa se pred nakupom pogovorite z našim prodajalcem v trgovini.

Izberite svoje pohodniške čevlje tukaj.